Espanya cañí -40: Carlos Fabra, arquetip de la cultura política espanyola
Si algú va pensar que el despropòsit de l'aeroport de Castelló acabava amb inaugurar-ho sense avions o aixecant una monumental escultura que homenatgés al seu impulsor, Carlos Fabra, estava equivocat. La infraestructura, a més, està mal construïda i per això és necessari demolir part de la pista, la zona on els avions han d'efectuar el gir, per així complir els requisits de l'Agència Estatal de Seguretat Aèria per a la maniobrabilitat dels avions que es pretén que aterrin. El gir és petit perquè els aparells puguin operar en aquest espai, per la qual cosa cal ampliar-ho.
Les deficiències admeses ara es donen quan la Generalitat ha rescindit el contracte amb la concessionària i aquesta reclama a l'administració 80 milions d'euros invertits i per un contracte que tenia una durada de 50 anys. No obstant això, la adminsitración coneixia i ha ocultat aquesta deficiència des d'abril de 2011. Les noves obres, òbviament, suposaran un cost que el govern valencià pretén repercutir en la concessionària vonculándolo a l'acord que estan negociant i que, de ben segur, es restaran de la indemnització que pagui la Generalitat per la decisió unilateral de rescindir el contracte.
Mentre, Carlos Fabra, encara president de la promotora pública de l'aeroport, Aerocas, va convocar ahir al consell d'administració de la societat. Però no ho va fer a la seu de la mercantil ni en cap altre espai de l'administració autonòmica (màxima accionista de Aerocas) sinó que es va portar als consellers a la Cambra de comerç de Castelló, de la qual va tornar a ser secretari després d'abandonar la presidència de la Diputació provincial. Fuentes de la Generalitat han indicat que la reunió es va celebrar a la seu cameral perquè "la convocaotia corespondía al president i va estimar que se celebrés allí".
En la reunió del consell, en qualsevol cas, es van seguir adjudicant contractes, encara que no s'han desvetllat les quantitats. Un d'ells va ser per al control aeri que va recaure en Saerco, l'única empresa que es va presentar al concurs després de la renúncia de la societat inicial a la qual es va adjudicar aquest contracte. A més es va aprovar també la contractació de la seguretat privada de l'aeroport que, malgrat estar tancat, manté les instal·lacions amb vigilància, i la del control de la fauna que va sortir a licitació per un cost total de més de 450.000 euros dels quals 112.000 euros es gastaran aquest any per pagar el vol de vuit falcons ensinistrats i el passeig de vuit fures per espantar o caçar altres aus. L'objectiu és que aquestes no xoquin amb els avions, encara que per a l'aeroport de Castelló ni tan sols hi ha data perquè els avions volin.
14-II-12, M. Fabra, elpais
El president del PP de Castelló i president de la societat pública promotora de l'aeroport, Carlos Fabra, ha admès aquest matí que coneix de l'error de càlcul en la plataforma de gir de l'aeròdrom des de 2006. Ha assegurat que la fallada es va comunicar a la concessionària de la infraestructura i que aquesta “va fer cas omís”. En qualsevol cas, aquest error i la necessitat de demolir part de la pista i refer-la per ampliar-la no va ser obstacle perquè, fa onze mesos, ell mateix com a president de la Diputació, al costat del llavors president de la Generalitat valenciana, Francisco Camps, inauguressin les instal·lacions.
L'error en l'espai de gir dels avions provocarà més despesa i més demora en la concessió de permisos de vol així com en l'engegada de la infraestructura, si arribat el moment existeixen companyies que acceptin comercialitzar rutes des d'aquest punt.
En qualsevol cas, i malgrat tots els despropòsits, Fabra ha manifestat la seva intenció de seguir al capdavant de la societat pública Aerocas, que presideix malgrat que ja no té cap càrrec institucional. “No he pensat a marxar-me, he estat president des del primer dia i ho vaig a ser fins al final de l'obra”, ha dit. “No em vaig a marxar perquè m'ho demanen quatre inútils en política”, ha afirmat.
