Berlusconi, geni i figura d’una ruïna (no només) política

Silvio Berlusconi va dur a l'espantall la imatge institucional d'Itàlia i va haver de deixar el poder assetjat per l'escàndol de les velines i de la seva deriva judicial, un procés per presumpta prostitució de menors, l'anomenat cas Ruby; i tot, enmig d'una crisi que va deixar el país a les portes de la intervenció. Ara, el exprimer ministre, de 75 anys, no només no nega la seva relació amb les noies a les quals convidava a les seves sumptuoses festes, sinó que es permet la cara dura de declarar que, a més, les segueix “mantenint” per “compensar-les dels danys soferts”. Il Cavaliere va relatar ahir en els passadissos dels tribunals de Milà els “espectacles burlescos” que es representaven després dels sopars en la seva mansió de Arcore amb les noies disfressades de monges o infermeres lleugeres de roba, i fins i tot es va permetre dir que “les dones són, per naturalesa, exhibicionistes”. Ruboritza pensar que algú amb una catadura moral com aquesta hagi regit el destí d'un país democràtic durant tant d'anys.

L'exprimer ministre italià Silvio Berlusconi ha explicat avui que les disfresses que van utilitzar algunes noies a les seves festes privades es devia al fet que en les mateixes s'organitzaven concursos de "burlesque".

En una pausa de la vista celebrada avui davant el Tribunal de Milà (nord d'Itàlia) del judici per l'anomenat cas Ruby, Berlusconi va respondre així a les preguntes dels periodistes sobre el testimoniatge del 16 d'abril de la modelo marroquí Imane Fadil, qui va assegurar que en una de les festes va haver-hi balls de noies disfressades de monges, amb grans creus, i del futbolista Ronaldinho.

Berlusconi va reiterar que a la seva casa solament es van celebrar "sopars elegants" i que després ell i els seus convidats es traslladaven a una sala en la qual les joves participaven en "concursos de burlesque", en un "ambient desenfadat, serè i simpàtic".

"Ja sabeu, les dones són per naturalesa exhibicionistes", va afirmar Berlusconi a la premsa.

A la pregunta de si ell feia de jutge en aquests concursos, el polític conservador va assenyalar que no, que es limitava "a contemplar molt interessat" i que "es divertia molt".

Sobre les suposades disfresses de monja, va puntualitzar després de l'audiència que les peces que usaven les joves eren "un regal" del exlíder libio Muamar el Gadafi, qui li "va manar un contenidor amb 60 vestits, negres, llargs i coberts de joies".

L'ex primer ministre també es va referir als diners que van rebre algunes de les noies implicades en el cas, com l'exconsellera regional de Lombardia (la capital de la qual és Milà) Nicole Minetti, suposadament pagat per ell, una vegada ja iniciat el procés pel cas Ruby.

Berlusconi va manifestar que manté a aquestes noies perquè "han vist arruïnada la seva vida per aquest procés, ja que han perdut els seus treballs, a les seves parelles i potser no els tindran mai més".

"Em sento responsable perquè el seu únic error va ser el d'acceptar una invitació a sopar a casa del primer ministre. La vida de trenta noies ha estat arruïnada, és algo escandalós", va agregar.

Segons els investigadors, d'acord amb unes transaccions assenyalades pel Banc d'Itàlia, Berlusconi es va encarregar d'assumir el cost, encara que no de forma directa, dels advocats de Minetti, qui afronta un procés paral·lel per reclutar suposadament a les noies que acudien a les festes de l'exmandatari en les seves residències privades.

Així mateix, els investigadors creuen que Berlusconi està darrere del pagament d'uns 72.000 euros a les bessones Eleonora i Imma De Viu, assídues a les seves festes.

Berlusconi va arribar avui poc abans de les 09.30 hora local (07.30 GMT) al Palau de Justícia de Milà davant la sorpresa dels periodistes que segueixen el judici, per assistir a una vista en la qual van atestar diversos funcionaris de la Policia milanesa.

Entre els testimonis anomenats avui figurava el funcionari policial Piero Ostuni, qui en la nit entre el 27 i el 28 de maig de 2010 va rebre la trucada del llavors primer ministre per demanar la posada en llibertat de la jove marroquina Karima El Marough, més coneguda com Ruby, que havia estat detinguda per un robatori.

Aquesta trucada, segons la Fiscalia, constitueix un delicte d'abús de poder, doncs considera que Berlusconi va pressionar al funcionari en la seva condició de cap del Govern perquè s'alliberés a la jove.

No obstant això, la defensa de Berlusconi al·lega que aquest el va fer per motius institucionals i per evitar un conflicte diplomàtic amb Egipte, en pensar que Ruby era la neboda del llavors president egipci, Hosni Mubarak.

Els fiscals sostenen a més que Berlusconi va mantenir relacions sexuals de pagament en tretze ocasions amb Ruby quan aquesta tenia 17 anys, entre febrer i maig de 2010, en ocasió de les nombroses festes privades a les quals va ser convidada la jove marroquina en la residència de l'empresari en Arcore, propera a Milà.

Després de l'audiència, Berlusconi va reiterar als periodistes que va cridar a la comissaria "solament per demanar informació" sobre una jove que se li havia presentat com la neboda de Mubarak.

"Si no hagués avisat a la comissària no hauria fet la meva haver de, doncs la trucada va ser com a president", va dir Berlusconi, qui va agregar que "mai" ha pagat per "fer sexe amb una dona".

21/20-IV-12, lavanguardia