Espanya cañí 329: una Administración Estatal de merda

> dossier Espanya cañí <

Administració, torni’ns la cartera, sisplau

Iu Forn
Barcelona. Divendres, 28 d'agost de 2020. elnacional.cat

Gràcies a la Covid vam confirmar la sospita: l'Estat s'aguantava per un fil i va fer un pet com un aglà. Sis mesos després ja sabem que el sistema no té solució, que la seva incompetència és irreformable, que l'administració ens ha perdut el respecte als ciutadans i que el que ens passi li importa una autèntica merda. Així de clar, de trist i de cert. La broma del famós SEPE és el gran exemple. “Oh, és que teníem una plantilla molt petita i ens ha vingut una allau i el gos se'ns ha menjat els deures i...”, es justifiquen. Doncs mirin, han tingut CINC mesos per solucionar-ho. Sense èxit.

I aquest sistema lamentable que encara no li ha pagat a milers de persones el que els deu des del març, ara reclama que qui hagi cobrat per error (error seu, del SEPE) torni els diners en 30 dies, si no el recàrrec pot arribar a ser del 20%. O sigui, els mateixos que no et paguen des de fa cinc mesos uns diners que són teus, quan s'equivoquen, el recàrrec és per tu. SEN-SA-CI-O-NAL!

A veure, senyors (i senyores) SEPE... Oi que quan jo no pago el que em reclama l'administració, sigui cert o no, a ningú l'importa la meva vida i si puc pagar o no? Pago, callo i presento un recurs. I si em passo un minut, recàrrec. Doncs quan vostès fan el mateix, per què llavors regeixen unes altres regles? Vostès m’envien cartes certificades que em donen per assabentat, però jo amb vostès no hi puc parlar directament i és així com fa vuit mesos que espero la seva resposta a una reclamació per un import que per a mi no és menor. Per què no ens tractem amb les mateixes condicions?

Preguntant casos dels ERTO, un amic meu m'ha explicat el següent: “A mi m'han pagat de més, però no sé la xifra exacta perquè durant unes setmanes vaig estar parcial. El problema és que no tinc on consultar-la perquè les oficines estan tancades i el telèfon no me l'agafen. Què faig, en torno de més i a ull per si de cas? Però si ho faig m'arrisco a no recuperar mai el que ara els avanço per evitar que em cobrin el recàrrec”.  

I així ha estat com he demanat a Twitter que la gent expliqués situacions viscudes i patides. I el resultat és aquest:

Anna Accensi: “A mi em van rescindir el contracte arran de la Covid. Amb problemes, però vaig poder tramitar la continuació del darrer atur concedit. Un cop finalitzat aquest no he pogut tramitar el següent ja que segons ells no he acceptat cap feina”.

Meritxell Escudé: “L'empresa on treballo va presentar ERTO el 24/04. Fins el 24/08 (al·leluia!) sortia pendent de tramitar. Ara en teoria ja el tinc reconegut i sembla que els imports són correctes. La propera fita és saber si per fi cobraré el 10 de setembre i si les dades bancàries seran les bones”.

@PecaXavi: “Un ERTO del 20% que ens van fer a la força i no ens van deixar negociar. Les vendes només eren un 10% per sota del 2019, però amb més operacions de menor import. A la pràctica tots treballem al 100% i no hem cobrat des del mes de juny”.

@YaniHernndez3: “La meva empresa va presentar l'ERTO el 09/04/2020, jo vaig cobrar el juliol, però a dia d'avui encara no ho he cobrat tot perquè no m'han reconegut els fills a càrrec”.

David: “ERTO des de l'abril, reconegut fins l'agost. Al juny començo a cobrar. Al juliol no cobro, diu que ja no estic d'ERTO. El SEPE diu que els caps de setmana els considera vacances i me'ls reclama”.

