*L’Alguer. L’encant de la història*, Antonio Budruni

L’Alguer. L’encant de la història.

 

historiaAB, 14-9-23

La tertúlia d'Amics de la Història : L'Alguer. L'encant de la història amb Antonio Budruni, autor de l’obra del mateix títol en què també hi participava Gustau Navarro, responsable de l’Ofici de l’Alguer de la Generalitat de Catalunya, prevista dilluns 18 de setembre a les 17h a la sala Pompeu Fabra (Ateneu Barcelonès) s'ha hagut d'anul·lar.

Els dos tertulians havien de venir directament de l'Alguer, i la companyia Ryanair ha canviat els horaris del vol directe que havien d'agafar. Sembla que aquest canvi d'horari està dins la guerra que té oberta aquesta companyia amb el govern italià, i que penalitza comunicativament les illes italianes, principalment Sardenya i Sicília.

Proposarem als dos tertulians una altra data més endavant. Podeu llegir la ressenya que ha fet Adrià Mainar Scanu, del llibre que s'havia de presentar L'Alguer. L'encant de la història d'Antonio Budruni.

Antonio Budruni, catedràtic de disciplines jurídiques i econòmiques, va néixer al centre històric de l'Alguer, a la Muralla. Ha publicat diversos llibres que estudien la història de l'Alguer i Sardenya. Ha publicat la novel·la “Los minyons de la Muralla” (2009), premi Osilo (2011) i “Los adolescents de la Muralla” (edicions Abbà, 2021), “L'Alguer, l'encant de la història” (edicions, Abbà 2022).

Imatges: Antonio Budruni, autor de Breu història de l'Alguer i L'Alguer. L'encant de la història

Ressenya “L’Alguer, l’encant de la història” d’Antonio Budruni (2022)

Autor de la ressenya: Adrià Mainar Scanu, historiador i guia cultural (@EsguardHistòric @MainarScanu, Blog Esguard Històric )

L’Alguer, la ciutat catalana de Sardenya, com se sol anomenar, és un mirall de la nostra Història. És el testimoni d’un passat gairebé oblidat, amb llums i ombres, que avui ens pot sorprendre però que convé conèixer. Llegint sobre l’Alguer aprenem sobre l’expansió mediterrània de l’antiga corona d’Aragó i l’herència cultural que els catalans deixàrem, amb grans dolors, a Sardenya.

L’any 1353, en temps de la conquesta catalano-aragonesa de l’illa, que s’havia complicat més del que hom preveia, un estol dirigit per Bernat II de Cabrera ocupà l’Alguer. Mesos més tard, la població s’aixecà en armes i foragità els soldats de la guarnició. Arran d’això, l’estiu de 1354 el rei Pere el Cerimoniós s’hi dirigí, hi posà setge personalment i la feu capitular; llavors, per castigar la “rebel·lia” dels sards i genovesos que hi habitaven, els expulsà i ordenà que la ciutat fos repoblada amb catalans. Des d’aquell moment, l’Alguer, oberta al mar i emmurallada, funcionà com a “cap de pont” per sotmetre Sardenya en una guerra que encara s’allargaria més de 60 anys. Per la seva condició estratègica, la “fidelíssima” fortalesa de l’Alguer, ara habitada per catalans, fou mimada amb nombrosos privilegis i tancada als sards amb pany i forrellat.

Malgrat les vicissituds històriques, com el sonat assalt nocturn que patí l’any 1412, la terrible pesta de 1582 o el desenllaç de la Guerra de Successió, pel qual Sardenya passà als Savoia (1720) i l’Alguer quedà separada de la resta de territoris de parla catalana, els algueresos mantingueren al llarg dels segles el català, que a la Sardenya moderna tenia consideració de llengua de prestigi, i a finals del s. XIX redescobriren un sentiment de “catalanitat” que tot i les convulsions del s. XX, i gràcies a iniciatives com el “Viatge del Retrobament” (1960), perviu fins avui.

