Espanya cañí 322: beques d’estudi: puja la subvenció i baixa el mèrit

> dossier Espanya cañí <

JSE's tweet - "🤝 Esta reforma revertirá las medidas adoptadas en ...les beques s'apujaran uns 100 euros per alumne i no es requerirà un 5,5 de nota

El nou criteri deroga l'obligació de mèrit introduïda per Wert el 2012

El Govern espanyol ha elevat de cop un 22% el pressupost destinat a beques per al curs 2020-2021, l’augment més gran en 10 anys, amb la finalitat d’“igualar les oportunitats per a tots els estudiants, independentment de les seves circumstàncies econòmiques i socials”.

Aquest increment servirà per augmentar la quantitat que reben els estudiants (uns 100 euros més per alumne) i ampliar la base de beneficiaris per una doble via. D’una banda, augmenta la renda mínima per poder aspirar a una ajuda estatal i s’equipara amb el llindar de la pobresa, i, de l’altra, elimina el requisit del mèrit (nota acadèmica mínima) que va introduir el ministre José Ignacio Wert el 2009-2010, que va deixar fora del sistema d’ajudes un elevat nombre de joves.

L’increment és de386 milions d’euros, dels quals 207 anirana batxillerat i FP i179 a universitat

El nou programa de beques, que va ser anunciat per la ministra d’Educació i FP, Isabel Celaá, i pel ministre d’ Universitats, Manuel Castells, en diferents compareixences les dues últimes setmanes, compleix un dels compromisos pactats entre el PSOE i Unides Podem per formar govern. Exigirà la coordinació dels dos ministeris que estan treballant en la creació d’un portal únic de beques que millori la informació de les convocatòries i faciliti els tràmits de sol·licitud.

Les associacions d’estudiants han celebrat els canvis, però demanen al Govern central que se n’avanci el pagament per poder afrontar les despeses en temps real.

Amb la reforma, el pressupost en beques s’incrementarà un 22%, fins a arribar als 1.900 milions d’euros, una xifra que significa un augment de 386 milions d’euros. Aquesta partida pressupostària ja estava reservada als pressupostos actuals i serà efectiva el pròxim curs, un cop es plasmi en un reial decret de llindars que els dos ministeris presentaran les pròximes setmanes en l’ Observatori Universitari de Beques i Ajuts a l’ Estudi.

Es calcula que els beneficiaris seran 625.514 joves en total, més de batxillerat i FP que no pas universitaris. Així, 207 milions dels 386 milions d’augment seran ajudes per a estudiants d’ensenyaments postobligatoris. La resta seran beques universitàries de grau i màster.

A partir del setembre, i atès que desapareix el requisit acadèmic a batxillerat i FP (s’exigia una nota mínima de 5,5 per rebre l’ajuda estatal), s’incorporaran 6.200 nous becaris. A la universitat també desapareix l’exigència d’obtenir una nota superior a 5, per bé que per rebre la beca sí que s’obliga superar un deter­minat percentatge de crèdits ( ECTS) a partir del segon de grau o màster (vegeu el requadre). La mesura de rebaixar els requisits acadèmics universitaris beneficiarà 54.853 becaris de grau.

L’altra gran via d’entrada de beneficiaris serà el canvi en la renda mínima per poder accedir a una beca. A partir del curs vinent el llindar 1 dels beneficiaris s’equipara, a la pràctica, al llindar de la pobresa. La cobertura a famílies amb menys recursos, que passarien del llindar 2 al llindar 1, beneficiaria 71.155 becaris de grau (65.627) i màster (5.528). Aquest llindar econòmic no s’actualitzava des del curs 2010-2011, i no s’havia adaptat al context econòmic.

Barcelona, 20/05/2020, lavanguardia

https://c1.staticflickr.com/3/2003/2146849517_0118dc9690.jpg