"Espanya s’ha ficat en un cercle viciós", Paul de Grouwe
El professor Paul de Grauwe és un observador cada dia més inquiet per la crisi de la zona euro. El seu pronòstic sobre el rescat bancari d'Espanya és molt negatiu: “No solucionarà res, desembocarà en una crisi del deute públic”, adverteix.
Per què creu que el rescat bancari no funcionarà?
La clau per a Espanya és que els problemes dels seus bancs ara estan lligats al seu deute sobirà. I mentre aquest llaç existeixi, passarà necessitat. Igual que Irlanda es va ficar en un bon embolic quan el Govern va haver d'assumir els problemes del seu sector financer, augmentant el seu deute públic. És alguna cosa que al final es regira contra l'economia i obliga a prendre més mesures d'austeritat, amb el que el creixement cau i els problemes dels bancs s'agreugen. Aquest és el cercle viciós en el qual ara crec que està ficada Espanya: una crisi bancària i una crisi de deute públic.
Quina és la solució?
Cal separar aquests dos problemes, trencar el vincle. Això es podria haver fet si la resta de països hagués donat un crèdit per injectar capital directament als bancs espanyols. Així tots i cadascun d'ells carregarien amb el risc. Es repartiria més, i potser així seria possible tallar el vincle entre la crisi bancària i la del deute sobirà. Però per desgràcia els líders europeus no estan disposats a fer-ho i així ara és el Govern espanyol el que carrega amb tot el risc. El deute públic espanyola augmenta i la crisi s'agreujarà.
Rescatant a la banca, la zona euro tracta d'evitar un rescat total d'Espanya, s'aconseguirà?
Em temo que no. Si és el Govern espanyol el que assumeix a tot el risc i hi ha pèrdues, és només ell qui haurà d'assumir-les, la qual cosa empitjorarà el problema del finançament del seu deute sobirà. És horrible però els líders polítics europeus no aprenen, no volen veure quin és la naturalesa del problema ni resoldre'l. Insisteixen a prendre solucions nacionals, mirant cadascun pel seu interès i negant-se a adoptar un enfocament europeu. Seria l'única manera de resoldre el problema. Anem cap a una nova crisi: el rescat de la banca espanyola no la frenarà. És terrible, perquè això afecta a l'economia i així és molt difícil que es recuperi.
La solució seria que el fons de rescat injecti capital directament als bancs?
Aquest era la proposta inicial i el que s'hauria d'haver fet, perquè així el risc de l'operació es repartiria per tot el sistema europeu. Ara Espanya concentra tot el risc i això no soluciona el problema, al contrari. La crisi només s'ha passat del sistema bancari al Govern.
Tampoc tenia moltes més opcions obertes en la UE.
És cert, no les tenia. És la tirania de les nacions creditores la que preval, són elles les que posen les condicions.
Es diu que Berlín podria tolerar algun tipus de eurobons.
Cal fixar-se bé en els detalls. Perquè si significa que cal intensificar els programes d'austeritat no crec que sigui la solució ara mateix. És clar que Espanya té davant si anys de molta austeritat, però no hauria de fer-se de forma dràstica. Em temo que si Alemanya planteja algun tipus de eurobons exigirà encara més austeritat a Espanya, quan el que hauria de fer és començar a estimular la seva economia i no empènyer a tots els altres a que retallin encara més.
12-VI-12, B. Navarro, lavanguardia