Espanya envia un comissari judicial davant la justícia belga

 

El ministre de Justícia espanyol, Juan Carlos Campo, ha mantingut aquest dilluns una reunió telemàtica amb el seu homòleg belga, Vicent Van Quickenborne, per "aprofundir les relacions bilaterals" i presentar-li la nova Magistrada d'Enllaç davant les autoritats belgues, la fiscal Paloma Conde-Pumpido García.

Segons una nota del Ministeri de Justícia, els Magistrats d'Enllaç tenen com a missió "promoure i facilitar la cooperació judicial entre Espanya" i Bèlgica i donar suport a les autoritats judicials competents "en la redacció i execució de peticions d'auxili o reconeixement mutu", així com intercanviar informació amb les autoritats del país de destinació sobre "qüestions que es puguin plantejar en l'exercici de les seves funcions".

Durant la reunió d'aquest dilluns Campo ha presentat al seu homòleg belga la Magistrada d'Enllaç, que ocupa un càrrec creat el passat mes de desembre per "reforçar la cooperació jurídica" davant les autoritats competents i millorar el coneixement dels respectius sistemes jurídics.

Conde-Pumpido va ser elegida per unanimitat per un comitè de selecció format per la directora general de Cooperació Jurídica Internacional i Drets Humans, un vocal del Consell General del Poder Judicial i una Fiscal de sala designada per la Fiscalia General de l'Estat.

La trobada ha tingut lloc coincidint amb la votació del suplicatori del Tribunal Suprem al Parlament Europeu perquè aixequi la immunitat parlamentària al president Carles Puigdemont i a Toni Comín i Clara Ponsatí. Si el Parlament Europeu accepta la petició els seus casos tornaran a quedar en mans de la justícia belga, que ja va denegar l'extradició de Lluís Puig. Paral·lelament el jutge Pablo Llarena prepara una qüestió prejudicial davant el Tribunal de Justícia de la UE perquè es posicioni sobre aquesta decisió de la justícia belga i delimiti els casos en què es pot negar una extradició.

Sobre la votació del seu suplicatori, Puigdemont, ha assegurat que la vot per retirar-li la immunitat no és "només" sobre ells tres, sinó sobre "la idea de democràcia" que té la UE. "La votació d'avui és sobre quins valors defensem, quina idea de democràcia tenim, i quin futur volem construir a Europa", ha afirmat Puigdemont en una piulada. Els eurodiputats han de votar sobre el suplicatori aquesta tarda. El resultat està previst per dimarts al matí.

7/8-III-21

Reunión del ministro español

El mismo día que la Eurocámara ha votado sobre el suplicatorio, el ministro de Justicia, Juan Carlos Campo, se ha reunido por vía telemática con su homólogo belga, Vicent Van Quickenborne, para "profundizar en las relaciones bilaterales", según ha hecho saber el ministerio a través de una nota. De hecho, Campo ha presentado en Van Quickenborne a la nueva magistrada que hará de enlace ante las autoridades belgas, la fiscal Paloma Conde-Pumpido.

La reunión se produce en un momento en que el sistema judicial belga se ha convertido en una barrera para las euroordenes contra los políticos independentistas. Más aún después de que el Tribunal de Apelaciones de Bruselas rechazó la extradición de Lluís Puig, lo cual hace prever que también las nuevas euroórdenes que se intentaría ejecutar una vez levantada la inmunidad de los tres eurodiputados podrían chocar contra la misma barrera.

Ante esta situació, el juez instructor, Pablo Llarena, ha presentado una cuestión prejudicial en el Tribunal de Justicia de la Unión Europea sobre el freno a las euroordenes, lo cual ha hecho que también la defensa de los tres eurodiputados haya presentado un paquete de cuestiones sobre el tema.