Rússia i Xina exhibeixen flota militar al Pacífic

La sortida de quatre grans vaixells de guerra de la badia Strelok, a 130 quilòmetres de Vladivostok, ha atret més l’atenció dels mitjans japonesos i sud-coreans que no dels russos. Diumenge les naus de la Flota del Pacífic van deixar el seu quarter general i van posar rumb al mar Groc per participar durant una setmana en les maniobres navals més grans que organitzen Rússia i la Xina...

Les autoritats xineses han informat que en total hi haurà més de 20 vaixells de guerra durant aquells dies al mar Groc, a prop de la ciutat de Qingdao, base de la flota xinesa. Però no han especificat la composició del seu contingent. S’espera que mobilitzi deu vaixells, incloent-hi un destructor de míssils, naus d’escorta, submarins i força aèria.

L’arribada de les dues armades en aigües pròximes al Japó ha aixecat nerviosisme en aquest país, que manté conflictes fronterers amb la Xina i amb Rússia. Tant al Japó com a Corea del Sud temen l’existència d’altres objectius que els expressats oficialment pels dos gegants. Els mitjans japonesos han especulat que es tracta d’una advertència a Tòquio, arran de les disputes marítimes esmentades.

L’agència sud-coreana Yonhap ha assenyalat la coincidència amb altres maniobres militars, les que fan els Estats Units i les Filipines al mar de la Xina Meridional, i suposa que és un intent d’ensenyar múscul davant la flota americana a l’est d’Àsia. El desplegament realitzat per Rússia fa pensar que aquests exercicis seran les maniobres conjuntes més grans entre les dues armades des que es van fer habituals el 2005. Els dos països van mobilitzar aleshores un contingent compost per 10.000 homes.

Les maniobres de fa set anys van servir per formalitzar en el camp militar l’entesa que havien assolit Pequín i Moscou en l’economia i la diplomàcia. Aquestes bones relacions havien estat impossibles abans del final de l’URSS, a causa de les enemistats de la guerra freda i els recels de dues petites guerres frontereres de la dècada dels cinquanta del segle XX.

Amb la col·laboració militar dels dos gegants d’Àsia l’hegemonia dels Estats Units a la zona es posa en dubte. L’any passat, després d’una dècada centrats en l’Afganistan i l’Iraq, els Estats Units van tornar a reenfocar les seves estratègies militars a la regió Àsia-Pacífic.

La Xina ha negat que les d’ara siguin unes maniobres excepcionals. Des del 2005, Rússia i la Xina han col·locat la seva cooperació militar dins del marc del Grup de Xangai, compost també pels països centreasiàtics del Kazakhstan, el Kirguizistan, el Tadjikistan i l’Uzbekistan.

Aquestes maniobres se centraran en simulacres d’accions antiterroristes i en la protecció de les rutes marítimes amb operacions de rescat contra presumptes pirates, han explicat l’almirall rus Leonid Sukhànov i el subcomandant de la flota xinesa, Ding Yiping, que dirigiran les maniobres.

19-IV-12, G. Aragonés, lavanguardia