El fet que Carlos Fabra hagi admès que coneix l'error de càlcul des de 2006 desmenteix la versió oferta ahir per la pròpia Generalitat que va adduir que sabien de la necessitat de refer l'obra des del passat mes d'abril. Fabra, que manté el seu càrrec de president del PP de Castelló, ha decidit també com es pagarà aquesta fallada i ha dit que es pagarà executant l'aval de quatre milions d'euros que la concessionària va presentar quan va resultar adjudicatària de l'obra i gestió de l'aeroport. Fuentes de la Generalitat van al·legar ahir que la idea era vincular el pagament d'aquest sobrecoste a la negociació que l'administració manté amb la concessionària.
Des que es va decretar l'obertura de judici oral pels delictes de tràfic d'influències, suborn i frau fiscal i se li va imposar una finaza de 4,2 milions d'euros, Carlos Fabra encara no havia valorat la decisió judicial. “Sempre he tingut esperit guanyador i igual que he guanyat les eleccions espero guanyar aquestes altres posicions àmpliament”, ha dit aquest matí. “Estic amb molt bon sentit de l'humor i molt bé assessorat”, ha afegit.
15-II-12, L. Ortega, elpais
Les decisions del Partit Popular (PP) tenen la propietat de difuminar els contorns precisos de la realitat. Dissolen la racionalitat com un àcid. L'Ajuntament de Vila-real, del PP, ha decidit inaugurar una biblioteca sense llibres, sota la modalitat de "jornada de portes obertes". El municipi tampoc té el certificat de finalització de l'obra. La biblioteca, que ha costat quatre milions d'euros, tindrà "les portes obertes" el dijous, sense servei de lliurament de llibres. Una pela buida. L'observador avisat filarà fàcilment la biblioteca sense llibres de Vila-real amb l'aeroport sense avions de Castelló o els decorats d'hospitals que amb tant entusiasme inaugura, potser més d'una vegada, Esperanza Aguirre. Aquest assalt a la racionalitat no ho va inventar Fabra (encara que l'hi mereixia) sinó José María Aznar, quan va inaugurar la T-4 de l'aeroport de Barajas un any abans d'entrar en servei.
Però el cas de Vila-real retorça una mica més el envilecimiento polític de les inauguracions buides. El responsable d'Infraestructures de l'Ajuntament, anomenat Ignasi Clausell, exposa sobre la biblioteca sense llibres: "Lliurement, cada ciutadà optarà per entrar o no entrar a la biblioteca central i podrà veure aquesta obra que han pagat tots els vilarrealenses i com a propietaris i usuaris podrem entrar a veure aquesta biblioteca". D'aquest fang argumental sembla deduir-se que quan les biblioteques compten amb llibres els ciutadans estan obligats a entrar a l'edifici; i que, amb llibres dins, s'aprecia pitjor l'esforç inversor. Dislèxia destil·lada i aixecada de camisa.
El PP treballa contra els fets i corre cap al buit perfecte. Aviat proposarà escoles sense mestres, hospitals sense metges, religions sense ètica (para què la necessiten, amb el que llueix la litúrgia!) i eleccions sense votants. Hegel no hagués pogut concloure que el real és racional en un món del Pàg. Però un fil històric recorre el massís de la raça política del PP i ho connecta amb el real. En la ridícula farsa de l'aeroport de Castelló, Carlos Fabra va desvetllar aquest fil. Un nét de Fabra va córrer alegrement cap al president de la Diputació. Fabra li va abraçar i es va desfer en ternezas: "T'agrada l'aeroport de l'avi?". Com si fos una joguina de la seva propietat. Igual que un altre avi que va grapejar una Espanya de joguina durant gairebé 40 anys.
