Sturgeon presenta el "full de ruta" pel segon referèndum

Marta Sánchez
Foto: EFE
Barcelona. Dissabte, 23 de gener de elnacional.cat
sturgeon escocia snp efe

El Partit Nacional Escocès (SNP) ha publicat aquest dissabte un "full de ruta" pel segon referèndum d'independència que es convocaria després de la pandèmia de manera "legal", és a dir, amb el beneplàcit de Londres, i que té com a fita clau una victòria de les forces independentistes a les eleccions regionals previstes pel 6 de maig.

L'SNP de la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, considera que el Govern britànic, oposat a un nou referèndum, té tres opcions: acceptar que el Parlament escocès té competència per convocar el referèndum d'acord amb la Llei d'Escòcia de 1998, donar l'autorització activa per a la votació o bé, la convocatòria de referèndum als tribunals.

Així ho explica el diari The Nacional a Twitter: "demanar als escocesos un mandat, celebrar un referèndum legal i desafiar a Westminster a impugnar-ho als tribunals". 

En unes declaracions a televisió pública escocesa, STV, el secretari per a la Constitució de Govern escocès, Mike Russell ha explicat que "crec fermament que el referèndum d'Escòcia ha d'estar per sobre de qualsevol recurs legal per garantir la seva legalitat i acceptació aquí i a l'estranger. "Aquesta és la via més segura per ser un país independent", ha declarat. 

Russell considera que "el referèndum ha de celebrar-se després de la pandèmia, en un moment que decidirà democràticament el Parlament escocès electe". "L'SNP considera que hauria de ser al principi de la nova legislatura. Avui estableixo les bases del que considero que es pot aconseguir i accepto debatre aquesta idea i d'altres, però el que no es pot discutir en absolut és el fet que si Escòcia vota a favor d'un referèndum legal el 6 de maig d'aquest any, això és el que tindrà", ha reblat.

Demà se celebra un Congrés Nacional de l'SNP en la qual uns 1.000 delegats participaran en la presentació oficial del Full de Ruta per al Referèndum en un acte presidit pel número dos del partit, Keith Brown

En resposta, la líder del Partit Laborista a Escòcia, Jackie Baillie, ha acusat l'SNP d'anteposar l'independentisme a la gestió de la crisi del coronavirus. "Escòcia està en una profunda crisi i hi ha milers de persones afectades per la pujada del cost de la vida i milers que estem perdent pel virus. És inexcusable que l'SNP intenti en aquest moment anteposar els seus plans per la independència a tota la resta", ha argumentat.

Una Escòcia a favor d'Europa

Un sondeig d'octubre apunta a un suport del 56% a la independència, enfront del 44% que la rebutjaria en un referèndum. El suport a l'SNP es troba al voltant del 58 per cent.

El 18 de setembre de 2014 un 55% dels residents a Escòcia van votar a favor de la permanència al Regne Unit. El principal argument contra la independència va ser que Escòcia abandonaria la UE en cas de sortida del Regne Unit, fet que finalment va ocórrer igualment després del Brexit aprovat en referèndum el 2016 tot i la victòria del "no" a les circumscripcions escoceses.