Espanya cañí-277: convocat el Premi "Madre y Maestra de Vida"
> dossier Espanya cañí <
Poc abans de Nadal, el centre de magisteri Sagrat Cor de Còrdova va penjar a la web les bases del concurs Madre y Maestra de Vida, que premiarà una alumna que quedi embarassada i decideixi no avortar. Aquesta primera convocatòria va adreçada a les estudiants dels cursos 2016-2017 i 2017-2018 de la Universitat de Còrdova que “es trobin (o s’hagin trobat) en període de gestació i hagin decidit continuar l’embaràs malgrat totes les dificultats que aquest fet pugui comportar”. El jurat el formen el bisbe, el vicari general de la diòcesi, el director adjunt, l’administrador, un professor i un alumne del centre, que valoraran el relat que les noies facin del seu embaràs i de la negativa a avortar. El relat (dos fulls com a màxim, “per una sola cara”) ha de detallar “la data en què va quedar embarassada, les dificultats que va trobar i la motivació per seguir endavant amb l’embaràs”. Ha d’anar firmat per l’aspirant i ha d’incloure les dades personals: adreça, número de telèfon i facultat on està matriculada. Com a premi, la guanyadora rebrà 2.000 euros i un diploma d’honor.
De seguida que se n’ha assabentat, el rector de la universitat cordovesa s’ha desmarcat de la iniciativa i ha demanat que retirin de les bases del premi el logo de la universitat. Admet que comparteix el programa acadèmic del centre però en discrepa de l’ideari. Recorda que la legislació reconeix el dret a l’avortament i adverteix el bisbat que ha de respectar el dret de qualsevol dona a prendre decisions. En conseqüència, ha telefonat al senyor bisbe i li ha demanat que retiri el concurs o, si més no, que en modifiqui les bases.
El bisbat diu que la iniciativa és “bonica” i que no pretén fomentar que les alumnes s’embarassin. Les imagino bregant per quedar prenyades per, encabat, no avortar i així poder participar en aquest concurs on el que rebràs –si el guanyes– és un diploma d’honor i 2.000 euros. Si tens un fill, amb 2.000 euros no en tens ni per a una temporada de bolquers. Però seria epostoflant guanyar-lo i, en el moment de recollir-lo, explicar-li al senyor bisbe que t’has quedat embarassada gràcies a la fecundació in vitro. Perquè el bisbe de Còrdova, Demetrio Fernández, és el mateix senyor que va definir la fecundació in vitro com “un aquelarre químic”. Va ser fa dos anys, quan, també pels volts de Nadal, va adreçar una carta als seus feligresos en la qual els recordava el paper de la dona en tot matrimoni: “Té una aportació específica, dona calor a la llar, acollida, tendresa. El geni femení enriqueix granment la família, de manera que com més dona i més femenina sigui la dona, millor per a tots a casa”. I llavors, ja embalat, va explicar com s’han de fer els nens: “De l’abraçada amorosa dels esposos procedeixen els fills, mai com a fruit d’un aquelarre químic de laboratori”.
Si finalment la guanyadora del concurs Madre y Maestra de Vida és una embarassada per fecundació in vitro, pago una ronda de llagostins a tots els lectors.
28-XII-17, Quim Monzó, lavanguardia