els vint llibres recomanats el curs *Una història de Catalunya als ulls del món*

Curs Aula Ateneu: "Una història de Catalunya als ulls del món"

Curs promogut per l’Ateneu Barcelonès i dirigit per Joaquim Albareda, catedràtic d’Història Moderna de la Universitat Pompeu Fabra i director de l’obra Catalunya als ulls del món, d’Enciclopèdia catalana, 2023.

Una mirada internacional sobre Catalunya al llarg de la història, des de les primeres cròniques àrabs sobre el territori actual de Catalunya, fins als esdeveniments polítics més recents com els fets de l’1-O.

Curs de 10 sessions, un cop a la setmana al matí d’11 i 13h. Aula Sagarra de l’Ateneu Barcelonès. La inscripció i pagament es farà presencialment a l’oficina d’atenció al soci de la planta baixa de la seu de l’Ateneu, carrer de la Canuda, 6, de Barcelona. No us quedeu sense plaça!

Més informació al blog d’Història

Carta portolana del cartògraf Abraham Cresques, coneguda pel nom d’Atles Català. Carta portolana nàutico-geogràfica confeccionada el 1375. Font: Biblioteca Nacional de França.

Una història de Catalunya als ulls del món

Curs Aula Ateneu. Una història de Catalunya als ulls del món

Curs promogut per l’Ateneu Barcelonès i dirigit per Joaquim Albareda, catedràtic d’Història Moderna de la Universitat Pompeu Fabra i director de l’obra Catalunya als ulls del món, d’Enciclopèdia catalana, 2023.

Una mirada internacional sobre Catalunya al llarg de la història, des de les primeres cròniques àrabs sobre el territori actual de Catalunya, fins als esdeveniments polítics més recents com els fets de l’1-O.

Com hem estat vistos els catalans i les catalanes, al llarg del temps, i com ha variat aquesta visió, a través d’òptiques diferents, escriptors, viatgers, científics, periodistes, a partir de la recerca d’un equip de nou especialistes que ha analitzat cada període històric.

Imatge principal

Carta portolana del cartògraf Abraham Cresques, coneguda pel nom d’Atles Català. Carta portolana nàutico-geogràfica confeccionada el 1375 després de la reannexió del Regne de Mallorques a la Corona d’Aragó i que el Privilegi de Sant Feliu de Guíxols (1365) concedís als habitants de les illes el privilegi de ser considerats catalans, el dret a participar en les Corts catalanes i a tenir com a pròpies les Constitucions de Catalunya. Font: Biblioteca Nacional de França.

Durada i horari del curs

Curs de 10 sessions, un cop a la setmana al matí d’11 i 13h. Aula Sagarra de l’Ateneu Barcelonès.

Calendari del Curs

  • Dimarts 3 d’octubre. Quan el món va descobrir Catalunya: L´època medieval. Segles IX-XV. Josep M. Salrach (UPF)
  • Dimarts 10 d´octubre. La Catalunya moderna, una anomalia política? 1479-1659. Xavier Torres Sans (UdG)
  • Dimarts 17 d´octubre. La consolidació dels fonaments econòmics de Catalunya malgrat les guerres: 1660-1755.Joaquim Albareda (UPF)
  • Dimarts 24 d´octubre. Catalunya, la “petita Anglaterra”: 1756-1808. Joaquim Albareda (UPF)
  • Dimarts 31 d´octubre. Viatgers a la primera meitat del segle XIX a Catalunya. De la guerra del francès al bienni progressista: 1808-1856. David Martínez Fiol (UAB i UOC)
  • Dimarts 7 de novembre. Viatgers a la segona meitat del segle XIX a Catalunya. Del sorgiment del catalanisme literari a la guerra de Cuba. Josep Pich (UPF)
  • Dimarts 14 de novembre. La mirada estrangera sobre Barcelona: de la mitificació dels baixos fons a L’auberge espagnole. Margarita Casacuberta (UdG)
  • Dijous 23 de novembre. La nació rere el mapa. La descoberta de Catalunya en començar el segle XX. Joan Esculies (UVic-UCC)
  • Dimarts 28 de novembre. De l’erradicació a la reafirmació, Catalunya durant el franquisme: 1939-1975. Cristian Ferrer (UAB)
  • Dimecres 13 de desembre. Catalunya des de la transició: Una mirada externa. Joaquim Nadal (UdG)

Preu del curs

Alumnat no soci: 140 € per les 10 sessions amb un passi especial mentre duri el curs. Els alumnes disposaran d’un descompte especial per fer-se’n soci/sòcia, mentre duri el curs.

Alumnat soci de l’Ateneu: 70 € per les 10 sessions

Alumnat

L’alumnat disposarà d’un dossier amb el contingut següent: programa general del curs, una sinopsi de cada sessió amb una referència bibliogràfica bàsica. També disposarà, si és el cas, del material en format digital (Power Point) després de cada sessió.

