provocacions russes als Països Bàltics fan por

Estònia acusa Rússia d’un atac contra el cotxe del ministre d’Interior

  • Tallinn ha detingut deu persones en una "operació híbrida" dirigida pels serveis secrets russos a Estònia

La primera ministra d’Estònia, Kaja Kallas, ha acusat els serveis de seguretat de Rússia d’haver dut a terme una “operació híbrida” en què han resultat malmesos el vehicle personal del ministre de l’Interior, Lauri Laanemets, i el d’un periodista, com també uns quants memorials públics.

En un piulet a Twitter, Kallas ha afirmat que les autoritats estonianes han aconseguit d’interceptar amb èxit el complot, sobre el qual ha dit que el govern estonià vol ser transparent per a revelar els mètodes de Moscou. “Sabem que el Kremlin està atacant totes les nostres societats democràtiques”, ha advertit.

El Servei de Seguretat Interior d’Estònia va detenir entre el desembre i aquest febrer un total de deu persones per aquestes operacions, de les quals sis segueixen a presó. El govern estonià considera que Moscou va fomentar una sèrie d’atacs, dirigits també contra monuments, amb l’objectiu de generar un clima de por en la societat estoniana.

El director del Servei de Seguretat, Margo Palloson, ha afirmat que part dels responsables directes havien estat reclutats en xarxes socials. “Els usaven com a eines”, ha dit a la cadena estoniana ERR.

Kallas ha estat una de les dirigents europees que més obertament ha reclamat un enduriment de la posició de la UE contra Rússia arran de la invasió d’Ucraïna i, de fet, sobre ella pesa ja una ordre de crida i cerca emesa la setmana passada per les autoritats russes.

Operació conjunta als bàltics

Aquesta notícia es produeix el mateix dia en què el Departament de Seguretat Nacional de Lituània ha confirmat que, en col·laboració amb les autoritats dels seus veïns bàltics d’Estònia i Letònia ha dut a terme una operació per a detenir a acusats de delinquir per ordre de Rússia. Entre els detinguts a Estònia podria trobar-se precisament el responsable d’aquest atac contra el cotxe del ministre de l’Interior.

El comunicat de les autoritats lituanes, recollit per la radiotelevisió nacional LRT, destaca que els sospitosos han estat detinguts en territori d’Estònia i Letònia, i hauria comès atacs contra la seguretat de l’estat i els interessos nacionals.

El detingut en territori letó, un ciutadà amb doble nacionalitat russa i estoniana, ha estat acusat de vandalisme per abocar pintura vermella sobre un monument en record dels qui van lluitar contra els atacs de la Unió Soviètica.