Abans del previst. La Zarzuela ha confirmat que Joan Carles I torna a Espanya aquest dijous, després de dos anys fugit. La Casa Reial ha comunicat aquest dimecres que el rei emèrit es desplaçarà a Espanya aquest 19 de maig fins al pròxim dilluns, 23 de maig. L'exmonarca passarà aquests dies a la localitat gallega de Sanxenxo i dilluns viatjarà a Madrid per trobar-se amb Felip VI a la Zarzuela, així com amb la reina Sofia. Després tornarà a Abu Dhabi (Emirats Àrabs Units), "on ha fixat la seva residència de forma permanent i estable".

El retorn del rei Joan Carles tindrà lloc abans del previst, ja que fins ara es pensava que arribaria a Espanya aquest dissabte. Tanmateix, que torni aquest dijous té tot el sentit del món. L'objectiu de l'emèrit és participar en la Copa d'Espanya de la competició de vela classe 6 m, que se celebra des de divendres a la localitat de gallega de Sanxenxo (Galícia). Aquesta competició servirà d'entrenament a l'exmonarca per al Campionat del Món d'aquesta categoria, l'edició del 2022 del qual es desenvoluparà a la ria gallega a partir del 10 de juny. En aquest sentit, ell mateix ha reconegut que està "desentrenat" perquè no navega des de l'agost del 2019 (quan va ser sotmès a una operació de cor). També cal apuntar que s'allotjarà a l'habitatge del president del Reial Club Nàutic de Sanxenxo, Pedro Campos.

Trobada amb Felip VI i la reina Sofia

L'altra part important d'aquest viatge de cinc dies és que l'emèrit es veurà dilluns amb el seu fill, Felip VI. Ja van estar a prop de veure's aquest últim cap de setmana, quan el Rei va fer una visita llampec a Abu Dhabi (on viu el seu pare) arran de la mort del president dels Emirats Àrabs Units. No es van arribar a veure, però sí que van parlar per telèfon i van acordar el retorn de Joan Carles. A més, finalment coincidirà amb la reina Sofia, que ha fet un viatge a títol privat a Miami (Estats Units) fins diumenge. Llavors, la Reina no serà a Espanya quan torni l'exmonarca, però sí que podrà trobar-se amb ell dilluns. El comunicat de la Casa Reial també informa que "aquesta visita s'emmarca en el desig de Sa Majestat el Rei Don Joan Carles de desplaçar-se amb freqüència a Espanya per visitar la família i amics, i organitzar la seva vida personal i el seu lloc de residència en àmbits de caràcter privat, tal com expressa la carta que li va dirigir a Sa Majestat el Rei el passat 5 de març". 

Aviat farà dos anys que Joan Carles I va fugir d'Espanya per refugiar-se a Abu Dhabi. Va ser el 3 d'agost del 2020 quan la Zarzuela va fer públic un comunicat que anunciava la intenció de l'emèrit de viure fora del país davant la repercussió pública de "certs esdeveniments passats" de la seva vida privada. És a dir, diverses corrupteles: per exemple, en aquell moment s'investigaven els suposats fons de l'exmonarca acumulats a paradisos fiscals. No se sabia on marxava, tot i que el 8 d'agost del 2020 es van difondre imatges del Rei en els Emirats Àrabs Units.

 

19-V-22, ara.cat

Joan Carles I torna a Espanya, on finalment la justícia ha deixat d'empaitar-lo. Ja té via lliure, ni que sigui per la porta petita, sense pompa ni oficialitat. Tacat però perdonat. L'escenificació serà una regata campechana a la perifèria gallega: efectista morbo popular. És a dir, soroll de glamur decadent amb el qual tapar un escàndol que una justícia benèvola a poc a poc ha anat minimitzant. Per als tribunals i per a Hisenda, el rei emèrit ha passat a ser comissionista emèrit, amb els deutes saldats. No se li demanaran més comptes. Pilota passada. Explicacions? Tot apunta que la demanda del president espanyol quedarà en l'aire com l'eco d'una pregunta retòrica. Al març la Fiscalia espanyola va constatar que hi havia hagut frau, però que no es podia perseguir per la inviolabilitat del rei i la prescripció dels delictes. Amb la justícia suïssa, on els acusats eren els testaferros de l'emèrit, havia passat el mateix: es va tancar el cas per falta de proves concloents, però el fiscal va assegurar que hi havia hagut irregularitats.