Gotti Tedeschi, l’exbanquer del Vaticà, tem per la seva vida
Quan els agents de paisà es van presentar a la residència particular d’Ettore Gotti Tedeschi, a Piacenza, dimarts passat, va tenir por que fossin uns sicaris amb l’encàrrec de matar-lo. Durant l’escorcoll de la casa, en efecte, la policia va trobar un ampli dossier en què –segons va publicar ahir la premsa italiana– l’exbanquer del Vaticà explica els seus tempestuosos dos anys i mig en el càrrec, amb detalls molt comprometedors i un avís per aqui llegís l’informe: “Si m’assassinen, aquí dins hi ha les raons de la meva mort”.
Ettore Gotti Tedeschi, de 67 anys, home del Banco Santander a Itàlia i membre de l’Opus Dei, va ser destituït el 24 de maig passat com a president de l’Institut d’Obres per a la Religió (IOR), conegut col·loquialment com la banca vaticana. En una duríssima nota de la junta executiva de l’IOR –impensable sense la benedicció de les altes jerarquies–, pràcticament es titllava Gotti Tedeschi d’incompetent, imprudent i incomplidor dels seus deures.
Va ser una defenestració brutal i desconcertant, un tracte molt agressiu de la Santa Seu envers un home de llarg recorregut professional, docent universitari, que, a més a més, ha estat estret conseller de Benet XVI en temes econòmics, inspirador de les seves encícliques i editorialista de l’Osservatore Romano.
La caiguda de Gotti Tedeschi va deixar un regust molt amarg a Roma i nombrosos interrogants. Va coincidir amb la notícia de la detenció del majordom privat del Papa, Paolo Gabriele, Paoletto, per la presumpta sostracció de documents reservats que van acabar en mans de la premsa i van ser material per a un llibre que s’acaba de publicar. Segons la versió oficial del Vaticà, aquests dos assumptes no van tenir res a veure.
La troballa del dossier de Gotti Tedeschi sobre l’etapa que va passar a l’IOR va ser casual. Realment els agents buscaven proves relacionades amb un escàndol de pagament de comissions il·legals per part del grup industrial Finmeccanica en el marc d’una venda d’helicòpters al Govern indi. La investigació la porten dos fiscals de Nàpols. Van registrar la casa de Gotti Tedeschi i el despatx que té a Milà per l’estreta amistat que manté amb el president de Finmeccanica i la relació del Banco Santander amb filials del hòlding italià. Quan van trobar l’informe sobre l’IOR, van trucar a la fiscalia de Roma, que investiga des del 2010 la banca vaticana per un presumpte blanqueig de 23 milions d’euros.
Segons van publicar els principals diaris italians, el dossier de Gotti Tedeschi conté referències enutjoses sobre polítics italians i alts prelats, detalls d’operacions tèrboles i, fins i tot, la correspondència del banquer amb el propi Summe Pontífex. El diari Il Fatto Quotidiano reproduïa una presumpta frase de Gotti Tedeschi: “Al Vaticà hi he vist coses per tenir por”.
En vista dels darrers escàndols, dilluns passat el secretari d’Estat del Vaticà, el cardenal Tarcisio Bertone, va denunciar, en una entrevista a la RAI, una campanya ben orquestrada per perjudicar el Papa. Però va afegir que Benet XVI “no es deixa intimidar” i que a la Santa Seu “no són dies de divisions, sinó d’unitat”.
Gotti Tedeschi té raons històriques per estar inquiet. Un dels banquers vaticans que el van precedir, Roberto Calvi, implicat en la fallida del Banco Ambrosiano –molt lligat a l’IOR–, va aparèixer penjat d’un pont sobre el Tàmesi, a Londres, el 17 de juny del 1982. Ara la investigació judicial, encara en curs, treballa amb la teoria que no va ser un suïcidi, sinó un assassinat.
8-VI-12, E. Val, lavanguardia