nou assassinat de periodista a la Unió Europea
L’assassinat de periodistes no hauria de succeir en les democràcies liberals que formen la Unió Europea, però n’hi ha hagut dos en poc temps, un a Malta, l’octubre passat, i un altre a Eslovàquia, aquest cap de setmana.
La policia va trobar el cadàver de Jan Kuciak, de 27 anys, diumenge al seu domicili de Velka Maca, 65 quilòmetres a l’est de Bratislava. Tenia una bala al pit. Al seu costat jeia la seva nòvia, Martina Kusnirova, amb un tret al cap. El doble crim, comès per un professional, es va produir entre dijous i diumenge.
La policia no té dubtes que Kuciak va morir a conseqüència de les notícies que publicava al diari digital Aktuality. L’última és del passat dia 9 i relata presumptes delictes fiscals d’un empresari, Marian Kocner, vinculat a una promoció immobiliària de luxe a Brastislava que va esquitxar també el ministre de l’Interior. Tom Nicholson, col·lega de Kuciak, ha dit que entre mans tenien una història sobre la màfia italiana que, pel que sembla, aconsegueix fons de la UE per a Eslovàquia.
L’empresari Kocner havia amenaçat Kuciak d’exposar la seva vida privada en un web que anava a crear per desprestigiar la premsa independent que investiga les xarxes corruptes que uneixen polítics i empresaris.
Kocner s’aprofitava de la premsa afí al poder i de les pressions que des del propi Govern es fan als periodistes d’investigació. El mateix primer ministre, Robert Fico, ha dit en públic que els periodistes són com “les putes brutes”.
Ahir, tot i això, molt pressionat per la UE, Fico va condemnar el doble assassinat i va oferir un milió d’euros de recompensa per una pista que porti a una detenció. La policia, per la seva part, va reforçar la protecció dels periodistes d’ Aktuality.
Reporters Sense Fronteres va recordar que el de Kuciak és el cinquè assassinat d’un periodista a la UE en els últims deu anys. També va assenyalar que la llibertat de premsa i expressió es deteriora a Eslovàquia. Si el 2016 el país ocupava el lloc número dotze a l’ Índex Global de la Llibertat de Premsa, al 2017 va baixar al lloc 17.
Els casos de corrupció s’acumulen entorn de Direcció, el partit en el poder, una formació populista d’esquerres, a la qual l’oposició acusa de tolerar els abusos per part de l’oligarquia empresarial i burocràtica de sempre. El desenvolupament econòmic d’ Eslovàquia ha estat espectacular des que va ingressar a la UE al 2004, però l’ Estat de dret encara és feble, com demostra que no hi hagi cap polític processat per corrupció.
Direcció va guanyar les eleccions del 2012 amb el 44% dels vots i una agenda reformista que no ha dut a terme. En els comicis del 2016 va obtenir un 28% i va perdre la majoria. Per amagar els escàndols de corrupció, Fico va centrar la campanya en el rebuig a la immigració, terreny en el qual va rivalitzar amb l’extrema dreta xenòfoba.
Frans Timmermans, vicepresident de la Comissió Europea, i Antonio Tajani, president del Parlament Europeu, van exigir a Fico una investigació ràpida i transparent del crim. El mateix van exigir a l’octubre al Govern de Malta després de l’assassinat de la periodista Daphne Caruana, que investigava els negocis del poder local recollits en els papers de Panamà. Una delegació d’europarlamentaris va visitar Malta al desembre i la seva conclusió és que, malgrat que hi ha tres processats, no hi ha voluntat d’investigar d’on va partir l’ordre d’assassinar Caruana. Kuciak pot topar amb una desídia similar.