(edit) no useu el nom del lliberalisme en va (Moisés Pérez)

Comparteix

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

 

A la memòria televisiva d'aquells que acumulen sexennis en l'art vital de bufar espelmes d'aniversari, hi ha un espai reservat per recordar les aparicions de la coneguda actriu estatunidenca Shannen Doherty a sèries com ara Sensación de vivir i Embrujadas. Sensación de vivir, de fet, va erigir-se en un dels drames audiovisuals amb més ressò durant la dècada dels noranta, en un mite de la pantalla xicoteta que arrossega una càrrega nostàlgica per a diferents generacions i va comportar, al seu torn, una maledicció per alguns dels seus actors, ateses les morts prematures i les desgràcies que han patit els seus personatges en la vida real.

Doherty, per exemple, va explicar en 2020 que patia càncer de mama i tres anys més tard va comunicar una altra tragèdia personal: tenia metàstasi al cervell. Tot i ser una celebritat de la televisió, a pesar del seu èxit, ha estat víctima de l'ineficient, costós i, especialment, cruel sistema de salut dels Estats Units d'Amèrica. Doherty ha fet públic que no pot afrontar el cost del tractament oncològic, ja que la seua malaltia li impedeix treballar i, per tant, comptar amb ingressos.

El drama sanitari i econòmic de l'actriu —amb totes les peculiaritats i els matisos que ofereix la seua situació personal— posa de manifest la importància de mantenir l'estat del benestar i els serveis públics en un moment de proliferació de discursos que sota l'etiqueta d'un fals liberalisme promouen societats allunyades del principi rector de la justícia social. O dit d'una altra manera: hi ha tota una ofensiva de fundacions, influenciadors de les xarxes socials, suposats economistes, actors mediàtics i personatges polítics que sota la carcassa del liberalisme, d'una perversió de la paraula «llibertat» i del concepte de la «llibertat d'elecció», pregonen un model desproveït dels valors de l'empatia, la igualtat, la solidaritat i la tolerància. I amb els impostos, el preu que paguem perquè no estiguem regits per la llei de la selva, com a diana predilecta.

Un exemple d'aquesta estratègia de confusió ideològica és presentar al cap d'estat argentí, l'ultradretà Javier Milei, com a liberal. Enmig d'una onada reaccionària global, d'un cicló que amenaça els fonaments i els valors de les democràcies liberals, hi ha la broma macabra d'empassar com a «liberals» els defensors de models autoritaris o, si més no, de vendre com a «liberalisme» les polítiques de la presidenta de la Comunitat de Madrid, la popular Isabel Díaz Ayuso, quan la seua visió social xoca amb els principis filosòfics d'Adam Smith, Isaiah Berlin o John Stuart Mill.

Subscripció al butlletí

Rep les novetats d'El Temps al teu correu:

 

L'exsecretari d'Estat de Cultura amb Mariano Rajoy, José María Lassalle, va argumentar al seu assaig El liberalismo herido. Reivindicación de la libertad frente a la nostalgia del autoritarismo (Arpa, 2021) com el liberalisme va ser pervertit, arrancat dels seus significats i tergiversat. En aquesta obra, de lectura obligatòria, va relatar com va haver-hi un sector del liberalisme que va escindir-se de la visió humanista de John Locke o Baruch Spinoza. Eren els anomenats lliurecanvistes, que defensaven «un dogmatisme econòmic i social al voltant de la defensa tancada d'un individualisme sense límits, ni obligacions cap a la resta de persones, un individualisme que es basava en l'egoisme com a ferramenta legítima de millora del sistema al seleccionar de manera competitiva als més creatius i als més enginyosos».

Els hereus d'aquelles tesis foren l'Escola Austríaca, és a dir, els dissenyadors d'un material ideològic que no resisteix la contrastació empírica, però que va fixar les bases polítiques del neoliberalisme que van abanderar la primera ministra britànica, la conservadora Margaret Thatcher, i el president nord-americà, el republicà Ronald Reagan. El triomf d'aquesta perversió reaccionària i al·lèrgica al liberalisme humanista és narrada per l'historiador nord-americà Quinn Slobodian a Globalistas. El fin de los imperios y el nacimiento del neoliberalismo (Capitan Swing, 2021), un d'aquells llibres que sempre cal tindre per a consulta en la prestatgeria.

Acompanyat d'aquesta digressió historicista i economicista, hi ha un altre assaig fonamental per entendre els fonaments ideològics de les diferents expressions dretanes d'ençà de la Revolució Francesa: La mente reaccionaria. El conservadurismo desde Edmund Burke hasta Donald Trump (Capitán Swing, 2019). La comparació que elabora el politòleg Corey Robin de les visions sobre el treball i el capital d'Adam Smith i Edmund Burke —un dels tòtems ideològics del conservadorisme—, així com la mirada política dels economistes Ludwig von Mises i Friedrich Hayek són força il·lustratives. Aquest recorregut de filosofia política, no debades, permet qüestionar algunes etiquetes ideològiques que s'atorguen en l'esfera pública amb una extraordinària lleugeresa.

Qualificar a qualsevol representant de la internacional reaccionària —siga Milei o la seua concessionària de medalles, això és, Ayuso— com a «liberal» és simplement insultant, una mostra de com el liberalisme clàssic va perdre la batalla que va lliurar contra els apòstols de l'Escola Austríaca i posteriors forjadors del neoliberalisme. «Hi ha, de fet, moltes pàgines d'insignes liberals com ara John Locke, Adam Smith o John Stuart Mill que servirien per a impugnar el menyspreu absolut amb el qual Milei parla de la justícia social», escrivia aquest dilluns Diego S. Garrocho, cap d'opinió d'ABC. Tot un clam perquè no s'utilitze el nom del liberalisme en va.