Junqueras, designat vicepresident del grup Verds-ALE

  • El cap de files republicà ja disposa de web i correu electrònic de l’Eurocambra

Una vegada acceptada la condició d’eurodiputats d’Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Antoni Comín, la màquina logística del Parlament Europeu s’ha engegat, mentre que, políticament, els Verds també s’han mogut nomenant Oriol Junqueras vicepresident del grup parlamentari.

Per part del Parlament com a institució, a partir del moment en què el seu president, David Sassoli, va prémer el botó d’inici, el procediment automàtic avança a pas ferm. Tots tres ja figuren al web oficial del Parlament, Junqueras amb una fotografia recuperada de fa dues legislatures quan era membre de la Cambra, i Puigdemont i Comín sense fotografia ni adscripció a grup parlamentari. A més, tots tres ja disposen d’una bústia pròpia per al correu que rebin com a diputats, i també se’ls assignarà una oficina a disposició.

Puigdemont i Comín han sol·licitat entrar a l’Aliança Lliure Europea, de què forma part Junqueras

EP EP (EP)

Com que és a la presó, Junqueras no ha pogut passar a ­recollir l’acreditació a les ofi­cines del Parlament a Brussel·les, cosa que sí que van fer Puigdemont i Comín dilluns, quan van aconseguir la credencial permanent per a tota la ­legislatura. A més, ahir tots dos van renunciar a l’escó que ­conservaven al Parlament de Catalunya (vegeu la infor­mació de la pàgina següent), que és incompatible amb la funció d’eurodiputat. Aquesta renúncia forma part dels tràmits que Puigdemont i Comín estan seguint per exercir com a
eurodiputats, entre els quals figuren la declaració d’interessos i la d’incompatibilitats. Una vegada fets, podran ­començar a exercir el seu ­mandat.

Puigdemont i Comín tenen sol·licitat l’ingrés al subgrup ALE ( Aliança Lliure Europea), el mateix a què pertany Junqueras i que forma part del grup parlamentari dels Verds. La seva possible acceptació es discutirà probablement la ­setmana que ve, així com les
comissions a les quals s’in­corporaran. Fins ara no han
fet públiques les seves inten­cions.

A més a més de la logística, també es mou la política, i ahir Junqueras va ser nomenat ­president de l’ ALE, i vicepre­sident primer del grup dels Verds. L’ Aliança Lliure Europea és un subgrup en què par­ticipen formacions naciona­listes de Catalunya, Escòcia, Còrsega, Gal·les i Letònia que està integrat dins del grup dels Verds/ Aliança Lliure Europea. Junqueras substitueix en el càrrec el diputat escocès Alyn Smith, que va ser elegit parlamentari al Regne Unit en les eleccions del desembre.

Els copresidents del grup dels Verds, el quart en importància de la Cambra, són l’alemanya Ska Keller, que sempre s’ha mostrat molt activa en el tema català, i el belga Philippe Lamberts. Amb aquest gest, els Verds donen més pes a Junqueras, reconegut pel Parlament com a eurodiputat però que continua sense poder sortir de la presó i, per tant, sense poder exercir com a tal. El president d’Esquerra Republicana de Catalunya té plantejat participar en les comissions parlamentàries d’Afers Exteriors i Drets Humans com a titular, i també en la d’ Indústria com a substitut. És el que ara pensa sol·licitar, quan el Parlament Europeu el reconegui com a diputat.

BRUSSEL·LES

08/01/2020 - lavanguardia