Espanya cañí-274: la Junta Electoral Central prohibeix el color groc en la il·luminació de les fonts públiques i edificis públics de Barcelona
> dossier Espanya cañí <
La Junta Electoral Provincial ha acceptat el recurs del PP i ha prohibit a l'Ajuntament de Barcelona il·luminar de groc fonts i edificis públics durant la campanya i les eleccions del 21-D. La ciutat ho feia aprofitant les llums de la campanya de Nadal, en senyal de protesta pels presos polítics i per demanar-ne la llibertat. El PP ha anunciat en una roda de premsa que la Junta Electoral ha avalat la seva petició perquè les llums "tenen connotacions polítiques i no mantenen la neutralitat".
L'acord d'il·luminar de groc fonts i edificis públics s'havia pres amb el suport dels grups de BComú, PDECat i ERC. El PP va argumentar que aquesta acció representava una de les opcions que es presenta a les eleccions del 21-D, mentre que el consistori va al·legar que no tenia cap interès partidista, sinó que pretenia mostrar la seva solidaritat amb les famílies dels membres del Govern i de les entitats que estan empresonats. Va justificar que les manifestacions a favor de la llibertat dels presos polítics són exercicis de llibertat d'expressió.
La Junta Electoral Provincial de Barcelona ha citat l'article 50.2 de la Loreg (la llei orgànica de règim electoral general), i ha apuntat que els poders públics no poden utilitzar imatges o expressions "coincidents o similars a les utilitzades en les seves campanyes per alguna entitat concurrent a les eleccions". L'Ajuntament disposa de 24 hores per recórrer l'ordre de la Junta Electoral.
El líder del PP a Barcelona, Alberto Fernández Díaz, ha fet pública la resolució de la Junta Electoral poc després que el partit l'hagi rebut, i ha reclamat al consistori que "l'acati immediatament". Fernández Díaz ha destacat que la Junta Electoral ha considerat que la il·luminació de groc de fonts i edificis públics "no és un exercici de solidaritat ni de respecte al dret de llibertat d'expressió". L'organisme també ha valorat que aquesta acció atempta contra l'obligació de neutralitat de l'Ajuntament de Barcelona com a institució pública.
Llums equiparables al llaç groc
La resolució de la Junta Electoral de Barcelona ha assenyalat que les llums són "en suport a una determinada proposta política". A més, ha recordat que la Junta Electoral Central ha prohibit portar el llaç groc als membres de les meses electorals perquè els considera "símbols partidistes". Per a aquest organisme, l'encesa dels llums de color groc és equiparable al llaç groc, "ja que tots dos simbolitzen la petició de llibertat dels que una determinada part de la ciutadania ha denominat presos polítics".
"Una vegada més, Colau havia posat l'Ajuntament al servei de la independència, i havia infringit així l'obligada neutralitat política d'una institució pública", ha assegurat Fernández Díaz, que ha insistit que la decisió que van prendre alguns grups no la compartien totes les forces municipals. "Colau no només menysprea tots els catalans que ens sentim espanyols a Barcelona, sinó que està infringint la normativa electoral", ha afegit el líder del PP a Barcelona.
La Junta Electoral ha prohibido al Ayuntamiento de Barcelona que las fuentes municipales y las fachadas de los edificios públicos se iluminen de color amarillo en recuerdo de los 'exconsellers' presos y de los Jordis. El organismo, que ha actuado a raíz de un recurso presentado por el PPC, considera que ese tipo de iluminación afecta a la neutralidad institucional en plena carrera hacia los comicios del 21-D.
El Ayuntamiento de Barcelona decidió emplear la iluminación amarilla en solidaridad con los exmiembros del Govern y con los líderes de las plataformas independentistas encarcelados. El PP presentó entonces un recurso y este miércoles la Junta Electoral ha dado la razón a los populares. El candidato del PPC a las elecciones al Parlament, Xavier García Albiol, ha celebrado la actuación de su partido a través de Twitter. "Gracias al PP, Ada Colau no podrá seguir iluminando las fuentes con los colores de apoyo a los políticos encarcelados por promover un golpe a la democracia", ha publicado.
Barcelona ilumina de amarillo una veintena de fuentes de la ciudad desde el viernes, dando cumplimiento a una propuesta del grupo Demòcrata que se aprobó en comisión municipal con el apoyo también de Barcelona en Comú y ERC, la abstención de la CUP y el rechazo de Cs, PSC y PP.
La resolución de la Junta Electoral señala que del debate en esta comisión se desprende que no se trata de "una simple manifestación de solidaridad sino que es un apoyo a una determinada propuesta política", y que resalta que la libertad de expresión está más limitada en las entidades públicas, porque deben mantener su neutralidad.
El ayuntamiento se opuso a la queja del PP alegando que la iluminación se hace en ejercicio de la libertad de expresión y que no tiene interés partidista, sino que es una expresión de solidaridad con las familias de los presos y una petición de que los encarcelados puedan ejercer su derecho de participar en las elecciones en igualdad con el resto de candidatos.
El líder de los populares en el consistorio, Alberto Fernández Díaz, ha criticado que la alcaldesa, Ada Colau, "una vez más, había puesto el ayuntamiento al servicio de la independencia, infringiendo la obligada neutralidad política de una institución pública", con una decisión que no compartían todas las fuerzas municipales. "Colau no solo menosprecia a todos los catalanes que nos sentimos españoles en Barcelona, sino que además está infringiendo la normativa electoral y vulnerando la obligada neutralidad política de una institución pública", ha aseverado Fernández.
La Junta Electoral resolvió el domingo que el Ayuntamiento debía retirar la pancarta para pedir 'Llibertat presos polítics' de su balcón, después de una queja de Ciutadans, algo que acató el ayuntamiento aunque no compartía el fondo de la argumentación.
29/11/2017 | Actualizado el 30/11/2017 elperiodico