CEO: la independència s’imposaria en un nou referèndum
L'abstenció en una nova consulta seria més elevada si aquesta fos unilateral
Nura Portella
Barcelona. Divendres, 17 de novembre de 2023.
El sí a la independència de Catalunya s'imposaria en un nou referèndum al 'no', tant si aquesta consulta fos pactada amb l'Estat espanyol com si fos unilateral, seguint l'exemple de l'1 d'octubre, segons la tercera onada del baròmetre del CEO. Concretament, un 42% votaria a favor de la independència en un referèndum acordat, mentre que un 40% ho faria en un d'unilateral. En canvi, el 31% votaria en contra en el primer cas, xifra que es redueix fins a un 26% si es convoqués sense el vistiplau del govern espanyol, com ja va passar el 2017. Cal tenir en compte, però, que l'abstenció seria molt més elevada en el cas que el referèndum fos unilateral (20%) que si fos acordat (11%).
Per altre costat, davant una pregunta dicotòmica sobre la independència, un 52% dels enquestats del CEO s'hi posiciona en contra, mentre que el 41% hi està a favor, i un 7% no sap o no contesta. Aquestes xifres són molt similars a les que s'han detectat en els últims baròmetres. Cal tenir en compte que, des de mitjans de 2019, el 'no' a la independència sempre ha tingut més suport que el 'sí'. Va ser entre l'octubre del 2018 i el març del 2019 que el 'sí' a la independència superava les posicions contràries, tot i que mai no va superar el 50% dels enquestats.
Els del 'no', dividits entre tres opcions diferents
Llavors, si la majoria dels enquestats responen que estan en contra de la independència a l'enquesta del CEO, com pot ser que el 'sí' s'imposi al 'no' en un nou referèndum? Això es deu al fet que pràcticament totes les persones favorables a la independència votarien afirmativament en una consulta, tant unilateral com pactada, mentre que els partidaris del 'no' es divideixen entre els que voten en contra, en blanc o s'abstenen. De fet, si ens fixem en les posicions que tenen els partidaris de la independència, un 93% votaria a favor en un referèndum acordat amb l'estat, mentre que la xifra es redueix lleugerament si parlem d'un referèndum unilateral, fins a un 89%.
Per altre costat, si ens fixem en el suport a la independència entre els simpatitzants dels partits, els valors més alts els trobem en el cas de Junts per Catalunya, on un 91% hi està favor i un 8% en contra. En el cas de la CUP, el percentatge favorable es redueix lleugerament fins a un 89% i en el cas d'ERC també, fins a un 85%. Entre els partits que no defensen la independència del país, el que té més simpatitzants independentistes és els comuns —que sí que s'han mostrat a favor repetidament del dret a decidir—, amb un 27%, seguits del PSC. Concretament, un 15% dels simpatitzants socialistes estan a favor de la independència de Catalunya. En canvi, en el cas de Cs, aquest percentatge és nul.
+
El Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) dona una àmplia victòria al PSC en unes hipotètiques eleccions al Parlament en el tercer baròmetre d'aquest 2023, amb entre un 27 i un 31% dels vots i entre 39 i 45 diputats, pels 33 que va aconseguir la formació el 14-F de 2021. Els d'Illa han anat encapçalant els últims baròmetres, però en el de la segona onada d'aquest 2023 els partits independentistes van retallar distàncies amb els socialistes. En aquesta tercera onada, però, la diferència es torna a eixamplar, ja que el CEO dona a ERC entre 29 i 34 diputats, amb un resultat similar al que va obtenir en les darreres eleccions, quan en va obtenir 33, mentre que Junts s'allunyaria dels republicans amb entre 19 i 24 diputats, lluny dels 32 que té ara al Parlament.
Si en els darrers baròmetres Junts havia tingut una tendència ascendent (el juliol el CEO li va donar entre 25 i 30 diputats), aquesta ha quedat frenada tot i que el partit independentista es manté com a tercera força. Les enquestes per a aquest baròmetre es van fer entre el 9 d'octubre i el 7 de novembre, durant les negociacions d'ERC i Junts amb el PSOE per a la llei d'amnistia. L'acord de socialistes i republicans va arribar dijous 2 de novembre, i amb els juntaires una setmana més tard, el 9. Amb aquests resultats, Salvador Illa podria governar amb coalició tant amb ERC com amb Junts. En el cas d'una unió amb els d'Oriol Junqueras, la suma de diputats arribaria als 79 en el cas de la forquilla més alta i de 68 en la més baixa, superant la majoria absoluta. Un pacte de PSC amb Junts tindria 69 diputats en la forquilla més alta, però no arriba a la majoria absoluta amb la més baixa, quedant-se en 58.
L'independentisme ja no suma
La forta baixada de Junts no es tradueix tampoc amb una millora dels resultats d'ERC ni de la CUP. De fet, els anticapitalistes també veurien reduïda la seva representació al Parlament, passant dels 9 escons que va obtenir el 2021 a un màxim de 8 i un mínim de 4. La formació es troba en plena refundació després d'obtenir molt mals resultats tant a les eleccions generals com a les municipals. Si la darrera legislatura ha estat marcada per una majoria absoluta de l'independentisme al Parlament, amb 72 diputats de 135, que va permetre la investidura del president Aragonès el 2021, amb els resultats que marca el CEO aquesta quedaria esborrada de la cambra catalana: en el cas de la forquilla més alta, ERC, Junts i la CUP en sumarien 66; en la més baixa només 52.
Si fa quatre anys Vox va irrompre al Parlament amb 11 diputats (ara ja només són 10, ja que un es va donar de baixa del partit), i el PP va quedar relegat al grup mixt amb només 3 escons, segons el CEO els d'Alejandro Férnandez superarien els ultres d'Ignacio Garriga. Concretament, els populars multiplicarien per quatre els resultats del 2021 en el pitjor dels casos, amb 12 diputats, i arribarien als 17 en la forquilla més alta. Per contra, Vox es quedaria amb entre 6 i 9. Tot i que des de Ciutadans asseguren que el seu ressorgiment tindrà lloc en les pròximes eleccions al Parlament, el resultat del CEO anul·la les seves esperances, esborrant-los de la cambra catalana i quedant-se sense representació.
Després d'aconseguir conservar els set diputats que tenien al Congrés dels diputats en les passades eleccions generals tot i el gran augment del PSC, els comuns també aconsegueixen millorar els resultats al Parlament de Catalunya, segons el baròmetre del CEO. Els de Jéssica Albiach compten ara mateix amb 8 diputats a l'hemicicle, que es veurien incrementats fins als 14 en el cas de la forquilla més baixa i 10 en la més baixa.