13.- Historia del movimiento makhnovista; Piotr Archinov; 27-VII-18

 

LIBER100, 13
recomanacions bibliogràfiques

En còmic (molt fidel al llibre original).

El llibre.

*Historia del movimiento macknovista*, Piotr Archinof

*El ejército negro de Néstor Macknó*, A. Saralegui

Néstor Macknó, antología de escritos

*The unknown revolution, 1917-1921*, Volin

 


Les gestes, no pas només militars, de la comunitat makhnovista al sudest d'Ucraïna són net exemple del tòpic de com la realitat, els fets, superen sovint els guions de més difícil credibilitat.

Des d'aquest punt de vista, la macknovtchina esdevé un frenètic esforç de supervivència comunitària en un caòtic contexte geohistòric. Una supervivència regida des de la visió anarquista de la condició humana. Heroic. Com ho fou, tot just uns mesos, el governar anarquista del principi de la Segona República. Amb el mateix final, pels mateixos liquidadors, que l'aventura de Nestor Mackhnò.

Indiscutit és que la bandera negra de la insurrecció camperola davant alemanys i austríacs primer, nacionalistes de Petliura després, i, sobretot, els exèrcits blancs (Denikin) fou el que li va permetre a en Trotsky el temps suficient per fer operatiu un Exèrcit Roig que ho fou, de roig, per la sang d'enemics i d'aliats, de tzaristes i de revolucionaris, ...i amb especial dedicació, d'anarquistes.

Resti el destí de la tropa de Kronstadt, com a exemple exemplar del que els Tzars Rojos tenien preparat pels qui, abnegadament, creieren en la revolució.

  

Libro: Historia del Movimiento Makhnovista (1918-1921 ...   EUROPA: UCRANIA - HISTORIA DEL MOVIMIENTO MAKHNOVISTA (1918-1921 ...   Banderas negras en la estepa

 

 

 

 

 

 

 

En el centenari d'una epopeia llibertària que es mantingué, armes en mà, davant els blancs per a caure traicionats pels rojos...

Llegeix-la, en pdf, aquí a sota mateix (3 links)

http://www.fondation-besnard.org/IMG/pdf/Archinov_movimiento_Makhnovista_libro_PDF.pdf

122 pgs

https://anarkobiblioteka2.files.wordpress.com/2016/08/historia_del_movimiento_makhnovista_-_piotr_-archinov.pdf

122 pgs

https://praxislibertaria.files.wordpress.com/2012/10/historia-del-movimiento-machnovista-piotr-archinov.pdf

160 pgs

+

https://www.youtube.com/watch?v=iYr5jGkh9iI