octuvre, amatent independència independentista

Enllaç per enviar per WhatsApp:


Hola!

 

T'escrivim per compartir algunes reflexions sobre el cada cop més probable govern del PSC a la Generalitat de Catalunya.

 

També volem compartir dos enllaços a dos articles que creiem que poden ser una magnífica lectura per acabar juliol.

 

Fa calor. Ho sabem. Serem breus.

 


NOTA: És possible que aquest correu t’hagi arribat perquè te l’ha enviat un amic o perquè has trobat l’enllaç a les xarxes socials.  Si vols que t’enviem els correus directament al teu correu, fes clic aquí i deixa’ns la teva adreça!


 

Sembla que Salvador Illa serà el pròxim president de la Generalitat i a OCTUVRE ens preparem per a aquest nou escenari.

 

Fa anys que a OCTUVRE treballem per explicar com funcionen les estructures mediàtico-polítiques que operen al nostre país. Unes estructures que, fins ara, funcionaven en dos carrils diferents:

 

 

a) l'entramat mediàtic espanyolista dirigit des de Madrid.

 

b) el periodisme dòcil hipersubvencionat a dit des de la Generalitat.

 


 

Manipulació d'allà, manipulació d'aquí.

 

És veritat que aquests dos carrils, últimament, coincidien en moltes coses. Per exemple: tant la premsa espanyolista com la premsa catalana propera al Govern han treballat intensament per fer realitat el desig de "girar full" i retornar a la vella realitat autonòmica.

 

Però malgrat certes coincidències, en alguns aspectes divergien i podíem esperar una certa mirada catalanocèntrica de la realitat per part de la premsa de Barcelona.

 

Però l'arribada del PSC a la presidència de la Generalitat podria significar que aquests dos carrils -de vegades coincidents, de vegades divergents- deixin d'estar separats i es converteixin en una Gran Autopista de la Desinformació al servei de la unitat d'Espanya.

 

És evident que una presidència del PSC no només es notarà en el canvi de noms dels consellers sinó que tindrà un impacte molt gran al panorama comunicatiu del nostre país.

 

Ho vam resumir en aquest tuit que vam fer ahir:

 

A OCTUVRE no tenim la recepta exacta per fer front al nou cicle que s'obre amb la presidència de Salvador Illa.

 

Però sabem quin és un dels ingredients imprescindibles:

 

sigui com sigui, caldrà fer tot el que sigui possible per mantenir viva la consciència del país.

 

La Gran Autopista de la Desinformació espanyolista de la qual parlàvem abans farà mans i mànigues per sepultar memòria i consciència sota una allau de manipulació informativa.

 

Posaran a treballar tota la maquinària al seu abast per esborrar la memòria i la consciència nacional que van fer possible l'1-O. Esborrar i desballestar qualsevol esperança.

Fa uns dies el diari Ara explicava això:

La gran batalla per explicar Catalunya està en marxa.

 

Al 2017, quan l'Estat es va veure contra les cordes, va haver de recórrer a la violència de la Guàrdia Civil. Ara, per consolidar el seu domini, han d'imposar la seva versió de la Història.

 

Per fer-ho tenen diaris, revistes, ràdios, l'Institut Cervantes, escriptors com Javier Cercas i Movistar Plus. Sembla que, a partir d'ara, també tindran la Generalitat de Catalunya.

 

Les preguntes que toca fer-nos són:

 

> Deixarem que siguin ells els que expliquin la història?

 

> Deixarem que siguin ells els que diguin als nostres fills i a les futures generacions de catalans, què és i què va passar en aquest país?

 

> Deixarem que ells escriguin la nostra història sense moure un dit?

 

 

Si deixem que s'imposi la seva versió del passat, d'ells serà el futur.

 

Per això, més enllà del que passi al Parlament, de les discussions dels partits i de les tàctiques d'uns i altres, creiem que ara ens toca, més que mai, defensar i impulsar una mirada pròpia, una visió pròpia i una versió pròpia.

 

A OCTUVRE treballarem per posar-hi un gra de sorra.

 

Que es prepari Salvador Illa.

 

No li deixarem ni un dia de marge al PSC del "aporellos".

 


I per acabar el mes de juliol cultivant memòria i coneixement propis, volem compartir dues lectures molt potents.

 

La primera és un article de l'Àngels Martínez Castells que, per si no ho recordeu, és aquesta dona d'aquí:

 

Doncs bé: resulta que a banda de la seva afició per treure banderes espanyoles de llocs on no han de ser-hi, l'Àngels és doctora en ciències econòmiques i entre 1976 i 2008 va ser professora de política econòmica a la UB, on va ser titular del Departament de Política Econòmica i Estructura Internacional de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials. Doncs bé: al 2007 va escriure un article titulat

 

"Sobre sobiranisme, dèficit fiscal i solidaritat".

 

Han passat 17 anys des de la publicació de l'article, però avui sona encara més sensacional que quan es va publicar. Una frase per obrir boca:

 

"Quan es parla de què "Catalunya és solidària" perquè dona més diners dels que rep, caldria que analitzéssim també la qualitat del que es finança amb aquesta solidaritat.

 

Madrid és ara una gran metrópoli amb magnífiques infraestructures, però s'ha fomentat la cultura de la subvenció en zones deprimides i continua vigent en molts casos l'Espanya del segle XIX.

 

Els fons "solidaris" varen finançar la neteja del recinte de Doñana i evitar reclamacions a la multinacional sueca responsable dels vessaments tòxics.

 

Semblen adormir consciències del camperolat andalús i estremeny, i així s'evita que es reivindiqui cap Reforma Agrària".

 

BOOOOM!!!

 

Cal llegir-lo sencer. Us deixem l'enllaç aquí.

 


El segon article que volem recomanar és d'en Julià de Jòdar. Es titula:

 

"Cercas, o l'escarn del revisionisme franquista".

 

Un fragment per obrir boca:

 

"si la dictadura franquista hagués comparegut davant un tribunal internacional de justícia, Javier Cercas no hauria pogut escriure Soldados de Salamina, llevat que, condemnats solemnement els crims d'aquell règim i restaurat l'honor de les seves víctimes, l'escriptor hagués adoptat la figura del revisionista que nega legitimitat a la sentència a la manera dels qui ho fan amb l'Holocaust".

 

Cal llegir-lo sencer. Us deixem l'enllaç aquí.


Avui,

 

quan alguns parlen de "solidaritat fiscal" per justificar el suport a un president del PSC;

 

Avui,

 

quan ens diuen que ens explicarà el procés en Javier Cercas,

 

avui

 

és indispensable llegir, difondre i fer moure les idees de gent com l'Àngels Martínez Castells o en Julià de Jòdar.

 

Aquesta és la nostra feina.

 

Esperem que les lectures siguin profitoses i que acabeu de passar un bon estiu.

 

Nosaltres a OCTUVRE ja ens preparem per obrir un nou curs.

 

Moltíssimes gràcies a tots els que ens ajudeu a fer i difondre aquesta feina,

 

una abraçada,

 

Marta i Albano