un informe intern del PDeCAT culpa Pascal i Xuclà de l’expulsió de l'ALDE

https://www.elnacional.cat/ca/politica/informe-intern-pdecat-pascal-xucla-expulsio-alde_323367_102.html

Nicolas Tomás
Foto: EFE
Barcelona. Dimarts, 13 de novembre de 2018
6 minuts

carles campuzano marta pascal jordi xucla pdecat - efe

L’expulsió del PDeCAT de l’Aliança dels Liberal Demòcrates Europeus (ALDE) no és exclusivament el resultat de les maniobres de Ciutadans, com deia el comunicat oficial. Tampoc té a veure només amb la corrupció de CDC pel cas Palau. Així ho constata un informe intern del partit, que tracta de reconstruir els fets un cop efectuada la sortida. I ho fa sense amagar responsabilitats: els principals retrets apunten cap a l’absentisme de l’excoordinadora general Marta Pascal i els tripijocs i possible corrupció del diputat al Congrés Jordi Xuclà. “Què s’ha de fer perquè t’expulsin del PDeCAT?”, preguntaven els llavors socis europeus segons fonts coneixedores.

El document, al qual ha tingut accés El Nacional, ha estat redactat pels dos únics representants del partit en el Consell Extraordinari del 27 d’octubre que va certificar l’expulsió. Es tracta de Pau Castellví, membre electe de la direcció de la Joventut Liberal Europea (LYMEC) i Alistair Spearing, responsable d’Afers Europeus de la JNC i el delegat que va defensar el PDeCAT en el Consell.

L'informe arrenca "amb un titular de difícil però necessària digestió". És el següent: “Malgrat la predeterminació, influència exercida i feina feta per Cs per aconseguir la nostra expulsió d’ALDE Party al llarg dels últims dos anys, aquesta hagués estat improbable si el PDeCAT no hagués renunciat en diverses ocasions a donar batalla per romandre a ALDE Party”. I insisteix en aquest sentit: “Seria excessivament atribuir la nostra expulsió exclusivament a Cs”.

informe alde pdecat

Foto: El Nacional

Segons recullen Castellví i Spearing en el seu informe, una de les crítiques més repetides durant el Consell Extraordinari, "almenys per una dotzena de delegacions si s'inclouen els comentaris privats rebuts posteriorment", va ser que "ningú de la direcció del PDeCAT hagués assistit a la cita donar explicacions". Entre les crítiques destaquen les dels LibDem britànics, amb Robert Woodthorpe al capdavant, habitualment simpàtic amb el catalanisme. Algunes delegacions de l'ALDE fins i tot van retreure que la direcció del partit català delegués les tasques en "les seves joventuts".

L'informe destaca les declaracions del representant del partit suís FDP-Die Liberalen, que va criticar que "no podem continuar acceptant com a soci un partit que està relacionat amb casos tan importants de corrupció i la direcció de la qual no és capaç de donar explicacions davant dels seus socis". Va qualificar l'absència de "falta de respecte". 

Castellví i Spearing expliquen en el document intern que "es presentava l'argument que la Direcció Executiva Nacional del PDeCAT no havia estat donant la cara com a agreujant, argument que la direcció d'ALDE Party està fent servir per justificar per què ens han hagut de fer fora a nosaltres abans que a altres partits membres que han tingut casos de corrupció". Són els casos d'ALDE Romania o el txec ANO.

Verhofstadt Rivera ALDE - ACN

Foto: ACN

Cartes i requeriments sense resposta

El document analitza les relacions entre el PDeCAT i l'ALDE des de fa dos anys, quan ja van començar malament. El fet que es fes un "vot de re-confirmació" --perquè el soci anterior n'era CDC--, en lloc d'una nova sol·licitud d'adhesió per part del nou partit "va provocar que una part d'ALDE Party entengués la fundació del PDeCAT com un mer canvi d'imatge, malgrat que comencéssim un partit nou". A partir d'aquí, asseguren els ponents, la relació "no va fer més que empitjorar".

"Un factor important en aquest deteriorament fou, segons han al·legat en públic i en privat diversos membres de la direcció d'ALDE Party (notablement el seu president Hans van Baalen) una suposada política de la 'cadira buida' del PDeCAT", explica l'informe. Aquesta acusació es basa en "la manca de respostes a requeriments formals i missatges informals enviats al PDeCAT", així com a "la incompareixença del PDeCAT a cites importants al llarg del 2017 i el 2018". Entre aquests esdeveniments, hi ha el Congrés de l'ALDE a Amsterdam el desembre del 2017. Marta Pascal, que va arribar a ser vicepresidenta del partit europeu, va excusar la seva absència amb un missatge de WhatsApp.

Els autors de l'informe lamenten que "membres de la direcció d'ALDE --fins i tot aquells que consideràvem aliats nostres-- es queixaven de no haver rebut resposta a diversos missatges importants enviats a Marta Pascal i David Bonvehí". Alguns dels requeriments formals i informals no respostos van ser adjuntats al dossier sobre l'expulsió del PDeCAT que va redactar el Secretariat de l'ALDE.

