Borbons, cap el cinquè exili?

El Consell de Mallorca demana al rei espanyol que retiri el títol de “reial” a l’Acadèmi de sa Llengo

09.05.2024 - vilaweb

El Consell de Mallorca ha aprovat, amb l’abstenció del PP, de demanar al rei espanyol que retiri de manera immediata el títol de “reial” a l’Acadèmi de sa Llengo, un grupuscle mallorquí anticatalanista. A més, ha demanat al monarca que demani disculpes i reconegui la unitat lingüística.

El PP ha votat a favor de la resta de la moció, que inclou reforçar el compromís amb el català com a llengua pròpia i demanar a la casa reial espanyola que consulti amb la Universitat de les Illes Balears (UIB) la decisió de concedir el títol de “reial” a l’Academi.

Durant la defensa de la moció, Joan Llodrà, de Més per Mallorca, ha defensat com una obligació del consell desautoritzar aquest “insult al poble de Mallorca”. A parer seu, l’actuació de la casa reial no és una casualitat i ha recordat que en els últims tres-cents anys hi ha massa precedents d’atacs al català per part de la monarquia. “Aquest posicionament de la Zarzuela es produeix en un moment en què la situació del català a Mallorca i a la resta d’Illes no es troba en una situació normal d’una llengua al seu propi territori”, ha afegit.

Per part del PP, Maria Magdalena García ha assenyalat que el seu grup comparteix gran part de l’esperit de la moció, encara que no el redactat de tots els seus punts. També ha insistit que el PP no entrarà en la confrontació lingüística i que manté les línies vermelles de l’estatut i la llei de normalització.