Espanya cañí 328: el Congreso destina 1,2 milions d’euros a subvencionar el seu bar

> dossier Espanya cañí <

El bar del Congrés dels Diputats, la imatge institucional de la Guàrdia Civil o les organitzadores de carreres de cavalls. Aquests són només alguns dels organismes que reben insòlites i abundants partides dels pressupostos de generals l'Estat. Posem les xifres sobre la taula: el Congrés espanyol destina prop d'1,2 milions d'euros per subvencionar el bar que hi ha a les seves instal·lacions, segons informa Voz Populi. El mitjà digital assegura que, d'aquesta manera, els preus de l'establiment se situen per sota del preu habitual de qualsevol altre bar.

1,2 milions perquè el bar tingui millors preus

La cambra espanyola destina al voltant d'1,2 milions al bar, i ho fa en una partida pressupostària que s'amaga sota el concepte "transferència a empresa privada". Però el Congrés no és l'únic aparell de l'estat espanyol que destina diners per tenir un restaurant més assequible. Tots els ministeris, institucions i organismes públics mantenen també subvencions per a "economats i menjadors", segons assegura Voz Populi. Per exemple, el Consell General del Poder Judicial disposa de 532.000 euros per al bar que hi ha a les seves instal·lacions

presidente consejo general poder judicial carlos lesmes - Ricardo Rubio / Europa Press

El president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes. / EP

A banda de les extraordinàries partides als bars i restaurants, els partits polítics i la Casa Reial també reben subvencions per a les seves fundacions. Pel que fa als ministeris, Exteriors disposa de 150.000 euros per a les Fundacions dels grups polítics. A més, també reben partides organitzacions professionals com la del Tribunal Constitucional, que té una subvenció de 18.000 euros per als seus lletrats; o el CGPJ, que destina 460.000 euros a les seves organitzacions judicials; o la partida de 292.000 euros perquè la Guàrdia Civil "reforci la imatge institucional"

La cosa no acaba aquí. Les organitzacions sindicals de la Policia Nacional tenen una subvenció de 237.000, i els sindicats que participen en el Consell de la Policia tenen destinats 23.000 euros més. D'altra banda, també reben subvencions de l'Estat agrupacions inversemblants de caràcter cultural i d'oci, com les organitzadores de carreres de cavalls (450.000 euros).

La Casa Reial, uns pressupostos opacs

Oficialment, la Casa Reial rep uns 8 milions d'euros dels pressupostos de l'Estat per a les despeses del seu manteniment. Ara bé, tal com assenyala Voz Populi, és encara una partida poc transparent i es desconeix la quantitat que hi destinen altres departaments com Exteriors o Defensa per a la seguretat o els viatges del rei. 

Si es repara en algunes partides dels ministeris, es pot deduir quines van directament destinades a finançar la monarquia. Presidència, per exemple, té una consignació de 6,3 milions per a "suport a la gestió administrativa" de la Prefectura de l'Estat pels costos en funcionaris. O el Consell d'Administració de Patrimoni Nacional, que destina de 2,7 milions als béns afectats per l'ús i servei de la Casa Reial, segons desgrana Voz Populi.

El Nacional
Foto: Efe
Barcelona. Diumenge, 23 d'agost de 2020.

https://c1.staticflickr.com/3/2003/2146849517_0118dc9690.jpg