Segons l'informe, "membres de la direcció d'ALDE es queixaven de no haver rebut resposta a diversos missatges importants enviats a Marta Pascal i David Bonvehí"

El document subratlla que, en diverses ocasions durant el juny i juliol d'aquest any, l'ALDE va contactar Marta Pascal per correu electrònic en condició de coordinadora general. El primer mail va partir després d'una reunió que havia de tenir lloc el 12 de juny a Brussel·les, però que es va anul·lar per problemes d'agenda de Pascal. La carta no va rebre resposta. Al cap d'un mes, després de l'elecció de David Bonvehí com a nou coordinador general, l'ALDE va enviar una missiva similar, que donava un mes de termini per respondre. Tampoc no va rebre resposta.

Segons els ponents, les relacions van arribar a un "estat precari" i l'ambient era "cada cop més hostil" quan es va intentar plantar batalla a mitjans de setembre d'aquest any. Ja era massa tard "davant del descrèdit sembrat per Cs durant dos anys". 

Per altra banda, els representants del PDeCAT en el Consell d'expulsió lamenten que "el PDeCAT havia deixat d'assistir a esdeveniments importants on en canvi sí que assistia la primera línia política de Ciutadans (per exemple, Albert Rivera)", o que fins i tot "no havia pagat la seva quota a temps". Mentrestant, Cs "es trobava immers fent propaganda a tort i a dret sobre la sentència del cas Palau, els article del MHP Quim Torra o la situació de Jordi Xuclà".

xucla efe

Foto: EFE

Els tripijocs de Xuclà

Una de les intervencions més dures durant la reunió que va expulsar el PDeCAT, segons el document, va ser la de l'exministra luxemburguesa i expresidenta de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa, Anne Brasseur, "perquè és una figura altament respectada a l'ALDE". Una Brasseur "especialment compungida" va fer un discurs que "va semblar captivar els assistents". Va centrar-se en els tripijocs de Jordi Xuclà i l'absència de depuració de responsabilitats per part de la direcció del PDeCAT.

Brasseur va basar-se en dos fets. El primer, les possibles corrupteles de Xuclà a l’Azerbaidjan i Síria. Segons la luxemburguesa, "va aconseguir, malgrat l’oposició d’altres membres del Bureau d’ALDE-PACE, que es participés en una missió d’observació electoral a l’Azerbaidjan i va insistir que es reconegués la validesa dels resultats que van donar la victòria al règim malgrat l’oposició d’altres membres de la missió". També va constatar que “un ambaixador del règim va confessar que diversos polítics europeus haurien cobrat suborns milionaris”, donant a entendre que Jordi Xuclà podria ser un d'ells.

 

document intern pdecat xucla

document intern pdecat xucla

Foto: El Nacional

L’expresidenta de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa també va recordar que Xuclà “va anar en un avió rus acompanyant el president de l’assemblea del PPE [el senador del PP Pedro Agramunt) a reunir-se amb Bashar Al-Assad”. Agramunt va veure’s obligat a dimitir després de ser acusat de corrupció per presumptament acceptar suborns mitjançant serveis de prostitució i efectiu en observacions electorals del Consell d’Europa.

L’altre fet que va denunciar Brasseur va ser l’intent de crear una escissió de l’ALDE, Free Democrats, poc abans de ser forçat a dimitir com a president de l'ALDE a l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa. “Va orquestrar, valent-se de la seva posició com a president del grup ALDE-PACE, la creació d’un nou grup a l’Assemblea format per delegacions originàriament d’ALDE-PACE”. Segons la política luxemburguesa, va fer servir Susanna Rivero, encarregada de Relacions Internacionals al PDeCAT, per “intentar captar delegacions” pel nou grup.

Tot això va portar Brasseur a preguntar, segons el document intern del PDeCAT: “Com es pot entendre que després de tot això Jordi Xuclà continuï exercint com a diputat a dia d’avui i a més ho faci sense cap mena d’amonestació per part del seu partit?”.

"Cs buscava una excusa i Pascal i Xuclà els hi van servir en safata"

Tot plegat està recollit en l'informe intern crític elaborat pels delegats del PDeCAT a l'ALDE, que assenyala clarament com a responsables l'anterior coordinadora general i el diputat a Madrid i expresident de l'ALDE a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa. "Ciutadans buscava una excusa per fer fora el PDeCAT per independentistes, i Xuclà amb els seus tripijocs i Pascal amb el seu absentisme els hi van servir amb safata", lamenten fonts internes.

"Puja a un avió rus amb un exsenador corrupte del PP per anar a veure l'apestat número 1, que és Assad, i aquí no passa res?", es pregunten aquestes mateixes fonts. I insisteixen: "Marta Pascal no va fer res per demanar-li explicacions [a Xuclà] i Bonvehí tampoc. Què ha de passar perquè assumeixi responsabilitats?".