del reventador Tajani al reivindicador Sassoli
De tribunal a tribunal. Així és com ha decidit moure’s el Parlament Europeu en el cas Junqueras, sense tenir en compte les decisions d’organismes administratius com la Junta Electoral Central (JEC). De moment, aplica la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea ( TJUE) del 19 de desembre, que va establir que Oriol Junqueras es va convertir en eurodiputat el 2 de juliol, i d’aquesta manera li reconeix l’estatus i ja el col·loca al web oficial de la institució, amb Carles Puigdemont i Toni Comín. El procediment segueix el seu curs en espera del pronunciament d’un altre tribunal, el Tribunal Suprem (TS) espanyol, que és qui ha de determinar com s’aplica la sentència dictada pels seus homòlegs del tribunal de Luxemburg.
En aquest context, la notificació de la decisió de la JEC de divendres que nega a Junqueras la condició d’eurodiputat va arribar dilluns a Brussel·les, es va registrar i va passar a l’ arxiu. No compta. El Parlament Europeu considera que la sentència del Tribunal de Justícia de la UE l’obliga a considerar Junqueras diputat. Si posteriorment, per decisió del Suprem, deixa de ser-ho, el Parlament actuarà en conseqüència. I, si no ha deixat de ser diputat, el tribunal espanyol haurà de decidir si se li permet exercir i de quina manera.
Tal com va informar ahir La Vanguardia , la notificació de la JEC va arribar dilluns al Parlament Europeu, que en “va prendre nota”, però va mantenir la seva decisió de reconèixer Junqueras com a eurodiputat, amb Puigdemont i Comín, i citar-los tots tres a la sessió plenària de dilluns, on s’anunciarà formalment la seva incorporació al Parlament.
Vista la polèmica aixecada per l’enfrontament entre el Parlament i la Junta Electoral, val la pena tenir en compte la reconstrucció cronològica de com va arribar la comunicació de la Junta Electoral Central i com la va tractar l’ Eurocambra.
Va ser la mateixa JEC qui ahir va informar que havia enviat la notificació corresponent en dos correus de l’ Europarlament. Va ser transmesa a les 20.48 h del 3 de gener, i consta la recepció i lectura del Parlament Europeu a les 10.10 h de dilluns, 6 de gener. Són uns detalls que confirmen fonts de l’ Eurocambra, que afegeixen que, una vegada rebuda, es va traslladar al registre oficial, que va ser l’encarregat de traslladar-la als serveis competents, que la van rebre a última hora de dilluns.
En definitiva, la notificació va arribar al Parlament dilluns, però no va tenir cap impacte en la decisió d’avalar l’estatus d’eurodiputat de Junqueras, que segueix el seu curs. I segueix com constata la màquina logística posada en marxa per acollir els tres independentistes que han vist reconeguda la seva condició d’eurodiputats.
El Parlament aplica la sentència del Tribunal de la UE i desatén la Junta Electoral Central
Una posició contestada pels eurodiputats del PP, Ciutadans i Vox, que han enviat sengles cartes al president del Parlament, David Sassoli, perquè rectifiqui aquesta decisió. Però des del mateix dia de la sentència Junqueras, el 19 de desembre, els serveis jurídics del Parlament van concloure de manera clara la interpretació que corresponia, i la van estendre no només a Junqueras, sinó també a Puigdemont i Comín. No caben ni intermediaris ni filtres entre els resultats electorals i la presa de possessió de l’acta d’eurodiputat. Per això, de manera immediata ja van oferir l’acreditació provisional a Puigdemont i Comín, que, l’endemà de la sentència, van fer la seva primera visita oficial al Parlament com a nous eurodiputats. El Parlament no ha esperat ni tan sols la resolució dels recursos presentats per l’expresident i l’exconseller davant el Tribunal de la UE, encara pendents, i ha aplicat el principi establert a la sentència Junqueras.
El cas de l’exvicepresident del Govern és més complex, perquè està condemnat a pena ferma de presó, i el Tribunal de la UE es va pronunciar sobre la seva situació quan estava en presó provisional, i va deixar en mans del Suprem l’adaptació de la sentència a la situació actual de Junqueras. De moment, dilluns Puigdemont i Comín tenen assegurada la seva estrena al ple a Estrasburg, mentre que la presència de Junqueras penja del Suprem.
Precisament aquest tribunal debatrà aquesta setmana la doble decisió sobre l’exvicepresident de la Generalitat. D’una banda, fonts de l’Alt Tribunal confirmen a La Vanguardia que hi haurà una decisió de la Sala Penal sobre la immunitat del líder d’ERC després de l’estudi de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea del 19 de desembre. I, d’altra banda, la Sala Contenciosa Administrativa revisarà demà, dijous, segons confirmen fonts jurídiques, les mesures cautelaríssimes sol·licitades per Junqueras contra l’acord de la Junta Electoral Central de retirar-li la condició d’eurodiputat perquè està condemnat en ferm per un delicte de sedició.
El líder dels republicans catalans ha sol·licitat que se suspengui l’execució de la decisió de la JEC. La secció Quarta Contenciosa del TS, de què forma part el mateix president de la Junta, Antonio Jesús Fonseca-Herrero, haurà d’estudiar les reclamacions de Junqueras, que vol que comuniqui al Parlament Europeu la suspensió de l’acord de la Junta o, si no, que ordeni a la Junta Electoral comunicar a l’ Eurocambra que la seva decisió queda suspesa fins que no hi hagi una resolució del Suprem sobre l’abast de la seva immunitat.
De fet, la seva defensa considera que l’última paraula la té la Sala Penal, és a dir, el tribunal que el va jutjar i el va condemnar. Entén que és l’“ òrgan estatal competent” per pronunciar-se sobre els efectes de la immunitat declarada per la sentència TJUE, “i el pronunciament de la JEC és un intent d’eludir els esmentats efectes”.
D’una banda, la Sala Contenciosa ha de decidir si paralitza l’acord de la Junta. Si rebutja les mesures cautelaríssimes, a Junqueras se li retirarà la condició d’eurodiputat aplicant la sentència ferma del Tribunal Suprem. D’altra banda, el tribunal presidit per Manuel Marchena s’ha de pronunciar sobre l’aplicació de la immunitat de Junqueras. La Fiscalia va demanar que s’executés la inhabilitació de 13 anys fixada per sentència. Fonts jurídiques recorden que Junqueras ja està complint la pena de 13 anys de presó i, per tant, ha de començar a complir ara la d’inhabilitació. Per la seva part, l’ Advocacia de l’ Estat dona suport al fet que Junqueras pogués exercir d’europarlamentari però només fins que la JEC informés el Parlament Europeu de la incompatibilitat que té per exercir el seu càrrec. L’escrit de l’ Advocacia de l’ Estat es va presentar el 30 de desembre. El 3 de gener la JEC es va reunir i va acordar aplicar la sentència del TS, i va comunicar així al Parlament la situació del líder d’ERC.
Diputats dels tres partits demanen al president Sassoli que rectifiqui la decisió
Segons la teoria dels serveis jurídics de l’ Estat, a Junqueras se li ha acabat el camí en aquest punt. La Sala ha de resoldre aquesta setmana si permet a Junqueras anar a la JEC a jurar la Constitució per després executar la inhabilitació o si, en canvi, dona per tancada la qüestió.