Espanya cañí -58: La Muela, de subvencionar viatges al Carib a no pagar el seu únic autobús
La Muela, de subvencionar viatges al Carib a no pagar l'únic autobús que l'uneix amb Saragossa
Va ser l'enveja de tot l'Aragó. El vent bufava a favor de La Muela, localitat situada a les portes de Saragossa, gràcies als centenars d'aerogeneradors que es van instal·lar i van provocar un creixement espectacular, tant en nombre d'habitants com en serveis i tren de vida dels seus veïns. La seva alcaldessa durant dues dècades, María Victoria Pinilla, del PAR, es va dedicar a sembrar molins de vent els beneficis del qual va utilitzar per practicar un urbanisme salvatge i malvendre gran part del sòl de la localitat. A canvi es quedava amb suculentes comissions. El corrent es va posar en contra el 18 de març de 2009, dia en el que la exedil va ser detinguda, acusada de nou delictes i corruptelas urbanístiques juntament amb altres 19 persones més, entre elles el seu marit, el seu fill, un altre regidor i nombrosos empresaris i tècnics vinculats a l'urbanisme del municipi. La festa es va acabar i la seva successora, Marisol Aured, del PP, va heretar 25 milions en deutes. Gairebé 5.000 euros per veí.
El primer parc de molins de vent es va instal·lar en 1987. El poble tenia llavors 800 habitants, ara supera els 5.000. El vent i els seus aerogeneradors van donar tants diners que el seu anterior Govern va aixecar una plaça de toros coberta (dos milions d'euros) inaugurada per Julio Iglesias i on es van exhibir els millors cartells del moment. Pinilla va posar a la disposició dels seus veïns tres museus, el de la Vida, el de l'Oli i l'únic museu del Vent del món; un gran auditori (3,2 milions) i un centre esportiu de 19 milions d'euros amb capacitat per a una localitat cinc vegades més gran que La Muela.
Al poble, considerat com un dels de major qualitat de vida d'Espanya, es van arribar a pagar viatges a República Dominicana, Finlàndia, Mèxic i Canadà, per citar algun dels llocs paradisíacs que va subvencionar l'ajuntament. També n'hi havia per als joves: els que volguessin anar a la Universitat, comptaven amb una beca anual i un programa de Treball per a l'estiu. Els ancians, als que el Consistori pagava viatges a Benidorm, rebien una subvenció depenent del seu salari per ingressar en la residència municipal.
La ressaca de la festa que no desapareix
De tirar la casa per la finestra a baixar les persianes perquè la festa es va acabar. El deute que l'anterior Executiu local deixa a aquest poble situat en plena A-2, a mig camí entre Madrid i Barcelona, ascendeix a 25 milions d'euros i immobles tancats perquè costa més mantenir-los que no utilitzar-los. El 2012 va arribar amb una pujada generalitzada dels serveis municipals: els muelanos paguen el doble per la taxa d'escombraries; un 40% més per a les guarderies i ja no hi ha ajudes públiques per als ancians que ingressin en la residència del poble. Ja no hi ha si més no diners per pagar el servei d'autobús a Centrovía, l'única línia directa amb Saragossa.
Ara l'actual alcaldessa tracta de posar en ordre la diferència entre el que abonen els usuaris i el cost real del manteniment. El Consistori segueix buscant fórmules amb la Diputació Provincial de Saragossa (DPZ) per desbloquejar el deute i fer viable el funcionament normal i ordinari de l'Ajuntament. Aured, que reconeix que el poble avui s'afligeix de “tots els problemes possibles”, únicament demana un altre miracle: restablir la convivència amb les institucions i anar diluint “poc a poc” l'herència rebuda de l'anterior alcaldessa, que juntament amb el seu ex espós Juan Antonio Embarba i els seus fills posseeix fins a una mansió en una luxosa urbanització de República Dominicana, a més d'un xalet a Sotogrande (Cadis) i diversos pisos a Madrid.
25-I-12, elnida, burbuja.info
María Victoria Pinilla
“Sabíamos que esto iba mal, pero tanto…”. Marisol Aured, la nueva alcaldesa (PP) de La Muela (Zaragoza), solo ha heredado problemas de su antecesora, Mariví Pinilla (PAR). La exregidora –imputada en varios delitos– ha dejado 24 millones de deuda en un pueblo antaño símbolo de sostenibilidad gracias al viento y sus aerogeneradores, y al que ahora cortan incluso la luz. Mientras, eso sí, Pinilla y su familia acumulaban dinero, tierras y mansiones, desde Cádiz hasta el Caribe.
El truco no podía durar eternamente. Nadie podía explicar cómo La Muela, un municipio aragonés de apenas 5.000 habitantes, tuviera una plaza de toros cubierta (dos millones de euros), un espectacular auditorio (3,2 millones) y un centro deportivo con piscina climatizada incluida (19,4 millones más). Por no contar su Aviapark de pájaros exóticos y sus tres museos: de la Vida, el Aceite y el Viento. Es verdad que con este último elemento, el viento, había llegado la bonanza: más de quinientos aerogeneradores que llevan años generando electricidad y riqueza. María Victoria Pinilla (PAR, Partido Aragonés Regionalista) sumó así mayorías sin problemas, 24 años, seis legislaturas seguidas.
Hasta que hace un par de años la policía culminó la operación Molino –destapando una trama de corrupción, cohecho y blanqueo de capitales, entre otros delitos– y la llevó a la cárcel (ahora está en libertad bajo fianza millonaria). Su cetro lo recogió, en mayo pasado, Marisol Aured (PP), que se ha topado con su herencia, 24 millones de deuda municipal: “No lo sabíamos –dice–. Era claro que iban mal las cosas, pero tener un presupuesto de 33 millones cuando se ingresan sólo seis... La situación es dramática”.
Bajo la aparente fiesta que vivía La Muela, donde los mayores del pueblo viajaban a pasar una semana gratis al Caribe o Argentina, la realidad es una deuda de casi 5.000 euros por vecino. Mariví Pinilla, que junto con su ex esposo, Juan Antonio Embarba, y sus hijos posee decenas de olivares y tres casas en su pueblo, una mansión de un millón de euros en la lujosísima urbanización Casa de Campo, de la República Dominicana –con vecinos como Julio Iglesias y Sharon Stone–, un chalé en Sotogrande (Cádiz) y pisos en Madrid, no pagó desde 2005 ni los tres euros de unos panecillos del comedor escolar municipal, según las facturas pendientes de pago a que ha tenido acceso interviú.
7-X-11, J.L. Álvarez, interviú
En La Muela está en marcha el rodaje de un «culebrón» televisivo. Y justo ahora que arranca el trabajo se ha desencadenado la operación policial «Molinos», capaz de nutrir otro guión. La alcaldesa, María Victoria Pinilla, del PAR, su hijo, su marido, su primo, el arquitecto municipal, el secretario del Ayuntamiento, empresarios y funcionarios han sido detenidos por una presunta trama de corrupción urbanística en un pequeño pueblo en el que el dinero ha corrido con abundancia durante años.