17-IV-11, elpais
El polèmic aeroport sense avions de Castelló tindrà en breu una colossal estàtua de 24 metres d'altura inspirada en Carlos Fabra, president de la província. L'escultura ha estat realitzada per l'artista valencià Juan Ripollés i ha tingut un cost de 300.000 euros. Estarà situada en l'entrada de l'aeroport.
Va ser el propi Fabra qui va contractar a Ripollés per realitzar l'escultura. L'artista valencià ha realitzat diverses obres per al Govern de Castelló i ha assistit a diversos sopars de suport a Fabra, imputat per diversos delictes fiscals i contra la Hisenda pública. Després de rebre l'encàrrec, Ripollés va afirmar que l'escultura seria “una figura a la qual li sortirà del cap un avió, aquest és el germen i l'esperma del naixement de l'obra”.
Un germen del que Fabra va dir: “Ell (Ripollés) s'ha inspirat en el meu, i jo crec que no inmerecidamente, que he tingut molt a veure amb l'aeroport, si se'm permet la modèstia”. I va afegir: “Em sembla meravellós, si a més inspirés a les muses ja seria perfecte”.
L'oposició opina que l'escultura és un altre exemple de la “megalomania” de Fabra. També denuncia que la contractació de l'obra es va realitzar al juny de 2010 sense comptar amb l'aprovació del consell d'Administració de Aerocas (l'empresa pública Aeroport de Castelló S. L.) i amb deficiències en la documentació.
La Generalitat de València ha confirmat que Fabra va signar el va contractar amb Ripollés al juliol de 2010, però que la comanda es va realitzar un any abans. Segons la Generalitat, Aerocas va demanar a un despatx d'advocats un informe jurídic “per determinar el mètode amb el qual es podria contractar a un artista d'inqüestionable prestigi, oriünd de Castelló, com Ripollés”. El projecte es va aprovar definitivament al setembre de 2011.
El Govern de València ja ha reservat 300.000 euros dels pressupostos de 2012 per pagar l'escultura. Una obra que, segons ells, “té un cost molt inferior a la mitjana d'altres escultures d'aeroports provincials, a causa que l'artista ha renunciat a percebre cap cànon artístic”.
9-I-12, lavozlibre
L'aeroport de Castelló no té avions ni passatgers i mai els ha tingut des que fos inaugurat a so de bombo i platerets per Carlos Fabra i Francisco Camps fa ja set mesos. No obstant això, no li faltarà una legió de fures i falcons, que pel preu de 456.521,94 euros s'asseguraran que les seves pistes i el seu espai aeri estiguin lliures de qualsevol obstacle que la fauna de la zona pogués ocasionar als avions que no passen per allí.
Aeroport de Castelló S.L. ha presentat una licitació per contractar un servei de "control de fauna, desallotjament d'aus i de fauna terrestre, que puguin presentar perill per al vol de les aeronaus i les instal·lacions". La data límit de presentació d'ofertes és el 7 de novembre d'aquest any i el valor del contracte ascendeix a la quantitat de 386.883 euros, 456.521 amb IVA. Gairebé mig milió d'euros. El termini d'execució és de tres anys.
El plec de clàusules recull que "les característiques dels avions i les condicions geogràfiques, climatològiques i ambientals del lloc (...) fan imprescindible que pel sistema que es consideri més idoni, es procedeixi al control de la fauna per evitar riscos en l'operativa de l'Aeroport". L'adjudicatari haurà de "estar en possessió d'almenys 8 fures perfectament legalitzades i registrats" i de vuit aus. El treball diari es farà abans del començament de cada període de vol diari i serà d'almenys sis hores diàries.
L'aeròdrom, que mai ha traslladat a un només passatger, té també un director que cobra 84.000 euros anuals, una quantitat superior al salari del president del Govern.
L'ex president de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra, va assegurar en la inauguració que l'aeroport no tenia avions perquè és un aeroport "per a les persones" i va comprometre que en dos mesos ja hi hauria aparells. Va ser el passat mes de març.
18-X-11, Ch. González, publico