"De vegades per reduir el dèficit cal augmentar-lo abans", Martin Schulz
Martin Schulz, president de l'Europarlament; va ser líder socialista en l'Eurocambra. Tinc 56 anys: vaig obrir la meva llibreria als 27 i vaig ser alcalde de Würselen als 31 sense deixar de treballar dotze hores diàries. Creo en la dimensió humana de la política: la 'falta de carisma' d'Hollande pot ser el seu avantatge. Vaig ser educat catòlic i no estic segur de ser agnòstic del tot.
Alemanya també va tenir la seva crisi gravíssima en els noranta: què va fer per sortir-se'n?
Alemanya amb Schröder i després amb la gran coalició de socialdemòcrates i democristians (SPD-CDU) va tenir també que prendre mesures pressupostàries molt dures, però jo en destacaria dues de crucials...
Endavant.
Vam introduir la flexibilitat en la reducció de jornada en les empreses. En lloc d'acomiadar als treballadors quan van baixar les comandes, el que vam fer va ser reduir la seva jornada i, amb una subvenció estatal, completar el seu salari.
Va ser una altra manera de pagar el subsidi.
Però va evitar els acomiadaments massius i va permetre aprofitar de seguida el repunt en les comandes quan es va reanimar l'economia. La segona mesura providencial va ser subvencionar la compra de cotxes, amb el que vam aconseguir que la indústria del motor, essencial per a Alemanya, no es col·lapsés.
O sigui, que van augmentar el seu dèficit.
Per descomptat, aquestes dues mesures van incrementar considerablement el nostre dèficit durant algun temps, però després, quan vam tornar a créixer, vam poder enjugar aquest dèficit també amb rapidesa.
Ergo...
Sí. De vegades per reduir el dèficit cal augmentar-lo abans...
Per invertir en què?
En creixement: en investigació, per exemple, en energies renovables.
Acabem de tancar la inversió en renovables per complir amb l'objectiu de dèficit imposat.
Doncs ha estat un gran error! El camí és precisament finançar els investigadors i els emprenedors, i petits i mitjans empresaris, per exemple, que busquin, brindin i comercialitzin solucions energètiques per canviar el paradigma i superar les energies fòssils i les nuclears.
3-V-12, Lluís Amiguet, lacontra/lavanguardia