Grècia vs Macedònia, la guerra nominal

macedonia4El principal partit opositor de Macedònia va anunciar ahir que no donarà suport al canvi de nom del país que el Govern de Skopje ha pactat amb Atenes per resoldre la disputa que des de fa 27 anys enfronta els dos països i bloqueja l’ingrés de Macedònia a la UE i l’OTAN.

El primer ministre macedoni, Zoran Zaev, es va reunir dissabte amb els líders polítics i el president de la República per informar-los del nom que havia acordat amb Grècia: Ilinden Macedonia. Després de mesos de negociacions sota pressió d’Europa i dels Estats Units, Zaev i el primer ministre grec, Alexis Tsipras, es van reunir aquesta setmana a la cimera de Sofia ( Bulgària) i van ultimar l’acord, que ara han de vendre als seus països. No serà gens fàcil.

El nom pactat fa referència a l’aixecament d’ Ilinden ( Sant ­Elies) contra l’imperi otomà el 2 d’agost del 1903. En aquella mateixa data, el 1944, es van establir les bases de la república de Macedònia dins de l’ ex-Iugoslàvia, i avui és la festa nacional al país.

“Seria una decisió que ens faria anar endavant”, va defensar Zaev, que va subratllar que amb aquesta proposta quedaria salvaguardat el terme “macedoni” i la “identitat ètnica macedònia”.

El nom s’utilitzaria tant dins com fora del país, una de les condicions imposades per Grècia. Atenes exigeix així mateix una reforma de la Constitució que elimini tot passatge que permeti una interpretació irredemptista.

La reacció a Skopje no es va fer esperar. El partit nacionalista VMRO-DPMNE, la força més votada i presidida per l’ex-primer ministre Nikola Gruevski, va declarar que bloquejarà la reforma constitucional necessària per canviar el nom del país, que requereix una majoria de dos terços al Parlament.

Zaev també ho tindrà difícil per convèncer els partits minoritaris albanesos (els albanesos, musulmans, constitueixen el 25% dels dos milions de ciutadans), que van rebutjar el nom perquè fa referència a la festa cristiana de Sant Elies.

Des que el 1991, després d’independitzar-se de Iugoslàvia, la República de Macedònia es va donar aquest nom, Grècia s’ha negat a reconèixer el país, acusant-lo d’usurpar l’herència cultural hel·lena i amagar preten-
sions territorials sobre la seva província septentrional del mateix nom.

La qüestió desperta fervors nacionalistes als dos costats, i tampoc Tsipras no ho tindrà fàcil a Grècia. El seu aliat de govern, el petit partit ultranacio­nalista Grecs Independents, insisteix que no acceptarà cap nom que inclogui el terme “ Macedònia”. I el principal partit d’oposició, el conservador Nova Democràcia, ha qualificat el nom d’ Ilinden Macedonia d’“inacceptable”.

“Amb aquest nom estem fent una distinció total de la regió grega de Macedònia”, va assenyalar ahir Zaev.

21-V-18, lavanguardia