"Dimiteixi, senyor Dívar", lavanguardia
Sabut és que el president del Suprem, Carlos Dívar, que ho és també del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), va ser denunciat pel vocal José Manuel Gómez Benítez per un suposat delicte de malversació de fons públics per uns sopars i viatges a Marbella. Encara que, certament, en comparació de les multimilionàries xifres dels rescats i els deutes de la nostra economia, les xifres estudiades són relativament menors, la veritat és que el cost dels viatges i llarguíssims caps de setmana a Marbella del president Dívar aconsegueixen xifres que solucionarien l'any a moltes famílies. La demanda de Gómez Benítez va ser desestimada i la majoria de membres del CGPJ, així com el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, van tancar files, almenys en aparença, entorn del president del Suprem, que no negava l'existència d'aquests viatges i sopars, però sostenia que havien tingut contingut oficial, amb lo que les despeses devien considerar-se protocol·laris.
Però la primera gran dissonància del cas Dívar va arribar amb unes declaracions del protagonista en les quals, lamentat els atacs que rebia, va argumentar que se li atacava per "una misèria". Aquella falta de sintonia del màxim representant del tercer poder de l'Estat amb la dramàtica realitat social i econòmica que viuen tants espanyols va fer saltar les alarmes de l'opinió pública, que va descobrir en el president del CGPJ a un ciutadà abstret, indiferent al context general, molt diferent del perfil fins ara conegut: el d'un jutge molt professional, discret i moralitzador.
En un ple el 25 de maig, 5 vocals del CGPJ van demanar la seva dimissió. Dívar no només es va negar sinó que va criticar que l'assumpte hagués arribat a l'opinió pública. En la seva defensa, Dívar es va parapetar en el decret exculpatori del fiscal general de l'Estat i va eludir donar detalls als seus companys del Suprem i del Consell dels seus viatges i despeses. Encara que eren minoria els que van denunciar a Carlos Dívar, el fet és que aquella denúncia es va convertir en la sement d'una franca degradació de la vida interna de la màxima institució de la judicatura, a hores d'ara fragmentada per complet.
Una vegada més, va ser el propi Dívar qui va engrandir l'escàndol en comparèixer davant els mitjans l'últim dia de maig exhibint una "consciència absolutament tranquil·la", sostenint que els seus desplaçaments a Marbella mancaven de qualsevol tipus d'irregularitat. Va poder haver faltat a la veritat, no obstant això, aquell dia, en afirmar que els seus viatges van ser de caràcter professional, que havia sopat "amb persones que tenen caràcter públic i oficial" i que no responien "a relacions personals". Des de llavors, la institució està sotmesa al bombardeig de revelacions periodístiques i a la vergonya aliena. Diverses informacions semblen confirmar que, molt al contrari del que va dir, els sopars de Dívar revelen vincles de tipus més personal que professional. Tals revelacions han coincidit, a més, amb una querella contra Dívar presentada per una associació d'advocats. El Consell del Poder Judicial haurà d'acceptar-la o rebutjar-la avui. Sigui el que sigui la seva decisió, la judicatura està sent arrossegada per Dívar al fang de revelacions penoses, desprestigi institucional, fractura interna i vergonya general. Pel bé de la institució judicial, per la dignitat dels jutges, per la severitat que aquest dur moment econòmic exigeix, i per la privadesa al fet que el propi Dívar té dret, el president del Suprem hauria de dimitir.
13-VI-12, lavanguardia
Una de les últimes informacions publicades per 'El País' apunta a altres despeses, als dels sopars que va compartir amb el seu escorta i que van entrar dins de la partida de protocol. Mentre, els viatges se multipliquen: dotze més en cap de setmana.
Jerónimo Escorial era fins fa uns dies un autèntic desconegut per al comú dels mortals. Però l'ajudant personal i cap de seguretat del president del Consell del Poder Judicial des de fa quinze anys, persona d'absoluta confiança, ha perdut des de fa dies el seu anonimat quan la setmana passada una imatge l'immortalitzava al costat de Carlos Dívar en un viatge a l'estranger.
Avui, el diari El País, afirma que va ser Escorial la persona que va compartir "molts sopars" en restaurants de Port Banús a Marbella.
Les contradiccions de Dívar
Quan el 30 de maig, en compareixença pública Dívar tractava de restar importància a aquestes despeses, també va afirmar que la persona amb la qual havia sopat tenia "caràcter públic i oficial i que no responia a relacions personals".
La veritat, apunta el diari madrileny, és que segons la informació que obra en mà d'ells, el cap de seguretat passava despeses de menjars, però no de sopars en aquells llocs i temps objecte de la investigació. I El País va més enllà assegurant que escenes en les quals apareixia Escorial al costat del president en viatges a l'estranger han estat retirades la setmana passada d'almenys quatre vídeos.
12-VI-12, ecodiario