"Què és un cinturó sanitari?", Joan J. Queralt


Barcelona. Dissabte, 20 de febrer de 2021, elnacional.cat
 
...Però què és un cinturó sanitari? No parlar-los, ni tan sols saludar-los? Un cinturó sanitari no és proclamar que no es vol -ni es demanen- els seus vots, però que si hi voten, què hi farem, s’acceptaran. A part de lluir amb arguments i retòrica més intel·ligent que els seus,  sense sortir atemorits i denunciant les seves cafrades i clamorosos forats professionals i morals, fer un cordó sanitari és el que va fer Angela Merkel a Turíngia al gener de l’any passat.

L’extrema dreta, guanyadora dels comicis regionals, va votar al candidat de la coalició de demòcrates cristians i de liberals. Tan bon punt la Cancellera en va prendre consciència, es va fer revocar als seus la decisió del Parlament de Erfurt. Després d’intenses negociacions va sortir reelegit com a Primer Ministre del land, l’esquerranista Bodo Ramelow, encara que de manera interina, durant 13 mesos, d’acord a pactes partidaris, i anar a noves eleccions.

Això és un cordó sanitari. A costa dels propis interessos de partit a curt terme. A costa de que sigui un candidat contrari al plantejaments de qui cedeix. Això, abans de lliurar el poder a l’extrema dreta, per molt relativament majoritària que sigui.

Això sí es un cordó sanitari. No pura retòrica tan buida com egoista.