Los Mataresos, la primera colla castellera de l’Alguer
Los Mataresos de l’Alguer, la nova colla castellera de la ciutat catalana de Sardenya, s’han estrenat aquest Sant Joan i han fet les primeres construccions en els actes de recepció de la Flama del Canigó.
Gavino Balata, president de la colla, ha explicat a VilaWeb que fa temps que els joves activistes de l’Alguer tenien ganes de fer una activitat comuna que els vinculés amb la resta de territoris dels Països Catalans. “Les noves generacions de l’Alguer hem viatjat i hem conegut les tradicions catalanes, però fins ara ningú no havia tingut el coratge per tirar-ho endavant.”
Però a començament de l’estiu passat, a l’Alguer es va projectar el film ocumental de Paulí Subirà Enxaneta (2011), i va ser llavors que un grup va decidir de formar una colla castellera, els Mataresos de l’Alguer. “Matareso és una paraula del vocabulari de l’Alguer que equival a ‘entremaliat’. És un terme que ens identifica molt. Tots hem estat entremaliats en algun moment de la vida.”
Balata assenyala que la motivació de la colla no és fer castells i prou, sinó que hi hagi un espai físic i social “on la gent pugui trobar-se i parlar alguerès sense problema ni vergonya”. De fet, l’article primer del seu estatut determina que la llengua vehicular de l’associació és el català. “L’objectiu no és sols fer castells bells, grans i sòlids sinó també crear un ambient social en què tothom es pugui sentir còmode parlant alguerès. Serà un ambient que encoratjarà l’ús social de la llengua i que permetrà que continuï existint.” I afegeix: “Per fer castells cal força, determinació, confiança, motivació i amor. Amor per la ciutat, tradició, cultura i llengua. No hi havia cap raó negativa per a no crear una colla castellera.”
La colla, que encara és incipient i fa construccions petites, es proposa de tornar a actuar per Sant Miquel.