Espanya cañí -43: l’informàtic de l’ens públic EMARSA té cinc xalets, 16 cotxes de luxe i iot a Mònaco

- dossier Espanya cañí

L'excap d'informàtica d'EMARSA i administrador de diverses empreses que van ser subcontractades per aquesta firma, Sebastián García, conegut com 'Chanin', assegura haver pagat 1,8 milions d'euros en comissions i un "peatge" mensual de 4.000 euros a l'exgerent Esteban Cuesta.

García ha declarat avui com imputat en el jutjat d'Instrucció número 15 de València, que investiga la suposada malversació de fons públics per part de l'empresa pública EMARSA, responsable de la gestió de la depuradora de Pinedo (València).

Igual que va fer recentment l'exdirector financer, Enrique Arnal, ha assegurat que Cuesta li va explicar que els qui dirigien la suposada trama eren l'expresident i exalcalde (PP) de Manises, Enrique Crespo, al gerent en funcions de EPSAR, Juan José Morenilla, i el director d'Explotació, Ignacio Bernácer.

Sobre Cuesta, al que ha reconegut que va lliurar diners en metàl·lic com a "peatge" per poder treballar per EMARSA, ha considerat que no va ser més que una "marioneta" dels anteriors.

García únicament ha respost a preguntes del seu advocat i ho ha fet donant lectura a un text que havia preparat.

"Amb els meus actes he contribuït a l'enriquiment indegut de determinades persones a compte de EMARSA, facilitant el seu espoli durant anys", motiu pel qual s'ha mostrat penedit i assegura que assumeix la seva responsabilitat.

Així mateix, ha exonerat de tota responsabilitat als seus germans (María Paz, Víctor Manuel i Javier), primer (José Carlos Millán) i empleats, els qui figuren imputats en la causa com a administradors d'empreses que realment va gestionar "Chanín", com ha reconegut.

Ha explicat que la seva relació amb EMARSA va començar en 1999 de mà de l'anterior gerent, Miguel García. "En el moment de signar el primer contracte García em va dir de forma més o menys subtil que, com a agraïment a les persones de les quals depenia la meva contractació lliurés tres targetes regalo per 2.500 euros cadascuna", i assegura haver-ho fet entre 2001 i 2004.

A més, assegura que es va convertir en pràctica habitual que lliurés material informàtic i electrònic que "es quedaven els caps o lliuraven com a regals a terceres persones" i que posteriorment facturava a EMARSA.

Entre 2005 i juny de 2010 va facturar a EMARSA un total de 344.400 euros per manteniment informàtic.

A la seva declaració ha explicat que va comprar o va constituir diverses empreses (Construccions i Reformes Rocafort, Manteniments Valmarsk, Sofitec Informàtica) a través de les quals facturava els seus serveis a EMARSA i que va posar al capdavant de les mateixes als seus familiars sense que aquests les administressin de forma efectiva.

"Per aquest sistema he lliurat a Cuesta uns 1,8 milions d'euros en comissions. Sempre vaig entendre que una part era para ell i que una altra era a repartir amb terceres persones", ha agregat.

També ha indicat que va facturar a EMARSA obres realitzades en multitud de domicilis d'Esteban Cuesta, que va transferir diners a comptes de familiars de CUEsta en Casas Ibáñez (Albacete), que va pagar el manteniment de varis dels seus vehicles i que va abonar factures corresponents a despeses efectuades pel exgerente en establiments de tot tipus.

Preguntat (pel seu propi advocat) pel tractament de llots a EMARSA, "Chanin" ha assegurat que el propi Cuesta li va explicar que "existia un frau organitzat per Crespo, Morenilla i Bernácer que consistia en sobrevalorar el preu del llot" i després repartir-se les comissions.

8-III-12, efa, llevant-emv

tornar