un modèlic Portugal que continua per sota de mil defuncions
A finals de març, mentre Espanya estava embrancada en la polèmica pels test defectuosos comprats pel Ministeri de Sanitat a la Xina, a Lisboa s’ultimaven les proves PCR de fabricació pròpia, a partir del model impulsat per Maria Manuel Mota, directora de l’ Institut de Medicina Molecular. La iniciativa va contribuir que en els moments crítics Portugal se situés entre els estats amb més diagnòstics per habitant. Juntament amb les mesures primerenques de confinament, es tracta d’un dels factors que l’erigeixen en un país modèlic en l’entorn de l’Europa occidental i atlàntica, amb un nombre total de casos detectat lleugerament superior al de morts que hi ha hagut a Espanya.
Segons les estadístiques oficials, Portugal té ara 24.027 positius i 928 morts, 25 en l’última jornada. Amb 10,3 milions d’habitants, presenta una taxa de 9 morts per 100.000, davant les 50 d’ Espanya. Madeira és la regió en la qual no hi ha hagut ni una sola defunció per coronavirus. L’ Alentejo en té una i l’ Algarve, 12. L’àrea de Lisboa, amb 179 morts, està per sota de la mitjana nacional de l’epidèmia, que s’ acarnissa amb la regió Nord, que amb el 35% de la població lusitana concentra al 58% dels morts.
En el balanç d’ahir Portugal tenia 163 casos nous, amb la menor pujada des del 19 de març. Després de decretar-se l’alerta el 13 de març i entrar el 19 en estat d’emergència, una combinació dels d’alarma i excepcionalitat espanyols, Portugal es prepara ara per sortir del confinament, amb un calendari que s’ha d’anunciar al Consell de Ministres de dijous vinent, en el marc de lúgubres previsions econòmiques.
28/04/2020 - lavanguardia