el Govern polonès pretén prohibir l’educació sexual

  • El projecte castiga l’ensenyament de la sexualitat fins a cinc anys de presó

El partit nacional-catòlic Dret i Justícia vol prohibir per llei l’educació sexual de menors en les escoles i establir penes de fins a cinc anys de presó. Milers de persones van protestar ahir davant el Parlament a Varsòvia contra els plans de la dreta populista.

La majoria nacionalista va aprovar el projecte de llei en primera lectura dimarts en la que va ser l’última sessió del Sejm (la Cambra dels diputats), una sessió prèvia a la renovació per nous membres que cal dur a terme arran de la recent celebració d’eleccions.

La futura llei inclou en la depravació la promoció d’anticonceptius, la igualtat, la tolerància i la diversitat

El projecte titulat “ Alto a la pedofília!” teòricament pretén “protegir els nens contra la promoció de les relacions sexuals entre menors d’edat”, però de fet prohibeix i castiga amb penes de fins a cinc anys de presó allò que els nacionalistes catòlics consideren “depravació” i “sexualització” de menors.

Els autors del projecte no deixen lloc a dubtes: “La nova llei protegirà nens i adolescents contra la depravació i la desmoralització que s’escampen de manera alarmant a través de l’anomenada educació sexual”, diuen en el preàmbul.

Kacper Pempel / Reuters Kacper Pempel / Reuters (Reuters)

La llei defineix la “depravació” com un drac de cent caps: “La depravació inclou des de l’educació sexual, la promoció dels anticonceptius i la profilaxi contra les malalties de transmissió sexual fins a la promoció de la igualtat, la tolerància, la diversitat, la lluita contra la discriminació, l’exclusió i l’homofòbia, la identitat sexual i la ideologia de gènere”.

La iniciativa és una conseqüència pràctica de la inusitada ofensiva propagandística que a la passada campanya electoral havien emprès el partit de Govern i la jerarquia catòlica contra el que van qualificar d’“invasió de la pesta ideològica LGBT semblant al nazisme i al comunisme”.

La campanya va ser iniciada amb la intenció de crear un mur de contenció alhora que un escut protector de l’ Església catòlica poc després de l’esclat d’una sèrie d’escàndols pedòfils a les files del clergat polonès i sobretot després de l’estrena a la televisió independent del documental Però no l’hi diguis a ningú , dedicat al tema i que s’ha convertit en un fenomen social després de ser vist per més de 20 milions de polonesos.

Dimecres, feministes, defensors dels drets humans i militants d’associacions contra l’homofòbia van protestar contra la llei davant el Sejm polonès. “L’ Església no comprèn el que és educació sexual i pretén imposar la tesi que estem en una guerra de civilitzacions”, va dir la diputada de l’oposició Joanna Scheuring-Wielgus.

Els manifestants que es van congregar davant el Parlament a Varsòvia van afirmar: “ Com a ciutadanes, dones i mares, els fills de les quals pateixen abusos de pedòfils –també d’aquells vestits amb sotana que conti­nuen impunes–, demanem llençar el projecte a les escombra­ries i començar a preparar una llei que realment defensi els menors d’edat”, van escriure al seu manifest.

El projecte de llei ha estat desqualificat així mateix pel Tribunal Suprem polonès, que recomana rebutjar-ho.

, Varsovia

17/10/2019 - lavanguadia