el preu de la reforma, de la no-ruptura

La Tienda Falangista, el negoci ultra que rep diners dels fons de recuperació de la UE

  • L'entitat que distribueix part dels fons de recuperació diu que no pot discriminar les empreses per qüestions ideològiques

VilaWeb

Una botiga en línia falangista ha rebut diners dels fons europeus Next Generation, que suposadament s’han de destinar a la transició energètica i a la recuperació de l’economia després de la pandèmia de la covid-19. Al final de la pàgina web de la Tienda Falangista, a tocar dels logotips de la Unió Europea i el govern espanyol, hi apareix la frase: “Finançat per la Unió Europea amb el programa Kit Digital pels fons Next Generation (EU) del mecanisme de recuperació i resiliència.”

La botiga és decorada amb imatges i frases de José Antonio Primo de Rivera i ven tota mena de material vinculat al feixisme i al nazisme, com ara insígnies, banderes, roba, loteria, encenedors, rellotges, motxilles, adhesius, tasses, llibres, etc. Un dels productes més cridaners són uns ninots que fan la salutació romana, abillats amb vestimenta falangista i de la División Azul.

A consultes del Financial Times, Red.es, l’organisme que distribueix part dels fons, ha confirmat que la botiga falangista ha rebut 2.000 euros. “No podem, en cap moment, discriminar per motius ideològics una empresa que opera legalment al mercat”, diu. Red.es afegeix que Tienda Falangista no viola la nova llei espanyola de memòria històrica.

 

 

L’eurodiputada de Podem Idoia Villanueva ha enviat una consulta a la Comissió Europea perquè expliqui com és que els fons han arribat a mans d’un negoci falangista. “La Comissió té previst cap mecanisme a fi d’mpedir que els diners dels fons Next Generation serveixin per a finançar projectes contraris als valors de la UE?”, demana l’eurodiputada.