Xina acusa Suècia de racisme...
Això és un assassinat! És un assassinat!”. Un turista xinès repeteix aquesta frase en anglès a les portes d’un hotel del centre d’ Estocolm. Era una nit de principis de setembre quan ell i els seus pares van arribar a l’establiment, encara que la seva reserva era per a l’endemà. El personal de l’hotel els va demanar que se n’anessin, però s’hi van negar, amb la intenció de quedar-se a dormir al vestíbul. Segons va explicar el responsable de l’hotel al diari suec Aftonbladet, la família es va equivocar en el dia de la reserva i, diverses hores després d’haver arribat, els treballadors es van sentir amenaçats pels crits i gesticulacions i van decidir trucar a la policia, que els va treure per la força.
Aquest incident, que d’entrada es pot veure com una disputa sense massa importància, ha desembocat en una crisi diplomàtica entre la Xina i Suècia. Després que el vídeo es fes viral, les autoritats xineses van qualificar l’actuació de la policia d’“abús brutal” als turistes. En l’enregistrament es pot sentir el noi cridant i titllant l’actuació de la policia d’“assassinat” i dues policies carregant els pares. Un altre vídeo mostra la mare asseguda a la vorera plorant aparatosament i demanant ajuda (“¡Salveu-me!”), i el seu fill cridant i tirant-se a terra de manera melodramàtica. Mentrestant, les dues agents observen l’escena impertèrrites.
L’ ambaixada xinesa a Suècia va assegurar en un comunicat que estava “profundament indignada” per l’actuació de la policia, que, segons el seu parer, “va posar en risc la vida i va violar els drets humans bàsics” dels turistes. Va llançar fins i tot un avís als compatriotes amb intenció de viatjar al país escandinau del risc que corrien. L’ambaixada va instar el Govern suec a disculpar-se i a obrir una investigació per sancionar les agents, però tant la Policia d’ Estocolm com la Fiscalia i el Ministeri d’Afers Exteriors han assegurat a La Vanguardiaque, un cop analitzat el cas, s’ha determinat que van actuar de manera apropiada.
L’assumpte semblava que es desinflava, però aquesta setmana ha tornat a esclatar. La causa, un programa satíric de la televisió pública sueca, SVT, en què s’ironitza sobre el xoc cultural entre xinesos i suecs i mostra consells per a una bona adaptació al país, com ara no defecar davant d’edificis històrics i no confondre els gossos que passegen pels parcs amb menjar. El presentador explica que el vídeo –que està doblat al mandarí– està penjat a la plataforma xinesa YouKu perquè al país “no es veu SVT, i Facebook, Instagram i YouTube estan bloquejats”. El narrador continua explicant que a Suècia preval el principi que totes les persones són iguals –“ A Suècia, hi ha negres, jueus, àrabs i fins i tot homosexuals”—, però assegura que “aquest principi no s’aplica als xinesos”.
Ara, diverses setmanes després de l’incident, el soroll ha escalat al més alt nivell diplomàtic. El portaveu del Ministeri d’Afers Exteriors de la Xina, Geng Shuang, es va referir a la polèmica en una roda de premsa en la qual va condemnar enèrgicament el programa i va dir que era un insult a la Xina. En un comunicat, l’ambaixada a Suècia considera el vídeo un “atac violent” als ciutadans xinesos i una apologia a “l’odi racial i la confrontació”. El director del programa, Thomas Hall, va respondre demanant disculpes als ciutadans que s’hagin sentit ofesos, tot i que va dir que la intenció era subratllar el problema que el racisme envers els xinesos no té el mateix nivell de sensibilitat que un altre tipus de racisme a Suècia.
Però l’ambaixada xinesa ha rebutjat les disculpes en un nou comunicat, fixant-se en un altre aspecte del vídeo que sembla estar en el rerefons de tot l’assumpte: “El programa també va mostrar un mapa incorrecte de la Xina on la província de Taiwan i part de la regió del Tibet van ser omeses, la qual cosa viola greument la sobirania i integritat territorial de la Xina”. I critica que les disculpes de SVT no hagin tingut en compte aquesta qüestió.
L’incident d’ Estocolm arriba després de diverses polèmiques entre Suècia i la Xina, com la detenció de l’activista i llibreter suec d’origen xinès Gui Minhai, arrestat a començaments d’aquest any per publicar llibres crítics amb els líders del país asiàtic, o la visita del Dalai-lama.