Narva: la vida a la ciutat d’Estònia que fa frontera amb Rússia
L'alcaldessa del municipi destaca les dificultats (i alguns avantatges) a conseqüència de la guerra entre Rússia i Ucraïna
Foto: Unsplash
Barcelona. Diumenge, 1 de maig de 2022. elnacional.cat
Tercer mes des que va començar la invasió russa a Ucraïna. Des de l'inici de la guerra qualsevol podria pensar que la vida ha canviat una barbaritat. No cal dir-ho per a Ucraïna, país agredit, on en diverses ciutats, s'han perpetrat nombroses atrocitats. Butxa, Irpin, Borodianka són només alguns dels noms que han ressonat més. Però, la vida ha canviat en molts altres llocs. De fet, aquesta mateixa setmana, Rússia ha tancat l'aixeta del gas a Polònia i Bulgària. També hi ha hagut nombroses sancions que han afectat Rússia, però també països de l'Àsia Central, que intenten buscar-se la vida com poden i van trampejant entre el suport i no suport a la guerra. També els països del Caucas estan patint les conseqüències. I qui sap com acabarà també Transnístria. Si es mira el mapa i es va poble per poble buscant municipis fronterers amb Rússia, crida especialment l'atenció Narva, a Estònia. Es tracta de la tercera ciutat del país, només per darrere de Tallinn, la capital, i Tartu. Està just al nord-est, amb sortida al mar. A través del Google Maps, es poden explorar els carrers d'aquesta ciutat que només està separada de Rússia pel riu Narva i un pont que comunica amb Ivangorod, municipi que ja forma part de Rússia i que no és explorable amb aquesta mateixa eina.
"La guerra d'Ucraïna ha afectat Narva, sobretot, econòmicament", explica en conversa amb ElNacional.cat l'alcaldessa de Narva, Katri Raik. "És cert que algunes fàbriques que es troben a Narva, treballaven amb empreses russes. Per exemple, passava sovint que alguna empresa convidava experts russos per ensenyar alguns processos tecnològics i no parlo de matèries primeres. A causa de les sancions i per aquest fet, Estònia va decidir no allargar els visats de treball per als ciutadans de la Federació Russa i Bielorússia, és obvi que algunes de les nostres empreses tindran dificultats". Tot i això, hi ha marge per a cert optimisme. "Una de les fàbriques més grans de Narva, la Fortaco, ha augmentat la seva facturació al voltant d'un 30% a causa de la demanda d'algunes peces militars que s'estan produint". En aquest sentit, Raik constata que "a poc a poc, estem començant a sentir l'impacte econòmic de les sancions de la UE i les nostres pròpies restriccions. El nostre empresari entén, però, que aquest és el preu que s'ha de pagar per aturar la guerra".
Una guerra, una crisi d'identitat
En aquest context, el més lògic seria pensar que les dificultats per travessar la frontera són moltes. Li ho preguntem. Sorprèn la resposta. "No podria dir que la vida a Narva hagi canviat. La gent encara pot travessar la frontera i anar fàcilment a Ivangorod i comprar productes o gasolina pel cotxe. La nostra vida no va canviar a causa de la guerra". I com se sent, la gent? "Personalment, ho anomeno un silenci dolorós. Deixa'm que t'expliqui. La nostra gent sí que sap de la guerra, però no els agrada parlar-ne i no volen fer-ho. Sí, és cert que durant molt de temps vam tenir una influència molt forta dels mitjans russos a Narva. Sí, és cert que al voltant del 40% de la nostra gent són ciutadans russos. Tenen dubtes? M'hi jugaria el que vulguis que sí. I estic segura que els costa molt acceptar el que fa Rússia a Ucraïna. Per què? Perquè totes les pel·lícules russes sobre la guerra representen els seus soldats com a herois, que són amables, agraïts i desinteressats". Precisament per aquest motiu, "per a molts russos és impossible acceptar que un soldat rus pugui violar, matar innocents i fer que tot aquest terror succeeixi, perquè si aquest soldat pogués fer això, vol dir que tots els russos podrien. Entenc que per a molts dels nostres ciutadans aquesta guerra és la causa d'una crisi d'identitat. Dit això, intento parlar amb la nostra gent i entendre què em volen dir. De vegades em sap greu, d'altres em fa enfadar. Però aquesta és casa nostra i parlar és l'única manera de curar el dolor i trobar la manera de viure en pau".
Estònia té por de ser la següent?
La guerra a Ucraïna ha fet espantar a alguns i pensar que podrien ser els següents. En aquest sentit, Raik constata que Narva forma part de la Unió Europa i de l'OTAN. "És impossible ser el següent. Podem ser els següents només pel que fa a reclamar el títol de capital cultural de la UE. Així, Narva sí que, sense cap mena de dubte, serà la següent". L'alcaldessa és crítica i recorda que molta premsa internacional s'ha acostat a Narva per buscar 'conflicte' entre russos i estonians. "Hi ha molts russos que ajuden ucraïnesos, que donen les seves pertinences als refugiats. També hi ha equips d'estonians i russos que han participat i invertit centenars de milers d'euros en ajuda humanitària. Europa ha fet molt per Estònia. Si ho vols veure, vine. Veureu la diferència entre el costat rus i el nostre costat del riu. I aquesta diferència parlarà més que mil paraules que jo pugui dir-te", conclou.