la premsa internacional, descol·locada amb la incursió de Puigdemont

L’expresident català, Carles Puigdemont, ha protagonitzat una aparició a Barcelona que ha anat seguida d’una desaparició inesperada. A l’espera que se sàpiga on es troba, això ha dit la premsa estrangera sobre aquest episodi.

Facebook Twitter WhatsAppTelegram

'The Washington Post' fa referència a la incursió de Puigdemont a Barcelona 'The Washington Post' fa referència a la incursió de Puigdemont a Barcelona

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

 

 

Tot i que les mirades mediàtiques havien d’enfocar Salvador Illa com a imminent president de la Generalitat de Catalunya, el gran protagonista de la jornada ha sigut l’expresident Carles Puigdemont. L’anunci de la seua tornada havia despertat una expectació sense precedents, que encara ha augmentat més després de la seua desaparició. L’expresident, a l’exili des de l’octubre del 2017 i actualment referent de l’oposició al Parlament, havia anunciat que assistiria a la sessió d’investidura, però Puigdemont no ha arribat al Parlament i ara mateix se’n desconeix la deslocalització.

Des d’Alemanya, el diari Bild considera que el de Puigdemont és “un pas valent, perquè la policia el busca i el vol arrestar com abans millor”. Aquest mitjà també es fa ressò de la “persecució” judicial denunciada per Puigdemont davant els seus “seguidors”, i fa referència a la divisió que ha generat a l’Estat espanyol la llei d’amnistia.

El setmanari Der Spiegel explica que “Puigdemont es va ocultar després d’aparèixer a Barcelona”, i fa referència al fet que “la policia va revisar tots els vehicles que intentaven eixir de la ciutat”. Fins i tot, “en alguns casos es van revisar els maleters i els motociclistes van haver de llevar-se el casc”.

Al Regne Unit, The Guardian obre la seua edició digital amb aquesta notícia, que titula “La policia catalana busca Carles Puigdemont mentre el líder separatista regressa a Espanya”, i desenvolupa tot el context de la situació en un article en què fa referència a la implicació que la policia atorga a Jordi Turull, secretari general de Junts; a la derrota electoral d’aquest partit el passat 12 de maig o a la dependència que Pedro Sánchez té envers aquest partit si vol garantir la seua estabilitat parlamentària, entre altres qüestions.

El Le Monde francès titula extensament que “Carles Puigdemont, líder català objecte d’ordre de detenció, es troba pròfug després d’una breu aparició a Barcelona”, i resumeix la seua intervenció a l’Arc del Triomf: “no sé quant de temps passarà abans que ens puguem tornar a veure, amics meus”.

També a França, el diari Libération s’expressa en termes similars i considera que “l’agitació policial al voltant del líder independentista podria retardar el procés de presa de possessió de Salvador Illa com a nou president de la Generalitat”.

Subscripció al butlletí

Rep les novetats d'El Temps al teu correu:

 

A Itàlia, La Repubblica considera que la incursió de Puigdemont és una “provocació”, i basa la notícia en un vídeo de l’aparició de l’expresident català, qui segons el rotatiu “va desaparèixer i va evadir la policia” després de “set anys d’un exili autoimposat”. Un altre diari italià, Il Corriere della Sera, compara la marxa de Puigdemont amb la que es va esdevenir a finals d’octubre del 2017, per la qual cosa defineix la jornada d’aquest dijous com “el dia de la marmota”.

L'expresident Carles Puigdemont protagonitza un míting a Barcelona / Agència Catalana de Notícies

La premsa de Bèlgica, un dels països amb més protagonisme durant l’exili de Puigdemont, diu a través del Het Laatste Nieuws que “la policia continua buscant el polític català”, una cerca que el mitjà defineix com a “desesperada”. “Després que el nacionalista pronunciara un discurs davant milers de seguidors, de sobte va desaparèixer sense deixar rastre. La policia ha estat en alerta i ha bloquejat totes les vies d’entrada i eixida de Barcelona durant tres hores i mitja”, però “amb ell tot és possible”, diuen en boca d’una font.

El diari Het Niewsblad va més enllà: “fins les clavegueres i el zoo de Barcelona: la policia persegueix Carles Puigdemont”, mentre que De Standaard diu, en boca d’Alberto Núñez Feijóo, que l’episodi és “una humiliació insuportable”.

La premsa portuguesa es refereix de manera molt insistent a la presumpta col·laboració policial. El Correio da Manha posa l’accent en què hi ha “un policia detingut i un exdiputat sospitós de col·laborar en la fuga” de Puigdemont, i parla de “l’operació gàbia” desplegada pels Mossos d’Esquadra.

Més enllà d’Europa

La notícia ha arribat més enllà de l’Atlàntic. Als Estats Units d’Amèrica, The Washington Post considera que la incursió de Puigdemont “suposa un desafiament per a les autoritats espanyoles”. “El moviment independentista català ha sigut durant molt de temps un dels temes més conflictius en la política espanyola”, interpreta el rotatiu, que també narra que “Puigdemont, de 61 anys, va aparèixer breument a l’escenari aquest dijous al matí en un míting davant els seus partidaris a Barcelona, desafiant una ordre de detenció espanyola. ‘Vinc a recordar-los que encara estem aquí’, va dir. ‘Hem sigut perseguits durant set anys per voler escoltar la veu del poble de Catalunya’. Però mentre la gent portava banderes catalanes i la seua fotografia marxava cap a l’edifici del parlament regional, ell es va escapolir entre la multitud”. The New York Times s’expressa en termes similars parlant de “desafiament” per part de Puigdemont.

Per últim, l’Argentina també se n’ha fet ressò a través de La Nación, que analitza “l’incert futur de Puigdemont”, que “no és només matèria d’entreteniment i tertúlia, sinó que pot tindre un impacte directe en la continuïtat del govern de Pedro Sánchez o en la convocatòria d’eleccions anticipades”.