Nació, nou partit independentista cors

Detenen dos militants del nou partit independentista cors Nació

  • El partit considera que és una resposta de "l'aparell estatal francès" a l'èxit de la confluència

Diumenge es va crear un nou partit independentista, Nació, sorgit de la fusió de Còrsega Lliure i del col·lectiu de presos Patriotes, amb vora de cinc-centes persones presents en el congrés fundacional, que han refermat la convicció que la independència és l’únic camí per a l’illa. I, aquesta mateixa setmana, el nou partit ha denunciat una operació repressiva de la policia antiterrorista francesa, que ha detingut dos militants del partit de Bastia.

Els dos acusats van ser detinguts dimarts i traslladats ahir fins París, on van ser ingressats en presó preventiva a l’espera de ser jutjats. La causa investiga un atac contra una segona residència al municipi de Santa-Maria-di-Lota a final del 2022. Els dos detinguts són acusats de “conspiració criminal terrorista, fabricació d’artefactes explosius en relació amb una empresa terrorista i destrucció perillosa amb relació a una empresa terrorista”.

Nació considera que es tracta d’una resposta de “l’aparell estatal francès” arran de l’èxit de la iniciativa i que hi ha una “voluntat deliberada d’agressió contra els militants i les seves famílies”. Els detinguts són acusats d’haver provocat danys a un xalet amb explosius el novembre del 2022. El partit diu que els polítics francesos i alguns de corsos apel·laran a la separació de poders, però que “la separació de poders polítics i judicials és una faula absoluta i que les detencions van ser realitzades per la policia política per ordre d’una justícia política”.

Vinculen les detencions a l’arribada del ministre de l’Interior, Gérald Darmanin, la setmana vinent, per a fer balanç dels avenços sobre l’autogovern cors, perquè són l’únic moviment polític que s’oposa públicament a aquestes converses. “El moment en què arriba aquesta operació repressiva no és una casualitat: forma part de la voluntat manifesta de neutralitzar l’únic moviment polític que denuncia públicament l’engany de les discussions actuals sobre el futur de Còrsega”, denuncia Jean-Philippe Antonin, portaveu del moviment.

En aquest context, han anunciat una manifestació contra la repressió amb motiu de la visita del ministre.