*Una historia de violencia. La Transición valenciana (1975-1982)*, Borja Ribera




dis.gif
lin.gif

 

Secció d'Història

ateneuhub


Una transició no gens modèlica: els casos del País Valencià i Catalunya




Dimecres 29 de maig, 18.30 h sala Verdaguer


Borja Ribera, doctor en Historia Contemporània i autor d’ Una historia de violencia, la transición valenciana (1975-1982).

Presenta: Joan Solé Canardons, ponent de la secció d’Història.



Accés obert



Una transició no gens modèlica: els casos del País Valencià i Catalunya

Al llarg de la Transició hi hagué centenars d’episodis de violència política al País Valencià. Atemptats amb bomba, per exemple, n’hi va haver un mínim de 68. Tot i que fou una violència relativament poc letal, aquesta tingué un impacte decisiu en el desenvolupament del procés autonòmic valencià. 

La violència fou protagonitzada molt majoritàriament per l’extrema dreta, la qual es mimetitzà amb l’anomenat moviment anticatalanista, sobretot a partir de 1978; l’objectiu no era un altre que arrabassar el control del procés estatutari a una esquerra dominant en les urnes, la qual cosa es va aconseguir. 

Casos com els dels atemptats amb bomba contra Joan Fuster i Manuel Sanchis Guarner, les repetides agressions al carrer patides per dirigents d’esquerres, la complicitat d’UCD amb sectors violents, i, sobretot, la esgarrifosa impunitat amb què actuava la ultradreta, fan del valencià un cas únic del que només ara comencem a conèixer tots els detalls. 

Per la seua banda, la violència a Catalunya també estigué molt present, fins i tot amb més episodis greus i morts que no al País Valencià, però, a diferència dels veïns del sud, el procés autonòmic català no es va veure significativament afectat per aquesta violència.


 
    

 
Comunicat de la Secció d'Història de l'Ateneu Barcelonès No pots veure el correu electrònic?
clica aquí.