els mitjans espanyols (i catalans) amaguen el film que denuncia el Catalangate a tot el món

  • La gran majoria de mitjans espanyols no ha fet cap esment a l'estrena mundial de 'Surveilled', de Ronan Farrow, a HBO Max

El film Surveilled, de Ronan Farrow, que es pot veure d’ençà de fa una setmana a la plataforma Max, té una repercussió important en els principals mitjans dels Estats Units i en altres mitjans internacionals de referència. El periodista i productor ha parlat del contingut del documentari –la investigació sobre la indústria dels programaris espia amb el Catalangate com a punt culminant– a la CNN, l’ABC, a la NPR (la ràdio pública nord-americana), a la influent i centenària revista Variety, i també al diari The Guardian, entre més mitjans, i molts altres també han publicat ressenyes del documentari, entre els quals, destaca la del Wall Street Journal i la de The Guardian mateix. Vet ací la difusió que ha tingut l’abús i l’espionatge per part de l’estat espanyol de desenes de persones vinculades amb l’independentisme català, amb un potencial de molts milions d’espectadors i de lectors. En canvi, cap dels principals mitjans espanyols no ha dedicat ni una sola línia a parlar d’aquest film, i la majoria dels mitjans catalans tampoc no n’ha dit res, tret d’alguns casos en què n’han parlat a les seccions de ràdio i televisió i en uns termes que o bé passen per alt la dimensió política que té o bé la ridiculitzen.

 

 

A Madrid, no hi ha hagut cap esment al contingut impactant de Surveilled, cap referència al film, res de res entre les principals televisions, ràdios i diaris. Un silenci gairebé absolut. “Gairebé”, perquè hi ha hagut un parell de mitjans, alineats editorialment amb la dreta espanyola, que sí que se n’han fet ressò, The Objective i Voz Populi. Però tots dos amb el propòsit de desacreditar novament Citizen Lab, el laboratori tecnològic de la Universitat de Toronto que va confirmar l’espionatge al mòbil de les víctimes del Catalangate (i centenars de casos més en uns altres països).

“La CNN s’afegeix a la campanya independentista contra Espanya per Pegasus mentre Afers Estrangers calla”, titulava The Objective, que es feia ressò de l’entrevista que Ronan Farrow va fer a la CNN per a parlar del film. “Farrow afirma que Espanya és un dels casos de ‘democràcia que s’enfonsa’ i assumeix el punt de vista dels independentistes, retratant-los com a víctimes de l’estat a qui s’ha vulnerat els drets civils.” I retreu al periodista que a Surveilled no hi aparegui “ningú del govern central ni dels serveis d’intel·ligència espanyols perquè hi aportin la seva versió”. Aquesta afirmació passa per alt que, en el documentari, Ronan Farrow mateix diu que es van posar en contacte amb el govern espanyol perquè s’expliqués i que no van tenir cap mena de resposta.

Aquest article també cita fonts del ministeri de Defensa espanyol que diuen que no donaran pas la seva versió, i uns “fonts diplomàtiques” que diuen que el ministeri d’Afers Estrangers “no intervindrà per no irritar els seus socis parlamentaris en un moment en què la legislatura penja d’un fil.”

I en aquest article Voz Populi es dedica, sobretot, a desprestigiar Citizen Lab, tot dient que l’informe sobre el Catalangate que va publicar fa més dos anys i en què es basa el documentari de Farrow “ha estat àmpliament qüestionat per experts nacionals i internacionals per les llacunes i contradiccions que té”. Disparen al missatger, i ho fan amb aquesta afirmació que no és certa; de fet, l’autor d’un informe que qüestionava la feina de Citizen Lab, Jonathan Scott, va ser expulsat de la seva universitat, la Northeastern Universuty d’Arizona, als Estats Units, per haver mentit sobre Pegasus i sobre l’informe del Catalangate. Les altres crítiques que esmenta aquest diari espanyol són la desqualificació d’Elies Campo, un dels investigadors de Citizen Lab, pel fet de “ser secessionista” i de ser víctima alhora.

Cal recordar que quan va esclatar l’escàndol del Catalangate, l’abril del 2022, el PSOE va qüestionar repetidament la credibilitat tant de Citizen Lab com de la revista New Yorker, que havia publicat el reportatge de Farrow sobre l’espionatge contra l’independentisme català.

Silenci, befa o secció de televisió en mitjans catalans

Si els mitjans espanyols han passat per alt el film, els catalans gairebé no se n’han fet ressò. A TV3, només en va parlar el programa Tot es mou, que va entrevistar la setmana passada una de les víctimes de l’espionatge que apareix al film, l’ex-eurodiputat d’ERC Jordi Solé. Però res més, ni a la televisió ni a la ràdio pública, Catalunya Ràdio.

I a RAC1, la informació sobre Surveilled s’ha limitat a un comentari ofensiu en una secció sobre estrenes als cinemes i a les plataformes del programa matinal del cap de setmana, Via lliure. Els col·laboradors d’aquesta secció i el conductor del programa han parlat del film passant per alt la profunditat política d’allò que explica. “L’única cosa nova de Ronan Farrow és que té un confident a NSO que és el confident més inútil de tots els temps. La cara borrosa… Podries ser tu dient-li coses sense sentit”, diu un d’ells, referint-se a un ex-treballador de la companyia NSO que aporta a Farrow informació determinant per a arribar posteriorment al Catalangate: l’empresa sap que els estats que compren Pegasus n’abusen espiant la dissidència política, i entre els estats europeus que l’han adquirit hi ha Espanya.

Però aquest col·laborador del programa continua fent befa d’aquesta font protegida (“un puto inútil”) de Farrow, a qui critiquen que aparegui tant en el documentari (“Ronan Farrow s’agrada molt”). Havent fet miques el film, el presentador, Xavi Bundó, diu a l’audiència: “Surveilled, bajo escucha, a Max. Si ho voleu intentar, vosaltres mateixos.” Podeu escoltar-ho ací, a partir del minut 21.

 

I a part d’això, poca cosa més, a la premsa catalana: algunes ressenyes o referències a El Periódico, el Nacional i el Món.