l’austeritat, per sí sola, és misèria que augmenta la misèria

Dos conceptes d'Einstein vénen com a anell al dit a l'actual conjuntura econòmica europea: el primer és que el temps existeix perquè les coses no ocorrin simultàniament. I el segon és que la bogeria consisteix a repetir les mateixes accions una vegada després d'una altra, en l'esperança que el resultat sigui diferent.

“Pel que fa a les mesurades austeritat –diu l'analista de la City londinenc Thomas Wang–, és evident que la misèria no fa altra cosa que alimentar més misèria, que és una bogeria pretendre que les pujades d'impostos, les retallades d'inversió, els acomiadaments i prejubilaciones massius vagin a desembocar en alguna cosa que no sigui més desocupació, més dèficit i més crisi. De les retallades mai en la història ha sorgit creixement econòmic, i tampoc va a sorgir ara”.

En economia, les tempestes es gesten a poc a poc, però quan esclaten, els esdeveniments es precipiten i tot el pitjor pasa al mateix temps. Si el Govern de David Cameron pensava que el pla d'austeritat més sever en setanta anys, amb retallades de 20.000 milions d'euros en l'Estat de benestar, anava a ser la medicina amarga que tragués al Regne Unit del pou, no ha trigat ni en un any a despertar del seu somni. “L'economia no són matemàtiques pures –opina Chang, i com ell molts altres observadors–, però és obvi que la conseqüència de l'austeritat és un descens del consum i de la confiança, que al seu torn significa una reducció del que el Tresor ingressa en concepte d'impostos al mateix temps que augmenta la factura de la Seguretat Social per l'alça de la desocupació, i tot això redunda que el dèficit puja en comptes de baixar, i els votants s'enfaden perquè veuen que els seus sacrificis no serveixen per res. És una fórmula que sempre dóna el mateix resultat, com el teorema de Pitàgores”.

La pregunta, llavors, és per què Cameron, Merkel, Rajoy, la UE i les institucions econòmiques internacionals s'han rendit a l'ortodòxia de la mutualización del deute i la consolidació fiscal. “Els actuals programes estan escanyant als països deutors de la perifèria europea. Aquests mai han donat resultat en la història, i equivalen a les sagnies que s'aplicaven als malalts abans del descobriment de la penicil·lina, amb l'únic resultat d'afeblir-los encara més. Estem en una fase del procés –assenyala el sociòleg i comentarista polític Marcus Duval– en la qual no es tracta de què és millor per als ciutadans, sinó de què és millor per als creditors, i en particular per als inversors internacionals que han comprat bons d'Espanya, Itàlia o Grècia en la creença que eren tan segurs com els alemanys. A qui ha prestat els diners no li preocupa el benestar del deutor, i menys si té la impressió de que viu per sobre de les seves possibilitats i no es va a morir per reduir la seva qualitat de vida. El que li preocupa és que tingui un apartament a la platja, condueixi un Audi i es vagi de vacances quan té problemes per pagar el crèdit”.

A partir d'aquí, un pot pensar que els polítics són en general uns ineptes. O, amb una visió més conspirativa, que els actuals dirigents estan sotmesos per complet als interessos de la banca, la construcció, el gran capital i el establishment econòmic que financen les seves campanyes, i, per tant, que manquen d'independència per fer una anàlisi objectiva en funció del que convé més a la majoria de la població. “El que és clar –estima Duval– és que els draconians plans d'austeritat no faran més que aguditzar el que en països com Espanya o Grècia és ja l'equivalent europeu de la Gran Depressió nord-americana de finals dels anys vint i principis dels trenta. I que de moment només surt guanyant Alemanya, encara que ja veurem què fa quan no tingui a qui exportar”.

La situació a Gran Bretanya és greu, encara que no tan dramàtica perquè està fora de l'euro i pot devaluar la seva moneda. Les retallades han acabat en poc temps amb el prestigi i la popularitat de Cameron i l'oposició laborista li treu ja nou punts d'avantatge en els sondejos. Els votants s'adonen que, d'una banda, el dèficit públic segueix sent d'un 66% del PIB, el 8,3% de la població està en l'atur, i l'economia ha tornat a entrar en recessió. I que, per un altre, els qui paguen són exclusivament les classes mitjanes perquè el Govern ha reduït els impostos als milionaris com a “mesura d'estímul”. Per a les víctimes del sistema, tot el dolent que pot passar està passant al mateix temps.

6-V-12, R. Ramos, lavanguardia