Imatge: L'arribada de l'expedició catalana a l'Alguer, 1960/ A. F. Scanu. Font: Esguard Històric

Antonio Budruni, després de la seva Breu història de l’Alguer (2010), un llibre de referència per conèixer l’Alguer medieval i moderna, el procés de repoblament i pervivència dels pobladors catalans així com el funcionament institucional de la ciutat, a semblança del Principat, presenta ara L’Alguer, l’encant de la història (2022). En aquest nou llibre, on recupera i amplia alguns punts de l’anterior, que acabava al s. XVIII, Budruni aborda també l’època savoiana (1720-1946).

En rebre el Regne de Sardenya (1720) els Savoia pogueren coronar-se reis, si bé inicialment regiren l’illa com a un mer apèndix de llurs dominis al Piemont. L’Alguer i Sardenya, fins llavors acomodades a l’ordenament hispànic, toparen amb les noves institucions piemonteses, que en llur exercici sovint entraren en conflicte amb el funcionament del municipi de l’Alguer.

A mitjans del s. XVIII els Savoia emprengueren un seguit de mesures que afectaren a Sardenya i l’Alguer entre les quals destaquen la introducció de l’italià a l’illa, la reforma dels consells cívics o un intent de “nacionalització” de la pesca del corall, activitat que duien a terme principalment corallers napolitans. L’any 1861 els Savoia proclamaren la unificació d’Itàlia, de manera que l’illa de Sardenya quedà incorporada al naixent estat italià. Arran d’això, la vida dels sards i dels algueresos restà lligada al govern de Roma i es veieren directament involucrats en els episodis més importants de la història contemporània italiana, com fou la 1a Guerra Mundial (1915-1918), l’adveniment del feixisme de Mussolini (1922) i la 2a Guerra Mundial (1939-1945), després de la qual s’instituí la República italiana i els Savoia foren desterrats.

De tot plegat Budruni ens en parla L’Alguer, l’encant de la Història (2022). I ho fa en el català de l’Alguer, cosa que singularitza el llibre. Tot i que això pot desconcertar inicialment a qui no conegui la variant algueresa, la lectura és prou amena i es fa entenedora, oferint una aproximació panoràmica a la història, la societat i la cultura de la ciutat.

Selecció d’obres sobre l’Alguer disponibles a la Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès

ARMANGUÉ I HERRERO, JOAN. Llengua i cultura a l'Alguer durant el segle XVIII. Barcelona : Curial Abadia de Montserrat, 1996. 274 pàgines.

CATALÀ I ROCA, PERE. L'aventura catalanista de "La Palmavera" : L'Alguer, 1906. [Alguer] : Edicions Municipi de l'Alguer, 1998. 365 pàgines.

FARINELLI, MARCEL A. El feixisme a l’Alguer. Barcelona: Centre d’Estudis de Temes Contemporanis : Angle, 2010. 149 pàgines.

TODA, EDUARD. L'Alguer: un poble català d'Itàlia. Barcelona : La Renaixensa, 1888. 200 pàgines. (consulta a sala)

Mans manetes : l’Alguer : paraules, cançons i veus de minyons. [Barcelona] : Plataforma per la Llengua, [2018]. 100 pàgines.

Retrobament de l'Alguer. [Lloc de publicació no identificat] : Tramontane, 1961. 168 pàgines.

Rondalles alguereses. Barcelona : Rafael Dalmau, [1985]. 141 pàgines.

Més informació

GUIDO SARI: “Commemoració del cinquantè aniversari del Retrobament [de l'Alguer]”, Llengua Nacional - núm. 73 - IV trimestre del 2010, aquí

MAINAR SCANU, ADRIÀ: "Lo Retrobament", el viatge que restablí els lligams amb l'Alguer (1960)”, Esguard Històric. Blog d’història, artesanal, propera i autocentrada, agost, 2016, aquí

MAINAR SCANU, ADRIÀ: “4 llibres per conèixer l'Alguer”, Esguard Històric. Blog d’història, artesanal, propera i autocentrada , abril, 2019, aquí

Imatge: El Virginia de Churruca, al fons, fou el creuer que portà els catalans a l'Alguer / A. F. Scanu. Font: Esguard Històric