el Gobierno posa les lletres de ’Josep Tarradellas' a l'aeroport de Barcelona

Lluís Bou
Barcelona. Divendres, 6 de Agost 2021. elnacional.cat

Josep Tarradellas aeroport El Prat AENA

El govern de Pedro Sánchez ha fet un gest unilateral de poder a l'aeroport del Prat i ha posat les lletres amb la denominació de "Josep Tarradellas", no consensuada amb el govern català.

La decisió de l'executiu espanyol, a través d'Aena, coincideix amb el debat per l'ampliació de l'aeroport i també amb les polèmiques sobre els traspassos pendents, amb el veto de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, a transferir el MIR (metges interns residents).

El nom del president català apareix a la façana de la Terminal 2, on abans hi sortia el nom de "Barcelona". Les lletres són grans, de color groc i tenen dos metres d’alçària cadascuna. Entre totes sumen 115 metres de longitud.

Segons ha indicat Aena, han escollit la tipografia News Gothic per a la nova retolació. En els darrers dies han anat col·locant-la i aquest divendres han finalitzat els treballs.

Aena Tarradellas

El govern de Pedro Sánchez va celebrar un consell de ministres a Barcelona el 21 de desembre del 2018, amb la ciutat blindada per les protestes contra la intervenció del 155, i va anunciar de forma unilateral que l'aeroport del Prat passaria a denominar-se "Josep Tarradellas".

La decisió va provocar una forta polèmica, no només perquè es va considerar de caràcter anecdòtic quan el que demana Catalunya des de fa dècades és el traspàs, sinó també perquè Sánchez ni tan sols la va consensuar ni amb el Govern ni amb els ajuntaments de Barcelona i el Prat.

Quan va transcendir el 2018 la decisió del govern espanyol de nomenar "Josep Tarradellas" a l'aeroport del Prat, tal com s'havia fet amb el de Madrid dient-li "Adolfo Suárez", es va veure com un intent de reforçar el règim del 1978. I moltes persones s'hi van expressar en contra a la xarxa, com l'historiador i humorista Toni Soler, l'economista Germà Bel i el filòleg Màrius Serra.

"Aeroport Josep Tarradellas ho dirà sa tia", va indicar Soler.