no hi ha Transició sense superar la Transacció

Tant Pinochet com Ísimo van evitar un canvi de règim.
Van llegar una Constitució limitada en drets i Dret, en llibertats i democràcia,
fruit de les Transaccions que establiren un règim mig democratitzat, mig dictatorial.
No hi ha obertura ni Transició cap a la democràcia si estàs lligat a Constitucions Transaccionades amb els dictadors militars.
A Xile sí estan materialitzant un procés molt inclusiu i de Transició, que des de la radicalitat democràtica els duu a la Transició democràtica, imposssible sense un / el trencament democràtic.
La Transició xilena, a 42 anys de la Transacció, durà la democràcia a Xile.
La Transició espanyola, a 83 anys de la seva Transacció, ni ho somnia,
en una societat que segueix sent de vencedors i vençuts.
Un cas únic de negació i boicot de qualsevol estratègia reconciliatòria.

(youtube, 1h 40', cst / cat)

  

 
Comptarem amb les intervencions de l'eurodiputat i president a l'exili, Carles Puigdemont, i de l'eurodiputat i conseller a l'exili, Toni Comín, de manera telemàtica des de Brussel·les. 

Ponents


Elisa Loncon: ¿Quién es la Presidenta de la Convención Constitucional?
 
Elisa Loncón 
Primera presidenta de la Convenció Constitucional

Política xilena nascuda a la Comunidad Lefweluan. És acadèmica maputxe, lingüista i activista pels pobles indígenes. Impulsora del projecte de Llei General de Drets Lingüístics dels Pobles Originaris i presidenta de la Convenció Constitucional de Xile (2021-22), institució representativa creada per a la redacció del projecte de Constitució a sotmetre's a plebiscit en el marc del procés constituent que està en curs.

Jaime Bassa
Vicepresident de la Convenció Constitucional

Advocat constitucionalista i polític xilè nascut a Santiago. Des del juliol de 2021 exerceix de convencional constituent en representació d'un districte de la regió de Valparaíso. Va exercir com a vicepresident de la Convenció Constitucional de Xile. Després de l'aprovació del reglament de la Convenció, Bassa es va integrar a la comissió de sistema polític, govern, poder legislatiu i sistema electoral.