Inscripció i pagament

La inscripció i pagament es farà presencialment a l’oficina d’atenció al soci de la planta baixa de la seu de l’Ateneu, carrer de la Canuda, 6, de Barcelona, partir del dia 10 de juliol.

Si no hi hagués un mínim nombre d’alumnes garantit, s’avisarà amb antelació de la cancel·lació del curs i es tornarien els diners.

A la pàgina web de l’Ateneu Barcelonès i al blog de la Secció d’Història hi trobareu més informació. 

Coordinació tècnica: Joan Solé Camardons, de la Secció d’Història de l’Ateneu Barcelonès joansolecamardons@gmail.com

Vista de Barcelona des de Montjuïc de Jan Cornelisz Vermeyen 1535. Primera visió de conjunt de Barcelona. Reproduïda en la obra editada per G. Braun i F. Hogenbert, Civitates Orbis Terrarum, en 1572. AHCB

Bibliografia general del curs

  • ALBAREDA SALVADÓ, JOAQUIM (ed.): Catalunya als ulls del món, Barcelona, Enciclopèdia Catalana, 2022
  • ALBAREDA SALVADÓ, JOAQUIM (dir.): Catalunya, nació d´Europa, 1714-2014, Barcelona, Enciclopèdia Catalana, 2013
  • BALAÑÀ i ABADIA, PERE (ed): Visió cosmopolita de Catalunya: Relats de Viatgers i Escriptors (Segles I a C.-XIX) , vol. I, Barcelona: Generalitat de Catalunya. Entitat Autònoma del Diari Oficial i Publicacions, 1991.
  • CASTELLANOS, JORDI: Literatura, vides, ciutats, Barcelona, Edicions 62, 1997
  • FONTANA, JOSEP: La formació d’una identitat. Una història de Catalunya, Vic, Eumo Edit., 2016, BAB[1]
  • FONTANA, JOSEP “La Época del liberalismo”, a J. Fontana i R. Villares (Eds.), Historia de España, vol. 6, Barcelona, Crítica/Marcial Pons, 2015, BAB
  • GONZÀLEZ VILALTA ARNAU: Amb Ulls Estrangers: Quan Catalunya preocupava a Europa. Diplomàcia i premsa durant la Guerra Civil, Barcelona, Edicions Base, 2014, BAB
  • GIRAL, EUGENI: Els 525 llibres del procés ; pròleg de Joan B. Culla i Clarà, Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, Servei de Publicacions, març de 2019, BAB
  • HUGHES, ROBERT:  Barcelona, BCN, Anagrama, 1992, BAB
  • MARÍN, MARTÍ: ¡Ha llegado España! La política del franquisme a Catalunya (1938-1977), Vic, Eumo, 2019, BAB
  • MARTÍNEZ FIOL, DAVID i ESCULIES, JOAN: L’Assemblea de Parlamentaris de 1917 i la Catalunya rebel. Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, setembre 2017, BAB
  • MINDER, RAPHAEL: Les lluites dels catalans : cop d’ull crític d’un periodista de The New York Times. Traducció Josep Batalla, Santa Coloma de Queralt : Obrador Edèndum SL, març 2019, BAB
  • MOLINERO, CARME i YSÀS, PERE: La anatomía del franquismo. De la supervivencia a la agonía, 1945-1977, Barcelona, Crítica, 2008, BAB
  • MOREL, SANDRINE: En el huracán catalán: una mirada privilegiada al laberinto del procés. Traducció de Lara Cortés, Barcelona, Planeta, 2018, BAB
  • PÉREZ LATRE, MIQUEL: Entre el rei i la terra. El poder polític a Catalunya al segle XVI, Vic, Eumo, 2004, BAB
  • REGLÀ, JOAN i FUSTER, JOAN: Joan Serrallonga. Vida i mite del famós bandoler, Barcelona, Aedos, 1961, BAB
  • RIQUER, BORJA DE (dir): Història mundial de Catalunya. Assessors: Joaquim Albareda, Miquel Molist, Isabel Rodà, Josep M. Salrach. Barcelona: Edicions 62, novembre 2018, BAB
  • SIEBERER, ANTON: Catalunya contra Castella. Pròleg de Joan Esculies, BCN, Pòrtic, 2020 [1936], BAB
  • VICENS VIVES, JAUME: Notícia de Catalunya. Nosaltres els catalans. Avantpròleg de Borja de Riquer, Barcelona, Editorial Vicens Vives, 2010, BAB
  • VILLARES, RAMÓN i JAVIER MORENO LUZÓN, “Restauración y dictadura”, a Josep Fontana i Ramón Villares (Eds.), Historia de España, vol. 7, Barcelona, Crítica/Marcial Pons, 2009, BAB

[1] BAB = Obra disponible a la Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès (BAB)