Espanya cañí -41: drets, els dels saquejadors

- dossier Espanya cañí

L'ex president de la SGAE, Teddy Bautista, va reclamar ahir en el jutjat una indemnització d'1,8 milions d'euros per haver "renunciat" al càrrec el juliol passat. En canvi, la societat d'autors considera que va dimitir i només li reconeix la possibilitat de cobrar 675.000 euros, xifra que doblega el sou anual que tenia Baptista al capdavant de la institució.

La SGAE asegura que la pensión de Bautista es irrevocable
26-02-2012 - «Todo lo que ha pasado en la SGAE es un despropósito bien organizado del que somos responsables los socios porque hemos dejado que las cosas pasaran». Así de contundente se manifestaba ayer Fermín Cabal, miembro de la entidad que encabezó una de las iniciativas para refundar la entidad de gestión tras la entrada de la Guardia Civil a la sede el pasado 1 de julio con motivo de la investigación abierta por la Audiencia Nacional. Ante la noticia desvelada ayer por ABC del inmediato pago de la pensión, de 23.000 euros al mes, a Teddy Bautista gracias a un fondo de pensiones pagado por la SGAE, Cabal afirmó que era algo «que no está bien, pero es legal. Que lo disfrute. Nos tendremos que aguantar como con tantas otras cosas. Todo esto lo negoció Bautista, que es una persona lista e inteligente. Otra cosa es la consideración moral que tengamos».

El declivi i fallida de la CAM, entitat intervinguda pel FROB, està oferint alguns episodis que provoquen, com a mínim, la sorpresa. Perquè el seu exdirectora general, María Dolores Amorós, a la qual se li atribueix part de la responsabilitat en la nefasta gestió de l'entitat -que investiga també la fiscalia anticorrupció-, exigeix que se li indemnitzi amb 10 milions d'euros pel seu acomiadament. La xifra demandada la calcula en concepte de lucre cessant, pels 17 anys que encara li quedaven de contracte.

En el judici que es va celebrar ahir per aquest assumpte, la seva lletrada va al·legar que l'acomiadament va ser "improcedent" i va exigir, a més, que se li restitueixi el lloc i la pensió vitalícia de 369.497 euros anuals. Els advocats de la CAM han defensat la decisió d'apartar-la, entre altres raons, perquè "va actuar en benefici propi en calcular la seva pensió vitalícia" i per "falsejar els comptes per ocultar la debilitat financera de l'entitat".

María Dolores Amorós va arribar ahir al jutjat entre crits de diversos afectats per les quotes participatives. "Lladre", "choriza" i "corrupta", van ser alguns dels insults. La que fos mà dreta de l'ex director general de la CAM, Roberto López Abad, durant 10 anys, va ser acomiadada el 28 de setembre del 2011 pels nous administradors de l'entitat arran de la intervenció del Banc d'Espanya al juliol d'aquest any. El FROB va capitalitzar la caixa amb 2.800 milions d'euros mitjançant la compra d'accions i d'altres 3.000 milions per donar liquiditat immediata.

Durant el judici, que ha quedat vist per a sentència, un dels tres administradors de la CAM, José Antonio Iturriaga, ha assenyalat que la gestió de l'entitat "és pròpia de la via penal". Iturriaga ha assenyalat que existeixen documents, suports informàtics i correus electrònics croats entre diferents actors de la caixa que "reflecteixen incompliments normatius i ocultació de xifres". Un dels testimonis de l'acusació ha assenyalat també que Amorós "va manipular" els comptes, i va assegurar que en el primer trimestre del 2011 va haver-hi beneficis del grup per valor de 65 milions d'euros mentre que els administradors del FROB van detectar pèrdues per valor d'1.136 milions d'euros.

Aquests arguments no han acovardit a la defensa d'Amorós, que interpreta que l'acomiadament va provocar a la exdirectora general "danys morals en el seu dret a l'honor, a la intimitat i a la pròpia imatge".

25-II-12, efa/S. Enguix, lavanguardia
27-II-12, interanutas.org