els Llops Nocturns de Putin s’instal·len a Eslovàquia (i els Balcans, i el Bàltic...)

rusia, putin, moteros, lobos nocturnos, dia vitoria, segunda guerra mundialEls Llops Nocturns, el club de motards ultranacionalistes russos, han obert una base a Eslovàquia. Molt pròxims al president rus Vladímir Putin, que els ha condecorat al Kremlin, aquests motards es consideren guerrers defensors de la Mare Rússia, enfrontats a la Unió Europea, els Estats Units, l’OTAN, la democràcia i l’homosexualitat.

El president eslovac, Andrej Kiska, va reunir ahir els serveis d’intel·ligència per avaluar l’amenaça i va assegurar que els Llops Nocturns suposen “un greu risc per a la seguretat” del país, per la qual cosa va ordenar-ne el desmantellament de la base.

Un portaveu del Ministeri d’Afers Exteriors va afirmar, tot i això, que expulsar els motards de Putin no serà fàcil perquè estan constituïts com a club i no pertanyen a cap partit polític, malgrat que compten amb el suport de la dreta ultranacionalista eslovaca.

Eslovàquia és membre de l’OTAN i de la UE, i cada estiu els Llops Nocturns creuen el seu territori durant una gira per diversos països centreeuropeus que pretén commemorar la victòria soviètica en la Segona Guerra Mundial.

Els motards asseguren que el seu principal objectiu a Eslovàquia és obrir un museu en honor dels militars soviètics que van derrotar el feixisme en la Segona Guerra Mundial. A la base de Dolma Krupa, que era una antiga granja de porcs, han acumulat motocicletes, vells carros de combat, vehicles cuirassats i també policials.

rusia, putin, polonia, moteros, lobos nocturnos, dia vitoria, segunda guerra mundial“No són uns amants inofensius de les motos”, afirma el president Kiska, sinó “una eina” del Kremlin “implicada en l’ocupació d’un país veí”. Eslovàquia fa frontera amb Ucraïna i els Llops Nocturns van participar activament en l’annexió de Crimea el 2014, així com en la guerra a l’est del país. Allà, a Donetsk i Luhansk, han reclutat milicians separatistes i han actuat a les ordres dels serveis especials del Kremlin.

El portaveu del Ministeri d’Afers Exteriors eslovac ha declarat a la BBC que els Llops Nocturns formen part de l’ofensiva del Kremlin per desestabilitzar les societats europees. “La influència nociva dels seus membres –diu– és evident quan expressen opinions que pretenen reescriure la història, dient, per exemple, que Crimea era, és i serà sempre russa, que Stalin era un gran heroi o que l’OTAN és una organització criminal”.

Els Estats Units tenen sancionats els Llops Nocturns i especialment el seu líder, Aleksandr Zaldostanov, àlies el , un antic dentista de 55 anys que es creu “un guerrer que lluita pel meu país i la meva història”. Putin el va condecorar amb l’ Orde de l’Honor per la seva tasca en “l’educació patriòtica dels nens” durant una cerimònia celebrada al Kremlin el 2013. Dos anys abans havien rodat junts durant una trobada dels Llops Nocturns a la ciutat russa de Novorossisk.

L’any següent, durant l’annexió de Crimea, Zaldostanov i els seus motards, actuant com una força paramilitar, van atacar una central gasística, així com el quarter general de l’armada ucraïnesa a Sebastópol.

És freqüent veure Zaldostanov a la televisió russa, llançant ­proclames ultranacionalistes. El Kremlin l’ha finançat amb més d’un milió d’euros perquè pugui organitzar les marxes i festivals que expandeixen la parafernàlia ultranacionalista per Rússia i els països veïns.

El club compta amb més de 5.000 afiliats i també és present a Sèrbia, Romania, Bulgària, Macedònia i les repúbliques bàltiques.

31-VII-18, lavanguardia