Cristina F: “Segons el SEPE soc soltera. El meu marit està encantat amb la solteria. Després vaig rebre un correu per actualitzar dades i allà només hi tinc un fill. I per postres, l'últim mes m'han pagat de més i no tinc manera de saber l'import que haig de retornar i on”.  

Joan Carbó: “ERTO des del 13/03 d'una empresa d'Igualada. Acabava contracte el 19/06. No he cobrat res ni penso que ho faci el 10/09. Soc l'únic a l'empresa. Vaig poder recuperar l'atur i vaig cobrar el 10/08. Tornaré a treballar sense haver cobrat l’ERTO, segur!”.

Àfrica Estapé: “ERTO Covid des del 27 de març al 28 de juliol. Ni un euro fins el 10 de juny. Des de l’1 de juliol estic al 50% d’ERTO i de moment no he cobrat res, però segueixo cobrant de l’ERTO Covid. La meva filla de 5 anys no apareix per enlloc. Per parlar amb ells vaig trucar 218 vegades i BINGO!”.

@JaggerAngie6666: “En ERTO des del 14 de març fins el 30 de juny. Ni els meus companys ni jo hem cobrat res del SEPE. Comprovats els fitxers enviats i són correctes. Reclamat per diverses bandes i res de res. Som invisibles per al SEPE”.

David Gómez: A la meva parella, per un error de l'empresa se li van encavalcar l’ERTO amb uns dies de baixa. Total 170€. El SEPE li ha reclamat l'import de 3 mesos, l’ha tornat tot però ha de presentar el resguard conforme ho ha fet. Com que no agafen el telèfon ni donen cita prèvia no pot fer la reclamació ni tampoc pot dir que ja ha pagat”.

Jan M Pros: “Segons el SEPE només tinc una filla tot i ser pare de bessones. Ningú m'ha pogut aclarir si és correcte o no ja que podria ser que tingues a veure amb la imputació per fill que fa Hisenda a la declaració, però no tinc cap company que tenint 1 sol fill/filla, el SEPE li digui que 0.5”.

Fran Güells: “Treballo de monitor en una escola. Vaig cobrar bé fins el 30 de juny. Des de llavors segons la web del SEPE estic donat de baixa per contractació per "cuenta ajena". Al consultar a l'empresa/col·le em diuen que encara estic amb ERTO fins a mitjans d'agost. Total, sense cobrar des del juny”.

Això pel que fa als ERTO. Però arran de la crida també he conegut altres casos de relació amb l'administració com el de @Martuk, que m'ha passat un llarg fil on explica les seves aventures per aconseguir cita prèvia en una Oficina de Treball, sense èxit. O d’en Biel Duran, l'actor i presentador, que explicava el cas del seu pare: “Està prejubilat. Fa dos mesos i mig que no cobra la pensió. Als telèfons, ningú, mai. Per internet ‘error’ o ‘servei no disponible’ sempre! Ni amb certificat, ni amb DNI digital... Més de 40 anys treballant i cotitzant i acabes abandonat pel silenci administratiu”. I en una segona piulada hi adjunta un exemple del que passa quan t'has d'entendre amb una màquina: “Et troleja el mateix sistema automàtic de seguretat del web de l'INSS”:

bielPerò per entendre amb qui ens juguem els “cuartos”, el millor és el que va explicar l’Ivan Gutiérrez aquest dijous al TN vespre de TV3. Amazon ha trobat la manera d'abaratir costos laborals a base d'explotar uns esclaus sense drets que treballen de repartidors sense horari ni sou reconegut per unes empreses que fan de mitjanceres, però que realment actuen dirigides per Amazon. El cas és que la Inspecció de Treball ha sancionat la distribuïdora i a quatre subcontractades amb una multa d’1,2M€. Doncs bé, sap qui defensa els interessos d’Amazon? Doncs qui fins fa cinc anys era... El DIRECTOR GENERAL D'INSPECCIÓ DE TREBALL!!! Olé tus güebos!!!

https://c1.staticflickr.com/3/2003/2146849517_0118dc9690.jpg