la dreta catòlica i els comunistes (el ’catolcom’) uneixen la seva política lliberticida a Portugal

Portugal, un dels països més catòlics del continent, no serà, almenys ara per ara, el primer Estat a despenalitzar l’eutanàsia al sud d’Europa. La decisió presa ahir pel Parlament de Lisboa, amb 110 vots a favor, 115 en contra, 4 abstencions i 1 absència, no es va deure tant a l’arrelament del cristianisme a la terra de la Mare de Déu de Fàtima, sinó a la decisió del Partit Comunista Portuguès ( PCP) que, amb els seus 15 escons, es va desmarcar de la majoria parlamentària actual que forma amb els socialistes, el Bloc d’ Esquerra i els ecologistes.

En una votació en la qual el 76% dels diputats tenien llibertat per actuar en consciència, perquè el conservador PSD i el Partit Socialista (PS) havien aixecat la disciplina de grup, van ser pocs els parlamentaris que es van apartar del ­criteri predominant a les seves respectives files. N’hi va haver sis del PSD que van optar pel sí i dos socialistes que es van desentendre de la posició favorable a l’eutanàsia del seu líder, el primer ministre, António Costa, compartida també pel cap de l’oposició, el conservador Rui Rio.

Un dels moments clau va arribar quan Mariana Mortágua, figura emergent del Bloc d’ Esquerra, va posar el dit a la nafra dels comunistes. Mortágua va assenyalar que el PCP s’estava alineant amb l’exgovernant Cavaco Silva, la figura de la dreta més escarnida per l’esquerra. Al Parlament de Lisboa els diputats poden interpel·lar des del seu escó l’orador, que era el comunista António Filipe. Però ja havia esgotat el seu temps, per la qual cosa va demanar al Bloc 30 segons, que li van ser concedits per aclarir que el PCP fixa la seva posició per si mateix.

Els parlamentaris portuguesos contraris a la despenalització de l'eutanàsia aplaudeixen el resultat de les votacions Els parlamentaris portuguesos contraris a la despenalització de l'eutanàsia aplaudeixen el resultat de les votacions (Reuters)

La cortesia va imperar així en el combat entre les dues branques de l’esquerra radical que ahir van protagonitzar el duel fonamental, ja que el Bloc va ser pioner en la defensa de l’eutanàsia i era, al costat dels socialistes, els verds i els animalistes, un dels promotors dels quatre projectes tombats amb el rebuig determinant del PCP, que va al·ludir a l’imperatiu constitu­cional de la inviolabilitat de la vida, a l’obligació que té l’ Estat de garantir la seva prolongació en les millors condicions i als efectes de la cobdícia capitalista. Filipe va denunciar que a Suïssa “es va instal·lar un veritable negoci internacional de la mort anticipada”.

Per la seva banda, el portaveu del Bloc en la sessió, José Manuel Pureza, va advocar per la tolerància, contra “la prepotència d’imposar a tothom un model de final de vida”. Però encara que el Bloc va reivindicar ahir que fa més d’una dècada que lluita a favor de la despenalització, el projecte de llei clau no era el seu, sinó el del PS, el que podia rebre més suports del conservador PSD. I encara que al final resultés estèril, la proposta amb més suport va ser la socialista, amb 110 vots, contra els 104 de la del Bloc i els ecologistes i els 102 de l’animalista.

“Ningú no fa apologia de la mort ni del patiment”, va proclamar la socialista Maria Antónia Almeida, que va aclarir que del que es tracta és de “si una persona conscient fa una petició d’anticipació del final de la seva vida”. Va argumentar que una vegada que els avenços mèdics han permès prolongar l’existència, s’ha de regular la possibilitat de no allargar-la amb dolor extrem. En canvi, els contraris van denunciar que tret del partit animalista, els altres no es van presentar amb aquesta proposta a les eleccions.

“Per què hem de repetir l’error dels Països Baixos?”, va preguntar Isabel Galriça, representant del catòlic CDS. Va afirmar que als països on es permet el suïcidi mèdicament assistit es produeixen abusos que porten a la mort persones amb deficiències. I Fernando Negrão, portaveu del PSD, va criticar que la gran majoria de portuguesos moren sense cures pal·liatives, l’extensió de les quals va reclamar.

Encara que no aconseguissin el seu objectiu, els defensors de l’eutanàsia es van felicitar pel suport aconseguit en un Estat com Portugal i van anunciar noves iniciatives en una qüestió que apareixerà a l’agenda de cara a les eleccions de l’any vinent.

, Santiago de Compostela

30/05/2018 - lavanguardia