Irlanda del Nord: per primera vegada, més vots unificadors que unionistes

Resultat d'imatges de ireland brexit mapEl resultat electoral projecta un missatge inquietant per a la unitat del Regne Unit, i no només a Escòcia, on l’independentisme ha guanyat 48 dels 59 escons. A l’Ulster, els partidaris de la reunificació d’Irlanda han aconseguit més escons que els partidaris de continuar al Regne Unit, per primera vegada des de la partició de l’illa el 1921.

Els republicans sumen 9 escons, amb els set del Sinn Féin –que cau en percentatge de vot però manté els escons– i els nous dos dels socialdemòcrates de l’SDLP. Els unionistes del DUP, en canvi, han baixat de 10 a 8 escons, i un dels que s’ha quedat fora de Westminster és el número dos del partit, Nigel Dodds. L’ Aliança d’ Irlanda del Nord, una formació transversal, ha obtingut un nou escó. També per primera vegada els contraris al Brexit han obtingut més escons a Irlanda del Nord, amb una pujada de gairebé un 10% en el vot.

Els republicans irlandesos creuen que els resultats els acosten a un referèndum sobre la reunificació d’Irlanda. “Anem cap a un vot sobre la frontera, no puc donar una data precisa, però hem de fer la feina ara i preparar-nos”, va dir la líder del Sinn Féin, Mary Lou McDonald. “ Necessitem, d’una manera ordenada, estructurar la conversa sobre una nova Irlanda i un canvi constitucional. No crec que l’unionisme hagi d’estar amoïnat o espantat, és una oportunitat enorme per a tothom que viu en aquesta illa”.

Els unionistes del DUP, que van donar suport al govern conservador en l’antiga legislatura, es consideren traïts per l’acord del Brexit negociat per Boris Johnson, perquè no evita que es creï una frontera econòmica entre Irlanda del Nord i la Gran Bretanya.

Belfast, 14/12/2019 - lavanguardia