notícies falses sobre raptes de nenes provoquen atacs contra gitanos a París

La combinació del racisme larvat i del poder manipulador de les xarxes socials ha creat una situació insòlita i alarmant als suburbis del nord de París. La comu­nitat gitana ha patit violentes agressions físiques després que es propaguessin uns delirants rumors –totalment infundats– que uns gitanos estaven raptant nenes per al tràfic il·legal d’ òrgans.

Quatre persones estaven sent jutjades ahir a la nit, pel proce­diment d’urgència, acusades de participar en una expedició pu­nitiva, dilluns, contra un grup de gitanos que va haver de fugir del pavelló que ocupaven, per temor de ser linxats, i es va refugiar en un garatge. Durant els últims dies hi ha hagut cops de pedra i crema de vehicles, entre altres actes intimidatoris. Dos policies van resultar ferits en un operatiu per detenir una vintena d’agressors.

El rumor inicial, que es va propagar com la pólvora a través de Facebook i d’altres mitjans entre adolescents i les seves famílies, deia que circulava una furgoneta blanca, conduïda per gitanos, que es dedicava al rapte de nenes i adolescents entre Nanterre i Colombes, a la perifèria oest i nord de la capital.

Tot va començar per la denúncia presentada pels pares d’una nena a qui un home en una furgoneta suposadament va fer l’ullet i després va fer marxa enrere.

De poc ha servit que tant les prefectures de policia com diversos alcaldes de les localitats afectades, com Sarcelles, hagin emès comunicats advertint que es tracta de fake, de notícies falses. S’ha notificat expressament a les escoles, perquè el missatge arribi als pares. Patrick Haddad, alcalde socialista de Sarcelles, va reconèixer ahir a la cadena BFM- TV que la teoria del complot és difícil de desmuntar completament, ja que hi ha ciutadans, molt des­confiats cap a l’ Estat, que encara donen més credibilitat als rumors si observen que les autoritats els desmenteixen.

L’ocorregut és un exponent del clima a les banlieues de París, territoris socialment molt difícils, en els quals qualsevol espurna pot provocar l’incendi. Els gitanos, que habiten en campaments molt precaris, són víctimes propicia­tòries del potencial de violència que nia en aquests barris. La ­revolta de les armilles grogues, en canvi , no ha pres fins ara en aquestes zones perquè ha estat un fenomen majoritàriament de la França rural, de classe mitjana baixa francesa i blanca.

, París. Corresponsal 28/03/2019 - lavanguardia