Ciudadanos a Europa: abans nacionalistes que del seu propi grup lliberal
Quan el respectat i molt liberal economista Luis Garicano va decidir saltar a la política, probablement no havia previst la quantitat de sotracs a què queda sotmès qualsevol actor de la cosa pública. De tota manera, ho està descobrint a marxes forçades.
El juny passat van sortir a la llum tant les seves discrepàncies amb Albert Rivera, quan els afins al president van tombar la seva proposta perquè Ciutadans negociés la investidura de Pedro Sánchez, com les crítiques dels pròxims al president francès, Emmanuel Macron, als pactes amb Vox. En Marxa i Cs són aliats a Europa, membres del mateix grup parlamentari: els antics liberals ara batejats com a Renovar Europa precisament per desig macronià, però amb discrepàncies frontals respecte als pactes amb l’extrema dreta.
Aquesta setmana els pronunciaments de Rivera, advertint que, si no obtenen un compromís ferm que es reformarà l’euroordre, votaran en contra del nomenament del comissari europeu de Justícia, han tornat a col·locar Garicano, vicepresident del grup liberal, en una situació complexa. La qüestió és que el comissari designat per ocupar aquesta cartera, el belga Didier Reynders, és de la mateixa família liberal. L’ eco de les paraules de Rivera va arribar a Brussel·les quan el grup liberal estava reunit, i allà mateix, en plena trobada, Garicano va haver de donar explicacions al president, el romanès Dacian Ciolos, qui no entenia aquesta amenaça a un dels seus.
Garicano es va haver de justificar tant amb Ciolos com amb el mateix Reynders, amb qui té concertada una reunió la setmana vinent, precisament per aclarir la situació. L’argument central de Garicano és que es tracta d’una de les prioritats del programa amb què es va presentar a les eleccions, que ell mateix va formular en veu molt alta. “Ciutadans només ratificarà el comissari de Justícia europeu si es compromet a canviar l’euroordre, perquè ningú no se n’aprofiti com ho han fet els nacionalistes”, va dir Garicano a la campanya electoral, referint-se a Carles Puigdemont i els exconsellers fugits de la justícia espanyola, contra qui Espanya va activar dues euroordres que van ser rebutjades tant per la justícia alemanya com per la belga.
Ara el dilema de Ciutadans serà o bé aconseguir arrencar algun compromís a Reynders sobre aquesta reforma de l’euroordre, o bé provocar dificultats internes en el grup parlamentari en pronunciar-se contra un comissari de la mateixa família política.
D’altra banda, l’eurodiputat de Ciutadans Jordi Cañas va formular ahir una pregunta a la Comissió Europea sobre el pla de l’ Assemblea Nacional Catalana ( ANC) perquè els ajuntaments catalans només contractin serveis i productes d’empreses favorables a la independència de Catalunya.
13/09/2019 - lavanguardia